Inflaţia din SUA atinge recordul ultimilor 30 de ani

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Inflaţia din SUA atinge recordul ultimilor 30 de ani

Indicele preţurilor de consum (IPC) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar peste aşteptări, de 0,9% în octombrie, după ce în septembrie şi august avansul a fost de 0,5%, respectiv 0,3%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În iulie şi iunie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,5%, respectiv 0,9%. Ritmul lunar al inflaţiei din octombrie a fost, astfel, cel mai rapid din ultimele patru luni, ceea ce arată inclusiv în Statele Unite necesitatea restrângerii politicii monetare. Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat la 6,2%, de la 5,4% în luna septembrie, la nivelul celei mai mari rate anuale a inflaţiei din ultimele trei decenii (vezi grafic).

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Amintim că preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat de asemenea să accelereze, în ultimele luni, rata anuală a PPI atingând un nivel record de 8,6% în septembrie şi octombrie, după un avans lunar de 0,6% în luna precedentă, peste aşteptări. Aşteptarea este acum ca presiunea pe preţuri să continue în acelaşi ritm în condiţiile în care problemele de pe partea ofertei nu dau semne de moderare, iar preţurile la mărfuri au continuat raliul în ultimele luni, în special preţul petrolului care ieri a revenit în zona maximelor ultimilor 7 ani atinse pe finalul lunii trecute.

Creşterile de preţuri din ultimele luni au provocat o dezbatere majoră în ultimele luni cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA,în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative - în piaţa imobiliară multe persoane cu venituri mici nu îşi mai permit să-şi cumpere o locuinţă ca urmare a avansului preţurilor, iar în piaţa bursieră evaluările sunt situate la niveluri record.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere lunară de 0,6%, mult peste estimările analiştilor, după un avans de 0,2% în luna septembrie. În luna august, rata CORE a inflaţiei din SUA a fost de 0,1%. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 4,6% în octombrie, în accelerare puternică faţă de rata anuală din septembrie de 4% şi mult peste estimarea din piaţă ce viza o menţinere la rata anuală de 4%.

Inclusiv unele preţuri care începuseră să scadă în precedentele luni au revenit pe creştere, exemple fiind preţurile maşinilor şi camionetelor second-hand. Singurele preţuri care au scăzut în Statele Unite în luna octombrie au fost cele pentru alcool şi bilete de avion.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din acest an. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat cu 0,5% în octombrie după un avans similar în septembrie şi unul de 0,3% în august ce a împins rata anuală pe această componentă la 3,5%.

În acelaşi timp, echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat de asemenea cu un ritm lunar de 0,4% după un avans similar în septembrie şi de 0,3% în august. Totodată, preţul produselor alimentare din SUA a accelerat tendinţa de creştere în luna octombrie. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a decis la începutul acestei luni să înceapă retragerea graduală a stimulului monetar în condiţiile în care presiunile inflaţioniste încep mai degrabă să se acumuleze şi să se extindă.

Fed-ul rulează însă, în prezent, cu cea mai acomodativă politică monetară din istorie, dobânda-cheie fiind la intervalul 0,00%-0,25%, iar injecţiile lunare de lichiditate la 120 de miliarde de dolari. De menţionat că aceste injecţii de lichiditate se vor reduce încă din această lună, cu 15 miliarde de dolari lunar. Fed-ul a semnalat totuşi flexibilitate în sensul grăbirii ritmului de reducere a injecţiei lunare de lichiditate dacă inflaţia va accelera, ceea ce pare să se întâmple.

De menţionat că factorii de decizie politici de la Washington sunt în continuare în discuţii pentru aprobarea unui plan fiscal de stimulare a economiei prin investiţii de câteva trilioane de dolari, plan care mai are totuşi nevoie de câteva voturi în Congresul american pentru a deveni lege.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DEFLATIA este INTOTDEAUNA urmata de INFLATIE!!

    Asa cum INFLATIA ESTE INTOTDEAUNA urmata de DEFLATIE!!! 

    Problema se pune invers: cat mai pariem pe INFLATIE si cat mai pariem pe DEFLATIE!!! 

    Raspuns: in functie de politicile GOV si Banci Centrale (basel 3) ce fie stimuleaza INFLATIA fie stimuleaza DEFLATIA (ridicarea impozitarilor si inventarea de etc taxe/impozite). 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb