INFLUENŢATĂ DE PERSPECTIVELE POLITICII MONETARE A SUA Bursa japoneză, în cea mai mare scădere din ultimele patru luni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2021

Bursa japoneză, în cea mai mare scădere din ultimele patru luni

Indicele Nikkei 225 a coborât cu până la 4% pe parcursul sesiunii bursiere de ieri

Acţiunile tranzacţionate pe piaţa niponă au consemnat, ieri, cel mai important declin din ultimele patru luni, extinzând astfel pierderile de la sfârşitul săptămânii trecute, generate de faptul că, recent, un oficial al băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) a sugerat că instituţia va înăspri politica monetară cât de curând.

Preşedintele Fed St. Louis, James Bullard, declara vineri, citat de CNBC, că riscurile de inflaţie pot justifica o începere a creşterii ratelor dobânzilor, anul viitor. Afirmaţia sa sugerează că această posibilă majorare ar veni chiar mai devreme decât indica banca centrală americană cu numai câteva zile înainte, mai precis anul 2023.

În acest context, indicele Nikkei 225 a încheiat ziua de ieri cu un minus de 3,3%, respectiv un nivel de 28.010,93 de puncte, însă pe parcursul sesiunii bursiere a scăzut cu până la 4%, acesta fiind cel mai important declin din 26 februarie până acum.

Indicele Topix a scăzut cu 2,4% ieri, la 1.899,45 de puncte.

Cele mai mari pierderi le-au înregistrat companiile care depind de mersul economiei: titlurile lanţului de retail Fast Retailing Co. (-4,4%), cele ale producătorului de cipuri Tokyo Electron Ltd. (-4%), acţiunile companiei auto Nissan Motor Co. (-4,1%) şi cele ale rivalei Honda Motor Co. (-3,9%). Acţiunile producătorului de roboţi industriali Fanuc Corp. s-au depreciat cu 5,6%, cele ale gigantului bancar Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - cu 2,7%.

Pe fondul acestei evoluţii, Shogo Maekawa, strateg la JP Morgan Asset Management din Tokyo, spune citat de Bloomberg: "Randamentele scad într-un mediu cu risc, deci, în mod sigur, vor fi vândute acţiunile ciclice (n.r. care depind de mersul economiei) şi valoroase. Dacă înăsprirea politicii monetare a SUA va avea loc mai devreme decât era de aşteptat, atunci ar putea fi rău pentru ciclul de business pe termen lung. Totodată, astfel vor fi reduse şi aşteptările de inflaţie".

Indicele Nikkei 225 a urcat cu 82% faţă de nivelul minim la care ajunsese în contextul pandemiei, atingând, în februarie,

recordul maxim al ultimilor 30 de ani. Avansul a fost determinat de interesul pentru acţiunile ciclice nipone şi de aşteptările legate de redeschiderea economiei. De la acel moment, însă, indicele titlurilor blue-chip a pierdut mai bine de 8%, din cauza temerilor legate de ritmul lent de vaccinare împotriva Covid din Japonia, respectiv a perspectivelor tulburi privind desfăşurarea Jocurilor Olimpice din Tkyo, vara aceasta.

"Având în vedere că pieţelor japoneze le lipsea un catalizator intern şi erau «ostatice» evoluţiei de pe bursele globale, nu este o surpriză să vedem că investitorii vând acţiuni, acum", spune Takeo Kamai, şeful diviziei de servicii de execuţie din cadrul CLSA Securities Japan Co., menţionând: "Totuşi, având în vedere că Nikkei încă era la un nivel record, iar evaluările companiilor nu erau reduse, această corecţie ar putea fi sănătoasă".

La rândul lor, analiştii OCBC Bank din Singapore spun, potrivit CNBC: "Pieţele îşi continuă scăderea începută după reuniunea de politică monetară a Fed, de săptămâna trecută, deoarece îngrijorările legate de normalizarea ratelor dobânzilor continuă să influenţeze sentimentul de risc".

De menţionat că randamentul titlurilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani a scăzut cu 0,015 puncte procentuale ieri, faţă de închiderea de vineri, ajungând la 0,04%.

Japonia ia în calcul modificarea normelor pentru listarea companiilor SPAC

Japonia are în vedere modificarea regulilor sale ca să poată permite lansarea de oferte publice iniţiale (IPO) de către firmele de tip SPAC, anunţa, la finele lunii mai, publicaţia Nikkei, fără să citeze sursa informaţiei.

Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Conform Nikkei, Agenţia pentru Servicii Financiare din Japonia, Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei şi Bursa de Valori din Tokyo vor începe discuţiile în această vară, cu scopul schimbării normelor mai sus menţionate.

Nikkei scria că Executivul Japoniei are în plan să includă această temă în strategia de creştere a ţării.

Având în vedere timpul necesar pentru ca Bursa de Valori din Tokyo să modifice procedurile IPO şi să elaboreze noi reguli, listările SPAC-urilor ar putea deveni posibile chiar de anul viitor, potrivit Nikkei, care menţionează că regulile în materie ale Japoniei vor presupune, probabil, un control sporit şi o protecţie mai bună pentru investitori decât în Statele Unite, unde a fost consemnat un boom al listărilor SPAC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb