Inflaţia de consum în China, la maximul ultimelor cinci luni

S.B.
Macroeconomie / 10 februarie

Inflaţia de consum în China, la maximul ultimelor cinci luni

Inflaţia de consum din China a accelerat în ianuarie până la cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, în timp ce deflaţia preţurilor la producători a persistat, reflectând cheltuieli mixte ale consumatorilor şi o activitate slabă a fabricilor, informează news.ro.

Presiunile deflaţioniste vor persista în China în acest an, spun analiştii, cu excepţia cazului în care factorii de decizie pot reaprinde cererea internă lentă, tarifele preşedintelui american Donald Trump la mărfurile chinezeşti amplificînd presiunea asupra Beijingului pentru a stimula creşterea în a doua economie din lume.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% luna trecută, faţă de anul precedent, fiind peste creşterea de 0,1% din decembrie, au arătat duminică datele Biroului Naţional de Statistică, şi peste estimarea de 0,4% dintr-un sondaj Reuters în rândul economiştilor.

Inflaţia de bază, excluzând preţurile volatile la alimente şi combustibili, a accelerat până la 0,6% în ianuarie, de la 0,4% luna precedentă.

Deşi se preconizează că preţurile de consum vor creşte treptat, este puţin probabil ca preţurile de producţie să revină pe un teritoriu pozitiv pe termen scurt, deoarece supracapacitatea în bunuri industriale persistă, a declarat Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit.

"Dacă se măsoară prin deflatorul PIB, va mai dura câteva trimestre pentru a ieşi din deflaţie", a spus Xu.

Cifrele au fost distorsionate de factori sezonieri, deoarece Anul Nou Lunar, cea mai mare sărbătoare anuală din China, a început în ianuarie anul acesta, faţă de februarie anul trecut.

De obicei, preţurile cresc pe măsură ce consumatorii stochează bunuri, în special alimente pentru adunările mari de familie.

Preţurile biletelor de avion au crescut cu 8,9% faţă de anul precedent, inflaţia din turism a fost de 7,0%, iar preţurile biletelor de film şi spectacole au crescut cu 11,0%.

Rapoartele privind cheltuielile consumatorilor de sărbători au fost mixte, reflectând îngrijorările legate de securitatea salariilor şi a locurilor de muncă.

În timp ce chinezii s-au înghesuit în cinematografe şi au cheltuit mai mult pentru cumpărături, catering şi călătorii interne, cheltuielile pe cap de locuitor în timpul sărbătorilor au crescut cu doar 1,2% faţă de un an mai devreme, faţă de o creştere de 9,4% în 2024, estimează analiştii de la ANZ.

IPC a crescut cu 0,7% în ianuarie faţă de luna precedentă, sub creşterea estimată de 0,8% şi în comparaţie cu un rezultat neschimbat în decembrie.

Pentru 2024, IPC a crescut cu 0,2%, în concordanţă cu ritmul anului precedent şi cu mult sub ţinta oficială de aproximativ 3% pentru anul trecut, sugerând că inflaţia a ratat ţintele anuale pentru al 13-lea an consecutiv.

Provinciile Chinei au anunţat ţinte de creştere economică pentru 2025, media preţurilor ţintă fiind sub 3%, arătând că factorii de decizie anticipează schimbări şi presiuni asupra nivelului preţurilor, a declarat Bruce Pang, profesor asociat la CUHK Business School.

Producţia din China s-a contractat în mod neaşteptat în ianuarie, în timp ce activitatea serviciilor s-a slăbit, menţinând în viaţă solicitările pentru mai multe stimulente.

Aşteptările pe scară largă sunt ca Beijingul să-şi menţină prognoza de creştere economică de aproximativ 5% în acest an, dar tarifele proaspete ale SUA vor presa exporturile, unul dintre puţinele puncte pozitive ale economiei anul trecut.

Indicele preţurilor de producător a scăzut cu 2,3% în comparaţie cu anul precedent în ianuarie, egal cu scăderea din decembrie şi mai profund decât scăderea estimată de 2,1%.

Preţurile la poarta fabricii au rămas deflaţioniste timp de 28 de luni consecutive. Nu este de aşteptat ca guvernul să schimbe politica monetară sau fiscală înainte de sesiunea anuală a parlamentului din martie, a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management.

"Pentru factorii de decizie politică, incertitudinea externă pare să se situeze mai sus decât provocările economice interne în această etapă", a adăugat Zhang.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb