Inflaţia a ajuns la 8,61% în luna iunie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iulie 2008

În luna iunie, rata inflaţiei a atins un nivel de 8,61% raportat la aceeaşi perioadă a anului 2007, cu 0,28% mai mare decât luna mai a acestui an, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. În luna anterioară, mărfurile alimentare şi nealimentare, care au crescut cu 0,3%, în timp ce serviciile au avut o evoluţie de 0,2%. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la produsele alimentare (fructe-7,7%, ulei 3,4%) şi la combustibili (1,26%).

Rozalia Pal, economist şef al UniCredit, ne-a declarat că inflaţia în acestă lună se încadrează în prognoza realizată, fiind conform aşteptărilor, de 8,6%.

Doamna Pal consideră că principalii factori de creştere ai indicelui preţului de consum continuă să rămână efectul prelungit al şocului provenit din scăderea producţiei agricole, care a rezultat într-un salt al preţurilor alimentelor. La acestea se adăua creşterea preţurilor combustibililor pe piaţa internaţională şi deprecierea leului vizibilă în preţurile serviciilor ca, de exemplu, cele de telecomunicaţii.

La sfârşitul anului, prognoza UniCredit privind inflaţia este de 6,8%.

Nicolaie Chedesciuc, economist şef al ING, ne-a decalrat că prognozase o inflaţie de 8,7%, devierea existentă datorându-se nivelului preţurilor alimentare care a avut o evoluţie de 11,8% (raportată la luna iunie a anului trecut), comparativ cu estimarea ING, de 12%.

"În următoarele luni ne aşteptăm ca preţurile mărfurilor alimentare (mai ales fructele şi legumele), să aibă un impact favorabil asupra inflaţiei, dar care se va resimţi începând cu luna augurst, întrucât ne aşteptăm ca în luna următoare, rata anuală să ajungă la 9,4% din cauza preţurilor la energie şi a accizelor la tutun", ne-a declarat Nicolaie Chidesciuc.

Nivelul inflaţiei prognozat la sfârşitul anului de către economistul ING nu este influeţat de evoluţia acesteia în acestă lună, menţinându-şi estimarea potrivit căreia inflaţia anuală va ajunge la 6,5%.

Alături de aprecierea leului comparativ cu moneda europeană, precum şi faptul că BNR a luat în considerare un nivel al inflaţiei pentru luna iulie de peste 9%, determină analistul ING să considere că Banca Naţională nu va mai majora rata dobânzii de politică monetară la următoarea şedinţă din 31 iulie, dar în schimb, va lua măsuri administrative în privinţa creditelor în valută. Astfel, o reducere a nivelului inflaţiei va determina o relaxare a politicii monetare.

De aceeaşi părere este şi doamna Pal, care consideră că BNR va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 10% până la sfârşitul anului, neexcluzând, totuşi, folosirea altor instrumente de politică monetară pentru a asigura reluarea procesului de dezinflaţie, aşa cum a anunţat după ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb