Colectivul de redactori şi tehnicieni ai Televiziunii MTC din Constanţa a solicitat, ieri, sprijinul în încercarea de a găsi un răspuns pe care îl aşteaptă de un an de zile de la Ministerul Transporturilor. Dragoş Ungureanu, unul dintre salariaţii televiziunii, a declarat: "Ministrul Gheorghe Dobre nu a fost capabil nici pînă acum să ne dea un răspuns, trimiţîndu-ne să îl găsim la Miron Mitrea. Nici ministrul secretar de stat, Alexandros Galiatatos, nu a reuşit să ne spună concret ce se va în-tîmpla cu noi. Între timp societatea a acumulat datorii de aproximativ 5 miliarde de lei şi se află în imposibilitate de pla-tă. Singura rugăminte este de a încerca să aflăm, cu sprijinul vostru, un răspuns de la Minis-terul Transporturilor, pe care îl aşteptăm de un an de zile".
Înfiinţată în 1994 în cadrul Centrului de Perfecţionare a Personalului din Marina Civilă, iar în 2001 transformată în instituţie strategică în subordinea directă a Ministerului Trans-porturilor, televiziunea locală MTC, al cărei act de naştere a fost semnat de însuşi preşedintele Traian Băsescu, este lăsată de un an de zile în paragină. Cei 14 salariaţi care au mai rămas lucrează fără a fi plătiţi de 6 luni în speranţa că unicul acţionar va găsi o soluţie de redresare a acestei instituţii. În cazul în care nici acest demers nu va avea nici un rezultat în maximum o lună de zile, ei spun că sînt hotărîţi să înceteze lucrul.
Colectivul de redactori şi tehnicieni ai televiziunii MTC au adresat şi o scrisoare deschisă către Preşedintele României, Traian Băsescu, pentru a-i cere ajutorul. În scrisoarea respectivă se menţionează: "După schimbările la nivel de conducere, televiziunea nu a reuşit să încheie contracte care să asigure necesarul de bani pentru acoperirea facturilor şi plata salariilor către angajaţi. Situaţia se prelungeşte din luna martie a anului 2005. De atunci şi pînă în prezent foarte mulţi colegi de-ai noştri şi-au găsit alte locuri de muncă, iar în mai puţin de un an de zile, televiziunea care avea în jurul a 45 de angajaţi a ajuns să desfăşoare activitatea cu doar 14 persoane.
La începutul lunii februarie a anului 2006, restanţele financiare către angajaţi sînt foarte mari iar societatea a acumulat datorii către bugetul de stat, furnizori şi angajaţi de aproximativ 5 miliarde de lei. Cei care am rămas să lucrăm în continuare aici, am primit în urmă cu două săptămîni avansul pentru luna august a anului 2005. Din păcate, în afara lipsurilor financiare, ne-am izbit periodic de lipsa de soluţii viabile venite din partea Ministerului Transporturilor, cel care este de altfel unicul acţionar al televiziunii MTC. După multe promisiuni şi încercări nereuşite, ne aflăm din nou în impas. Deşi ştim că numele ei a fost pătat de scandaluri politice şi financiare, noi, cei 14 angajaţi, care am mai rămas să muncim, nu vrem decît să aflăm un singur răspuns, care este viitorul nos-tru. Într-o ţară care se vrea integrată în Uniunea Europeană în 2007, este strigător la cer ca salariaţii unei televiziuni, în care acţionar majoritar este statul, să muncească fără a fi plătiţi cu lunile, în acest fel încălcîndu-se flagrant drepturile omului şi cele constituţionale".
Zilele trecute toţi angajaţii televiziunii MTC s-au întîlnit cu secretarul de stat din MTCT, Alexandros Galiatatos, dar se pare că soluţiile pe care minis-terul le are în acest moment pentru reabilitarea televiziunii întîrzie să apară. După eşecul trecerii înapoi la Ceronav şi zvonurile contradictorii referitoare la asocierea cu un partener privat, practic angajaţii televiziunii nu mai cred în nimic. "Noi am agrea în acest moment orice soluţie, inclusiv cea a vînzării televiziunii, pentru a avea siguranţa recuperării banilor munciţi şi a continuităţii activităţii noastre. Oamenii au ajuns acum la capătul răbdării, pentru că la sfîrşitul lunii noiembrie a anului 2005 au primit asigurări din partea domnului Galiatatos că pînă în sărbători îşi vor recupera banii. Din păcate situaţia a rămas la fel, iar în acest moment societatea are încheiate numai contracte de publicitate, care nu pot asigura decît cheltuielile curente." - susţin petiţionarii.
Televiziunea MTC, considera-tă cîndva televiziunea marinarilor, moare încet dar sigur. În acest moment singura speranţă a angajaţilor a rămas în preşedintele Traian Băsescu, cel care a semnat actul de naştere al acestei instituţii şi în studiourile căreia a fost prezent de multe ori în calitate de invitat.