Inflaţia ordonanţelor militare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 aprilie 2020

Marcel Vela

Marcel Vela

Scenariul 4 al pandemiei de Covid 19, care părea la 1 martie o ţintă destul de îndepărtată, reprezintă de mai bine de 24 de ore realitatea în care trăim. La fel de reale sunt şi cele şase ordonanţe militare emise după instaurarea stării de urgenţă. Prima ordononanţă a fost emisă în 18 martie şi aplicată imediat. În numai 12 zile, premierul Ludovic Orban, la iniţiativa ministrului de interne Marcel Vela, a aprobat emiterea a şase ordonanţe militare. O medie de una la două zile. Ceea ce arată că mulţi dintre cetăţeni nu au înţeles gravitatea situaţiei şi au ales să nu se supună regulilor instituite prin aceste ordonanţe. Mai ales dispoziţiilor din ordonanţele următoare care au restricţionat drastic dreptul la liberă deplasare a cetăţenilor.

Decidenţii politici au impus gradual anumite măsuri, dar această gradualitate a adoptării lor nu a ţinut cont de realităţile cotidiene şi de comportamentul cetăţenilor. Textul Ordonanţei militare nr. 2, din 21 martie, arată că autorităţile nu au înţeles că mulţi dintre cei întorşi din zonele roşii sau galbene ale Europei nu au de gând să se supună măsurilor impuse. În loc să fie restricţionată circulaţia persoanelor pe timpul zilei, Marcel Vela recomanda ca deplasările să fie evitate în intervalul orar 6-22, restricţionând doar deplasarea pe timpul nopţii.

Ordonanţa respectivă a fost adoptată după ce, în 21 martie, parcurile din ţară au fost pline de cetăţeni care au profitat de temperaturile apropiate lunii mai.

În loc să impună măsuri drastice, ministrul de interne şi cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-au limitat să aprobe recomandări pentru deplasările din timpul zilei şi mângâie, practic, cetăţenii care încinseseră grătarele în aceeaşi zi, ca pe nişte copii care ar fi făcut o mică boacănă.

S-a dovedit în doar două zile că recomandările lui Vela şi ale CNSSU nu sunt suficiente pentru a-i conştientiza pe cetăţeni de pericolul situaţiei actuale. Astfel că în 24 martie, Ministerul de Interne a emis Ordonanţa militară nr.3 prin care a restricţionat deplasarea în timpul zilei, a stabilit un interval orar pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani şi a decis colaborarea cu forţele terestre ale Ministerului Apărării Naţionale pentru ca măsurile dispuse să fie puse cu adevărat în aplicare.

Pentru că şi această ordonanţă a dat naştere la interpretări, cinci zile mai târziu, în 29 martie, a fost emisă Ordonanţa militară nr. 4 în care sunt explicate anumite dispoziţii din ordonanţa anterioară şi clarificate normele privind restricţiile de circulaţie ale pensionarilor cu vârsta mai mare de 65 de ani.

Peste numai două zile, aproape de miezul nopţii, odată cu creşterea exponenţială a numărului cazurilor de cetăţeni infectaţi cu Sars-Cov-2 şi a numărului celor decedaţi şi prin prisma totalului amenzilor - peste 10 milioane euro - aplicate celor ce nu respectă stare de izolare sau de carantină şi nici restricţiile de circulaţie, au fost emise în acelaşi timp ordonanţele militare 5 şi 6.

Prin ordonanţa 5, a fost prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania şi Italia cu încă 14 zile şi s-au impus măsuri drastice privind persoanele care nu respectă carantina sau izolarea. Cei care vor părăsi locul de carantină, vor fi obligaţi să reia ciclul de 14 zile, să suporte cheltuielile efectuate de către stat cu carantinarea lor şi riscă întocmirea unui dosar penal. În cazul izolării, persoanele care nu respectă condiţiile impuse şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, şi vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracţiune.

Prin ordonanţa militară nr. 6 s-a luat, pentru prima dată în uiltimii 30 de ani, măsura închiderii unei localităţi. Municipiul Suceava şi cele opt comune limitrofe - Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei - au intrat în carantină generală. În acest moment, este permisă doar intrarea şi ieşirea transportului de marfă, precum şi a persoanelor care nu locuiesc în zonă, dar care desfăşoară activităţi economice. Totodată, firmele de transport feroviar de persoane nu mai vând bilete pentru călătorii care doresc să ajungă în Suceava, iar accesul pe aeroportul din localitate este permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, transport marfă, umanitare şi care asigură asistenţă medicală de urgenţă.

Referitor la măsura carantinării municipiului Suceava şi comunelor limitrofe, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a spus că motivul care a stat la baza deciziei este nerespectarea izolării şi carantinei de către cetăţeni.

Nelu Tătaru a spus: "La Suceava am avut transmitere comunitară accentuată, accelerată şi pe fondul multor persoane infectate, dar şi pe fondul unor necorelări sau erori medicale, ale managementului local, cât şi al unor anchete epidemiologice care nu şi-au găsit finalul, având în vedere că majoritatea celor care trebuiau să facă aceste anchete sau cei care tratau au fost afectaţi.(...) În acest moment considerăm că sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava. Pentru asta avem şi motivul carantinării Sucevei".

Se pare că numărul ordonanţelor militare nu se va opri aici. În funcţie de evoluţia situaţiei în perioada următoare, mai ales în etapa când autorităţile preconizează că se va atinge vârful pandemiei în ţara noastră - între 20 şi 25 aprilie, este posibil să asistăm şi la carantinarea altor localităţi sau chiar la întreruperea transportului în comun în unele dintre acestea, după modelul statelor din vestul Europei.

