Mai mulţi lideri politici europeni şi-au manifestat, ieri, îngrijorarea în legătură cu stabilitatea României şi a poziţiei acesteia în Uniunea Europeană în urma suspendării preşedintelui Traian Băsescu.
Hannes Swoboda, vicepreşedinte al grupului socialist din Parlamentul European, a declarat la Bruxelles: "Liderii partidelor politice, inclusiv prim-ministrul, trebuie să îşi îndrepte atenţia către stabilitatea ţării în această situaţie critică". Swoboda a adăugat: "Preşedintele suspendat trebuie să contribuie la soluţionarea paşnică şi democratică a acestei crize. Atât el, cât şi susţinătorii săi trebuie să accepte decizia luată cu o majoritate puternică şi să se comporte rezonabil". În opinia sa, toţi politicienii importanţi trebuie să se gândească la imaginea ţării şi la poziţia acesteia în UE.
Hannes Swoboda mai spune: "Politicienii trebuie să recţioneze într-un mod responsabil ca să evite punerea în practică a clauzelor de salvgardare ale UE şi ca să păstreze o imagine pozitivă a României în instituţiile Uniunii Europene".
Reuters:
Unii analişti spun că instabilitatea politică a afectat deja şansele României de a culege rapid roadele aderării la Uniunea Europeană. România s-ar putea lovi de refuzul UE privind acceptarea deciziilor instanţelor sale, dacă lupta anticorupţie nu va continua. România ar putea pierde pieţe de export, dacă standardele de siguranţă alimentară nu vor fi îndeplinite.
Associated Press:
Parlamentul României a votat pentru suspendarea preşedintelui popular, care a condus reformele economice şi sociale ce au ajutat ţara să se alăture Uniunii Europene la data de 1 ianuarie.
Novinite Bulgaria:
Situaţia actuală este rezultatul crizei politice continue din ţară, generată de conflictul dintre preşedinte şi premier, care a atins culmea după aderarea României la UE.