ÎNFIINŢAREA AUTORITĂŢII UNICE SE ÎNTOARCE LA BĂSESCU Selecţia "comisarilor" ASF, pe repede înainte

Diana Enache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2013

Legea înfiinţării ASF trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Legea înfiinţării ASF trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Senatorii au aprobat, luni, proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi au respins cererea de reexaminare a legii prin care preşedintele Traian Băsescu solicita ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al celor financiare nebancare.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, luni, cu 117 voturi pentru, 16 voturi împotrivă şi 2 abţineri.

Data limită de înfiinţare a Autorităţii este 30 aprilie.

ASF trebuie să preia, de la 30 aprilie, comisiile responsabile de supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor private (CSSPP).

Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PDL, apreciază că săptămâna viitoare vor începe dis-cuţiile despre potenţialii candidaţi. "Este o chestiune care acum se va derula foarte rapid", ne-a spus domnia sa.

În urma dezbaterilor, senatorii au revenit la o vechime de şapte ani pentru persoanele care deţin funcţii executive în organismele care fac obiectul proiectului de lege. Acest act normativ a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională.

Potrivit unui raport al Senatului, în şedinţa din 15 aprilie, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital alături de Comisia economică, industrii şi servicii au hotărât să adopte un raport comun de admitere asupra legii, în forma adoptată de Camera Deputaţilor şi să respingă Cererea de reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 aprilie, legea, admiţând parţial solicitarea preşedintelui, în sensul introducerii experienţei profesionale de minim zece ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al instituţiilor financiare nebancare pentru conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară, sub aspectul relaţiilor de soţi, rude sau afini, Camera Deputaţilor a exclus dintre aceste condiţii relaţiile între membrii ASF şi preşedintele României şi între aceştia şi preşedinţii Camerei Deputaţilor", se arată în raport.

Astfel, Camera Deputaţilor a decis că membrii Autorităţii nu vor putea să fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai Consiliului de Adminstraţie al Băncii Naţionale a României, cu toate că preşedintele a cerut să nu fie nici rude cu parlamentari.

În ordonanţa aprobată iniţial de Parlament se preciza că nu vor putea fi membri ai ASF soţii, rudele ori afinii de gradul al treilea al membrilor Guvernului, ai CA al BNR, dar şi ai preşedintelui Româ-niei, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Traian Băsescu a solicitat, pe 4 aprilie, reexaminarea de către Parlament a legii privind ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea şi func-ţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Preşedintele a cerut ca interdicţia de a fi membru al Autorităţii să fie aplicată şi rudelor parlamentarilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci ce sa intelegem, ca aceasta autoritate de supraveghere financiara va fi in final condusa de oameni politici? Pai cum sa nu fie nevoie sa aibe experienta de minim 10 ani? Si inca este putin 10 ani de zile, adica musai sa aibe cel putin 15 ani, sa fi prins toata evolutia financiara a economiei noastre... Sau poate gresesc eu, insa daca politicienii vor controla si asta, atunci unde-si mai fac loc specialistii? In orice domeniu din Romania? Adica sa intelegem ca daca avem educatie economica si experienta economica nu avem nici o sansa sa participam la luarea deciziilor in acest domeniu?

    1. la ce iti foloseste ca ai educatie si experienta economice daca nu esti politician...? Tu n-ai fost ales de popor sa conduci si sa iei decizii, ca ei!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb