ING şi-a revizuit în scădere prognoza pe inflaţie la 4,8% pentru sfârşitul lui 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2009

PENTRU LUNA OCTOMBRIE, ING MIZEAZĂ PE O INFLAŢIE ANUALĂ DE 4,4%, FAŢĂ DE 4,9% ANTERIOR

PENTRU LUNA OCTOMBRIE, ING MIZEAZĂ PE O INFLAŢIE ANUALĂ DE 4,4%, FAŢĂ DE 4,9% ANTERIOR

ING şi-a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2009, de la 5,7% la 4,8%, în condiţiile în care analiştii estimează că Banca Naţională a României (BNR) ar putea coborî dobânda cheie până la 7,5%-7,75% până la sfârşitul acestui an, potrivit ultimului raport publicat vineri de ING.

"Luând în calcul eroarea semnificativă pe care am făcut-o în estimarea privind inflaţia pe august şi faptul că se pare că impactul favorabil al preţurilor la alimente ar putea continua şi în septembrie, am decis să ne revizuim prognoza pentru finalul anului", se arată în raportul ING.

Cu toate acestea, analiştii ING estimează încă riscuri semnificative până la finalul anului şi susţin că tendinţa dezinflaţionistă este sus-ţinută în principal de factori temporari şi nu de restrângerea cererii, ceea ce ar putea duce la ratarea ţintei de inflaţie.

"În acelaşi timp, admitem că, în condiţiile ultimelor date pe inflaţie, şansele ca să coboare sub 4,5% la sfârşitul lui 2009 au crescut semnificativ", menţionează raportul.

Pentru luna octombrie, ING mizează pe o inflaţie anuală de 4,4%, faţă de 4,9% anterior, "ceea ce înseamnă că BNR ar putea fi tentată să reducă dobânda cheie cu 50 de puncte de bază şi la şedinţa de politică monetară din noiembrie - în prezent mizăm pe o tăiere cu 50 de puncte de bază pe 29 septembrie şi cu 25 puncte de bază pe 3 noiembrie".

Rata anuală a inflaţiei a coborât în august la 4,96%, sub aşteptări, iar faţă de iulie preţurile de consum au scăzut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor şi al creşterii uşoare a preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un nivel atât de scăzut al ratei anuale a inflaţiei nu a mai fost atins din august 2007, când indicele anual al preţurilor de consum a fost tot 4,96%.

Banca Naţională a României (BNR) ţinteşte pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuită uşor în scădere faţă de nivelul estimat anterior. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în calcul o inflaţie de 4,3% la finalul acestui an.

De asemenea, BNR a revizuit în scădere prognoza pentru inflaţia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, în condiţiile în care ţinta pentru sfârşitul lui 2010 a fost stabilită tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb