Preţurile de consum din SUA au înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere din ultimul an şi jumătate, determinată de costurile mai ridicate ale locuinţelor şi alimentelor, potrivit news.ro. Această evoluţie întăreşte poziţia Rezervei Federale (Fed), care nu se grăbeşte să reducă ratele dobânzilor, în contextul incertitudinilor economice.
Potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică a Muncii (BLS), indicele preţurilor de consum (CPI) a crescut cu 0,5% faţă de luna anterioară, plasând inflaţia anuală la 3%. Aceasta a depăşit estimările analiştilor, care prognozaseră o majorare de 0,3% lunar şi 2,9% anual.
Excluzând preţurile la alimente şi energie, inflaţia de bază a crescut cu 0,4% lunar, ajungând la 3,3% anual, peste prognoza de 3,1%. Această accelerare a inflaţiei a determinat scăderi pe pieţele financiare, cu indicele Dow Jones înregistrând o pierdere de aproximativ 150 de puncte şi o creştere a randamentelor obligaţiunilor. Creşterea inflaţiei ar putea determina Fed să menţină dobânzile ridicate pentru o perioadă mai lungă.
"Acest raport CPI extrem de puternic elimină definitiv speculaţiile privind un ciclu agresiv de reduceri ale dobânzilor", a declarat Josh Jamner, analist la ClearBridge Investments, relatează agenţia de ştiri.
În urma acestor date, traderii estimează că prima posibilă reducere a dobânzii va avea loc cel mai devreme în septembrie, iar pieţele atribuie acum o probabilitate de 70% ca Fed să efectueze doar o singură reducere a dobânzii în 2025.
Costurile locuinţelor au crescut cu 0,4% în ianuarie, reprezentând aproximativ 30% din creşterea preţurilor. În plus, preţul ouălor a înregistrat o creştere de 15,2%, din cauza epidemiei de gripă aviară, care a dus la sacrificarea a milioane de găini.
În sectorul auto, preţurile autoturismelor second-hand au crescut cu 2,2%, iar asigurările auto au înregistrat o majorare de 2% lunar şi 11,8% anual. De asemenea, preţurile energiei au urcat cu 1,1%, pe fondul scumpirii benzinei cu 1,8%.
Publicarea raportului CPI a venit la o zi după ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a reafirmat că nu vede un motiv urgent pentru reducerea dobânzilor, în ciuda presiunilor politice.
Cu aproximativ 30 de minute înainte de publicarea raportului CPI, Donald Trump a postat pe Truth Social: "Ratele dobânzilor ar trebui reduse, ceea ce ar merge mână în mână cu viitoarele tarife!"
În acest context, creşterea inflaţiei complică politica monetară a Fed şi ar putea întârzia orice măsură de relaxare, afectând puterea de cumpărare a consumatorilor americani, conform sursei citate.
1. datorie
(mesaj trimis de EU în data de 13.02.2025, 08:30)
inflatia nu are cum sa scada fara scaderea datoriei publice.