Infuzie de capital de 2,7 miliarde euro pentru "Erste Group" din partea Austriei

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2008

Infuzie de capital de 2,7 miliarde euro pentru "Erste Group" din partea Austriei

"Erste Group" a anunţat, ieri, că Republica Austria va achiziţiona capital participativ în valoare de 2,7 miliarde euro în schimbul unei dobânzi fixe anuale de 8%, iar tranzacţia se va finaliza până la sfârşitul anului. Capitalul participativ va fi răscumpărat cel mai devreme peste 5 ani la 100% din valoarea nominală, nu va fi cotat la bursă, nu dă drept de vot şi nici nu este transferabil.

Andreas Treichl, CEO al "Erste Group", a declarat: "Pe fondul celui mai bun rezultat la nouă luni obţinut vreodată, în pofida unei situaţii de piaţă nefavorabile, şi înregistrând în acelaşi timp cea mai solidă bază de capital din istoria băncii, dar în condiţiile în care competiţia internaţională impune niveluri tot mai ridicate de adecvare a capitalului, Republica Austria va achiziţiona capital participativ în cadrul Erste Group în valoare de 2,7 miliarde euro".

Domnul Sebastian Vlădes­cu, preşedintele Comisiei de privatizare a BCR, este de părere că, în condiţiile în care, oficial, "Erste" nu are o problemă de lichiditate şi de expunere, decizia statului austriac de a face aceas­tă infuzie de capital reprezintă o decizie de încredere. Domnia sa ne-a declarat: "Statul austriac întăreşte, astfel, încrederea în sistemul bancar aus­triac".

Domnul Vlădescu consideră posibilă listarea acţiunilor BCR, anul viitor, potrivit contractului de privatizare: "Este o obligaţie contractuală şi trebuie să se facă".

Sper însă ca acţionarii să fie suficient de conştienţi ca procesul de listare să se facă numai în condiţii favorabile pentru ei şi pentru companie.

Listarea nu se face de dragul listării sau de dragul Bursei. Listarea a fost introdusă în lege la solicitarea acţionarilor minoritari. Dacă aceştia vor considera că listarea nu este oportună pot solicita schimbarea legii".

În urma infuziei de capital din partea statului austriac, rata capitalului Tier1 ar putea depăşi 10% la sfârşitul anului, faţă de 7% în 2007 şi comparativ cu nivelul de 7,5% estimat pentru acest an fără ajutorul de 2,7 miliarde euro.

Domnul Treichl a mai explicat: "Fundamental, ne aflăm într-o poziţie excelentă şi facem acest pas tocmai pentru a ne echipa cât mai bine ca să putem face faţă unor perspective economice mai nefavorabile, dar şi pentru a fi capabili să sprijinim pe deplin creşterea economica din Austria şi pe cea a partenerilor săi de afaceri, într-un asemenea context. Capitalul participativ care va fi achiziţionat de către Republica Austria va asigura, mai întâi de toate, că, în perioade de dificultate, companiile austriece vor avea destulă lichiditate la îndemână. În acord cu guvernul austriac, Erste Group se angajează să asigure împreună cu Băncile de Economii un total de peste 6 miliarde de euro, pentru clienţii retail şi corporate din Austria pe parcursul următorilor trei ani."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prin acest articol se doreste,sa se arate ca Erste,vezi bine nu are treaba cu criza si numai de dragul de a plasa niste bani ,cu care statul Austriac nu stie ce sa faca ,a pompat 2,7 miliarde.

    Sa o spuna lui .. mutu... {nu Adi Mutu}.Si ei sunt in rahatul general,numai ca acolo unde este cap,de dragul de a nu produce panica,sa lansat aceasta poveste. 

    La noi este invers.Nici nu se stie despre ceva,concret nimic, dar se fac afirmatzii,care ulterior se dovedesc false,asa ca cel barfit ramane cu rusinea,iar barfitorul cu satisfactzia ca a mai terfelit pe cineva. 

    Este adevarat ca si "organele" statului RO. au incercat sa ne explice ca,noi nu avem treaba cu marea criza,binentzeles fara sa-i creada nimeni.Si chiar daca era adevarat ,tot nu-i mai crede nimeni.La cate "pocinoage" sau facut in ultimul timp,noi o sa cadem si mai de sus.

    Asa ca,fratzilor nu credetzi ca avem de invatzat de la altzii cum sa ne comportam ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb