Indicii, traşi în jos de marcările de profit

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 ianuarie 2010

Indicii, traşi în jos de marcările de profit

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţionează acţiunile celor cinci SIF-uri, a înregistrat vineri cea mai mare corecţie din piaţă, investitorii preferând să-şi marcheze profitul obţinut în ultimele săptămâni, după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat o serie de măsuri ce vizează limitarea activităţilor marilor bănci, cu scopul de a restrânge nivelul riscurilor asumate şi de a evita repetarea scenariului ce a dus la criza financiară mondială.

Şi indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat cu 1,36%, ajungând la 5.028 de puncte, în timp ce indicele compozit al pieţei a pierdut 34,5 de puncte, cu 1,16% sub valoarea înregistrată joi.

Lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti a urcat cu 60%, până la 24,5 milioane de lei, comparativ cu nivelul consemnat în şedinţa precedentă.

Acţiunile SIF "Oltenia" (simbol SIF) au fost cele mai lichide din piaţă, înregistrând schimburi de 7,8 milioane lei, în total fiind transferate 5,3 milioane de acţiuni. Cotaţia de referinţă a scăzut cu 3,31%, până la 1,46 lei/acţiune.

Acţiunile "Transgaz" Mediaş (simbol TGN) au înregistrat şi ele o depreciere de 1,07%, până la 185 lei/titlu, în urma unor transferuri de 0,96 milioane de lei.

Printre cele mai lichide acţiuni din piaţă s-au numărat şi cele emise de "Banca Transilvania" (simbol TLV). Vineri, au fost transferate 428.000 de acţiuni TLV, în valoare de 0,91 milioane de lei, la preţul mediu de 2,12 lei/titlu.

Tot vineri, au mai fost transferate 2,73 milioane de titluri "Dafora" Mediaş (simbol DAFR), la un preţ mediu de 0,11 lei/titlu. Cotaţia de referinţă s-a depreciat semnificativ, cu 6,78% faţă de şedinţa anterioară.

La polul opus, cursul acţiunilor "Teraplast" Bistriţa (simbol TRP) a înregistrat o apreciere de 7,50%, ajungând la 0,645 lei, în timp ce titlurile "Turbomecanica" Bucureşti (simbol TBM) au consemnat o creştere de 4,76%, până la 0,11 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb