Inflaţia accelerează la începutul lui 2021, după liberalizarea pieţei de furnizare a energiei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 februarie 2021

Inflaţia accelerează la începutul lui 2021, după liberalizarea pieţei de furnizare a energiei

Andrei Rădulescu, BT: Evoluţia inflaţiei la început de 2021 şi perspectivele viitoare exprimă o probabilitate ridicată ca BNR să menţină dobânda-cheie la 1,25% până la finalul anului

Preţurile energiei electrice au crescut cu 18,38% în ianuarie, faţă de decembrie 2020

Inflaţia a accelerat puternic la începutul anului, preţurile de consum crescând în ianuarie cu un ritm lunar de 1,33%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Evoluţia inflaţiei a fost determinată, în principal, de liberalizarea pieţei de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania. Acesta notează că preţurile la energie electrică s-au majorat cu 18,38% în ianuarie faţă de decembrie 2020.

Inflaţia accelerează la începutul lui 2021, după liberalizarea pieţei de furnizare a energiei

Rădulescu este de părere că accelerarea inflaţiei la început de 2021 şi perspectivele de evoluţie pentru preţurile de consum pe termen scurt exprimă o probabilitate ridicată ca banca centrală să menţină rata de dobândă de politică monetară la minimul istoric de 1,25% până la finalul anului.

Preţurile au intrat pe o tendinţă de deccelerare în finalul anului trecut, creşterile lunare de preţuri fiind de doar 0,13% în noiembrie şi de 0,22% în octombrie. Pe lângă liberalizarea pieţei la energie, un impact în creşterea preţurilor din ianuarie a venit şi din majorarea nivelurilor unor accize şi din creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei. Pe de altă parte, stabilitatea cursului euro/leu a contribuit la neaccentuarea creşterii preţurilor. De notat că furnizorii de energie electrică sunt aşteptaţi să ofere discounturi în facturi (până la finele lunii august) pentru ajungerea la cel mai mic preţ din portofoliu pentru consumatorii din serviciul universal de furnizare.

Revenind la inflaţie, în ianuarie se evidenţiază creşterea preţurilor la produse nealimentare (48,79% din coşul de consum) cu un ritm lunar de 2,24% evoluţie determinată îndeosebi de majorarea preţurilor la energie electrică cu un ritm lunar de 18,38% după liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii casnici. De asemenea, preţurile la combustibili au crescut cu 1,92% lună/lună în ianuarie, ca urmare a majorării cotaţiilor internaţionale la ţiţei. În ritm anual, preţurile la bunuri nealimentare au accelerat de la o creştere de 1,01% în decembrie la un plus de 3,25% în ianuarie.

Astfel, rata anuală a inflaţiei a fost împinsă puternic în sus de la 2,06% în decembrie la 2,99% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din martie 2020, peste nivelul central al ţintei BNR de 2,50% ±1 punct procentual. Amintim că Banca Naţională a României (BNR) a redus în mod neaşteptat în şedinţa din 15 ianuarie dobânzile cu 0,25% în contextul în care era aşteptată o creştere a inflaţiei în primele două luni ale anului. Membrii CA al BNR nu ar mai fi avut când să reducă dobânzile dacă nu o făceau înainte de publicarea inflaţiei pe ianuarie.

"În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit celor mai recente informaţii şi analize, rata anuală a inflaţiei va cunoaşte probabil o creştere uşoară în primele două luni ale anului curent, urmată de o corecţie la finele trimestrului I. Creşterea este atribuibilă integral componentelor exogene ale IPC (...). Principalele influenţe în sens ascendent din debutul anului sunt aşteptate să vină din evoluţia preţului combustibililor, inclusiv pe fondul efectului de bază asociat eliminării supraaccizei la carburanţi în ianuarie 2020, precum şi din dinamica preţurilor administrate, în contextul liberalizării începând cu 1 ianuarie 2021 a pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici", se arată în minuta şedinţei BNR din 15 ianuarie.

"Accelerarea inflaţiei la început de 2021 şi perspectivele de evoluţie pentru preţurile de consum pe termen scurt exprimă o probabilitate ridicată ca banca centrală să menţină rata de dobândă de politică monetară (la 1,25%, minim istoric) până la finalul acestui an", comentează economistul BT Andrei Rădulescu.

Totodată, preţurile la bunuri alimentare (30,69% din coşul de consum) au urcat cu 0,63% lună/lună în ianuarie, pe fondul creşterii preţurilor la fructe şi conserve din fructe şi la legume şi conserve din legume, cu dinamici lunare de 0,94%, respectiv 2,23%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20,52% din coş) au consemnat un avans lunar de 0,25% în ianuarie.

În ritm anual, spre deosebire de preţurile la bunurile nealimentare, dinamica anuală a preţurilor la alimente s-a temperat de la 3,24% în decembrie la 2,88% în ianuarie. De asemenea, ritmul anual al tarifelor la servicii a decelerat de la 2,69% în decembrie la 2,51% în ianuarie, minimul din decembrie 2018.

"Menţinem deocamdată previziunile pentru evoluţia preţurilor de consum (pe indicele armonizat UE) pe termen mediu: creştere cu o dinamică medie anuală de 2,5% în perioada 2020-2022", mai notează Andrei Rădulescu.

După cum notează şi hotnews.ro, din întreg coşul de bunuri şi servicii analizat de INS, doar mierea de albine s-a ieftinit în ianuarie (cu 0,04%). Restul preţurilor, la bunurile alimentare şi nealimentare şi la servicii, au stagnat în ianuarie (cazul serviciilor poştale, al biletelor de tren, gazelor şi energiei termice) sau s-au scumpit uşor. Potrivit datelor INS, topul scumpirilor este completat de preţurile la biletele de avion (6,4% creştere) şi la ulei (2,6% scumpire medie). INS nu include în calculul inflaţiei preţurile din comerţul online, care a luat un serios avânt în timpul pandemiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb