Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru măsurarea inflaţiei, a crescut în februarie cu 0,4%, marcând cel mai puternic avans lunar din 2024, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerţului şi citate de CNBC. Rata anuală a inflaţiei de bază a urcat la 2,8%, peste estimările analiştilor, care preconizau 2,7%.
Inflaţia de bază, care exclude componentele volatile precum alimentele şi energia, este considerată un indicator relevant pentru tendinţele pe termen lung. Inflaţia totală a crescut cu 0,3% faţă de luna ianuarie şi cu 2,5% faţă de februarie 2024, în linie cu aşteptările pieţei.
Raportul Biroului de Analiză Economică (BEA) a mai indicat că cheltuielile de consum au avansat cu 0,4% în februarie, sub estimarea de 0,5%, în timp ce veniturile personale au crescut cu 0,8%, dublu faţă de aşteptările de 0,4%.
Publicarea acestor date a dus la o reacţie imediată pe pieţele financiare: contractele futures pe acţiuni şi randamentele obligaţiunilor au scăzut temporar. Rezerva Federală urmăreşte îndeaproape indicele PCE, considerat mai cuprinzător decât indicele CPI, deoarece reflectă schimbările în comportamentul de consum şi oferă o pondere diferită cheltuielilor locative. În cadrul PCE, chiriile au crescut cu 0,3% în februarie.
"Se pare că Fed încă se află într-o fază de aşteptare şi observare. Datele de astăzi nu arată o inflaţie alarmantă, dar nici nu oferă motive pentru accelerarea reducerii dobânzilor, mai ales în contextul incertitudinilor generate de tarifele vamale", a declarat Ellen Zentner, economist-şef la Morgan Stanley Wealth Management.
Preţurile bunurilor au crescut cu 0,2%, susţinute în principal de avansul cu 0,5% al preţurilor la bunurile recreative şi vehicule. Scăderea cu 0,8% a preţului benzinei a temperat parţial această creştere. În acelaşi timp, preţurile serviciilor au urcat cu 0,4%, conform aceleiaşi surse.
Americanii par să adopte o atitudine mai prudentă privind cheltuielile, rata de economisire personală ajungând la 4,6%, cel mai ridicat nivel din iunie 2024.
Raportul vine într-un context tensionat, în care pieţele se tem că noile tarife anunţate de preşedintele Donald Trump ar putea alimenta presiunile inflaţioniste, într-un moment în care economia americană se apropie lent de ţinta de 2% a Fed-ului. După ce a redus dobânda de politică monetară cu un punct procentual în 2024, Fed a menţinut nivelul dobânzilor neschimbat în 2025, exprimând recent îngrijorări privind efectele potenţiale ale noilor măsuri comerciale asupra preţurilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 11:23)
In loc sa n e ocupam de problemele grave economice a Europei,
cautam probleme in cea USA,cu scopul de a prezenta o imagine negativa,
a administratiei Trump,oare nu stim ca economia americana e cea mai tare din lume ?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 12:48)
Ba stim,
dar astea sant magarii inconstiente tipice UE
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 12:57)
Tarifele abia au fost aplicate, consumatorul american se va obișnui cu... penuria. :
Fiecare se bucură de alegerile personale. :