Starea de urgenţă a devenit o stare militară, care, după toate informaţiile apărute în spaţiul public, este posibil să fie prelungită cu cel puţin 14 zile sau chiar o lună.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Sugerati cumva ca ar fi trebuit o singura ordonanta , brutala , de izolare gen Suceava?Se vede treaba ca la noi nici asa , nici altmiteri nu e bine

    1. Dati-le doctorilor masti de gaze si complete NBC de la armata pana cand vin echipamentele adecvate de protectie!

    Să-l întrebe cineva pe Vasile Catzu de ce nu se poate plati cu cardul la ANAF.

    În această foame de bani, daca cineva declara online impozitul și vrea să plătească online, cu cardul, NU poate.  

    SPV nu generează nici măcar un document de plata cu care sa poți merge la trezorerie. 

    Altfel, la poliție militară nu ne întrece nimeni. 

    1. ANAFura mamii lor!

      Eu am constatat asta de anul trecut, in vara, si speram ca vor face progrese. Totul se face cu jumatati de masura.

      nu-i asa ca e mai bine in Rusia? de ce nu pleci acolo decat sa tot arunci cu noroi in institutiile statului Roman?

      p.s. cati bani iti iei de la Institutul cultural rus? acolo sunt cativa "sociabili rusi " cu romanii de pe aici...asa numitii " idioti utili"  

      sa imi tii minte cuvintele: o sa vezi stiva mortii in Rusia de la virus !

      NU in Romania!

      Rusia are standarde de viata SUB CELE ROMANESTI ! NE SUNT INFERIORI!  

    Inainte de a transforma Romania in stat militar trebuie sa vedem de ce nu merg niste lucruri.

    De ce, de pilda, trebuie sa mearga pacientul cu "dovada platii contributiilor la fondul de sanatate" cand cere concediu medical ???  

    De ce nu face medicul o simpla interogare in sistemul Casei de Asigurari de Sanatate, cum ar fi normal..Firmele raporteaza lunar pe CNP contributiile alea catre Casa de Sanatate.

    De ce pun astia oamenii pe drumuri ?? La ce le foloseste ?? 

    1. rusofilule!

    Este foarte interesant de stiut daca mariile lor au facut si un calcul despre cat anume rezista tara asta cu oamenii stand in case! Daca cineva crede ca puten sta toti ascunsi mai mult de o luna, se insala amarnic! Pentru ca nu s3 va face singura nici mancarea, nici celelalte lucruri necesare traiului!

    1. In primul rand,autoritatile trebuie sa aplice cu strictete toate deciziile pe care le ia statul! In al doilea rand,noi cetatenii trebuie sa fim disciplinati,daca nu de buna voie,atunci cu forta!! Cu cat vom aplica mai eficient izolarea,cu atat vom scapa mai repede din aceasta situatie grea in care se afla toata omenirea!

      In primul rand, autoritatile trebuie sa aprecieze daca masurile de a bloca totul nu duc la distrugerea economiei nationale! In al doilea rand, este evident ca se sta acasa pentru ca daca cumva luam virusul, dar si daca ne rupem un picior si ajungem la spital, suntem ca si morti, datorita incompetentei si mizeriei traditionale din spitalele romanesti! Hai sa nu ne mai punem asa in genunchi la unii despre care stim prea bine cine sunt! Ne pun imnul de 2 ori pe zi, ce circ ieftin! Or impresiona babele telenoveliste, nu oamenii rationali! Da, nu iesim afara, dar sa gandim cu mintea noastra cred ca mai avem voie. Se mai poate sau avem nevoiebde adeverinta?

      De-aia și lungesc toată gargara asta... ce mod ideal să introduci măsuri dictatoriale demne de China comunistă cu care chipurile "democratiile" europene nu au nimic în comun, fără să crâcnească nimeni... Și isterizații aplaudă cu entuziasm...

    Trebuei intrebata conducerea statului militarizat ce se intampla daca se produce un cutremur major, ca cel din 1977, cu atatia oamani izolati fortat in blocuri. Daca sunt pregatiti cu ceva pentru acest scenariu de tip "lebaga neagra" dar care totusi se intampla. Cutremurul nu stie ca suntem preocupati cu o criza pandemica.

    1. Daca vine un asteroid, eu sper ca sa pice direct in capul tau.

    De ce cozile între 11 - 13 sunt mega- mari ; poliția nu intervine ...

    1. La acele cozi ar trebui sa fie doar persoane >65 de ani. Restul sunt nesimtiti purulenti.

    :) sedeti calm.... ne aflam in ultimul act inainte de Schimbari.

    Pe masura ce zilele trec, din ce in ce mai multi indivizi care au dobandit infectia se vindeca si devin imuni gratie anticorpilor.

    Nu exista nicio ratiune ca acesti oameni sa fie in continuare obligati sa stea in casa. Din contra, fiind imuni ei ar trebui incurajati sa-si reia activitatea.

    Asa cum se testeaza pentru sars-cov-2, la fel de bine se poate testa si pentru anticorpi, deci e trivial de aflat cine a dobandit imunitate. 

    În țara militarizată până în gât, valabilitatea ITP NU se prelungește pe durata stării de urgență, deci, ITPul expira când scrie in talon si trebuie sa ajungi mort-copt, cu COVID sau fara, la o statie ITP.

    În rest, Multa Sanatate, cum spune Iohannis! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb