ING Bank şi SIF Banat-Crişana, principalii investitori în obligaţiuni BRD

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2004

SIF "Banat-Crişana" şi "ING Bank" au fost principalii inves-titori în obligaţiunile emise de BRD în urmă cu două săptă-mîni. ING a subscris obligaţiuni în valoare de 165 miliarde de lei, iar SIF "Banat-Crişana a cum-părat în valoare de 100 miliarde de lei.

Daniel Manaţe, director de strategie al SIF "Banat-Crişana", ne-a declarat că principalul motiv pentru care au ales să investească în obligaţiuni BRD a fost remuneraţia foarte bună (21,28%), cu mult peste rata inflaţiei prognozată pentru acest an (9%). În al doilea rînd, spune domnul Manaţe, a contat şi bonitatea emitentului. Faptul că obligaţiunile vor fi listate la Bursa de Valori este un atu în plus, întrucît investitorii pot să îşi lichideze investiţiile în orice moment. Probabil că obligaţiunile BRD nu se vor bucura de un număr de tranzacţii mai mare decît al celorlalte obligaţiuni cotate, din lipsă de ofertă. În general, cine a cumpărat obligaţiuni a făcut-o ca să le păstreze, deoarece dobînzile acordate sînt cele mai mari din piaţă. De aceea, chiar dacă ar fi cerere, oferta este aproape inexistentă. Dintre instrumentele cu venit fix, SIF "Banat-Crişana" mai deţine 10 miliarde de lei în obligaţiuni municipale şi judeţene şi 400 miliarde de lei în titluri de stat.

BRD a emis pe 15 aprilie obligaţiuni în valoare de 500 miliarde de lei cu plata semestrială a dobînzii. Maturitatea obligaţiunilor este de trei ani. Emisiunea realizată face parte dintr-un program mai amplu, în care BRD vrea să atragă de pe piaţa de capital, prin emisiune de obligaţiuni, în total 1.500 miliarde de lei. Banii obţinuţi urmează să fie folosiţi pentru acordarea creditelor pe care banca le estima la un moment dat la 12.800 miliarde de lei.

BRD a obţinut anul trecut un profit net de 2.358 miliarde de lei, în scădere, în termeni comparabili, cu 8,2% faţă de cel obţinut în anul anterior. Scăderea a fost argumentată de reprezentanţii băncii ca fiind influenţată de provizioanele de 769 miliarde de lei constituite de banca anul trecut, faţă de 161 de miliarde de lei realizate în 2002.

Creditele acordate clienţilor de către bancă, anul trecut, s-au adresat în proporţie de 62% persoanelor juridice şi numai 28% celor fizice. În schimb, persoanele fizice deţineau depozite bancare în proporţie de 51%. Valoarea totală a depozitelor s-a ridicat la 61.145 miliarde de lei, iar cea destinată creditelor a fost de 49.298 miliarde de lei.

BRD deţinea la sfîrşitul anului 2003 o cotă de piaţă de 16,1% pentru depozite persoane fizice şi 18,1% pentru creditele acordate acestora.

Aproape jumătate din creditele acordate de BRD au fost solicitate pentru nevoi personale.

Din profitul obţinut anul trecut, BRD va acorda un dividend brut de 693 lei/acţiune, cu mult sub aşteptările investitorilor care mizaseră pe un dividend mult mai mare decît cel repartizat anterior şi care s-a ridicat la 862 lei/acţiune. Speranţa unui dividend mai mare a determinat o creştere a cursului acţiunilor BRD la Bursa de Valori pînă la maximum 28.500 lei/acţiune în primele luni ale anului, iar dezamăgirea investitorilor a adus preţul la 22.300 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb