În anul 2013, 249 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate, susţine un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis astăzi redacţiei.
Această categorie de persoane a reprezentat 2,5% din populaţia activă, 2,7% din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,1%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE28, 4,1% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2013. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Irlanda şi Spania (ambele cu 6,8%), Marea Britanie (6,0%) şi Cipru (6,2%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7%) şi Bulgaria (1,0%). În România, faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 10 mii.
Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6656 mii persoane), 448 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 15 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea, 445 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2013, această categorie de persoane a reprezentat echivalentul a 4,5% din populaţia activă. La nivelul UE28, persoanele disponibile să lucreze care nu căutau un loc de muncă reprezentau echivalenul a 3,8% din populaţia activă, între statele membre valoarea indicatorului variind între 0,9% în Lituania şi 12,1% în Italia.
De asemenea, tot din această cifră, doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. La nivelul UE28, această categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9% din populaţia activă.