Producţia agricolă a crescut anul trecut faţă de 2009 doar în partea de vest a României (Banat) şi în cea de sud-est, în timp ce în restul regiunilor activitatea s-a redus, în special din cauza scăderii la producţia animală, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). La nivelul întregii ţări, producţia ramurii agricole a urcat cu 1% anul trecut, pe fondul majorării cu 6,6% a valorii adăugate din culturile vegetale. Producţia animală a scăzut cu aproape 7%.
Regiunea de Vest, care include judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei agricole anul trecut, datorită unui avans puternic al sectorului vegetal. Producţia agricolă în regiunea Banatului a fost cu 26,8% mai mare decât cea înregistrată în anul precedent şi a fost rezultatul creşterii cu 34,8% a ramurii vegetale şi cu 15% a celei vegetale. De altfel, în regiunea de Vest a fost înregistrată singura creştere a producţiei agricole.
În regiunea de Sud-Est, care include judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Vrancea, s-a înregistrat o creştere cu 7,1% a producţiei agricole, susţinută doar de sectorul vegetal.
Cele mai severe scăderi ale producţiei agricole, de 6,6%, au fost raportate în regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) şi în zona de Sud-Vest a Olteniei. În ambele cazuri, factorul determinant a fost reducerea producţiei animale cu 7,2% şi, respectiv, 15,3%. În zona Bucureşti-Ilfov a fost înregistrată cea mai mare reducere a producţiei animale, de 27,6%. Scăderea a fost compensată în mare parte de creşterea sectorului vegetal cu aproape 14%.