Inspectoratul recunoaşte că avem unităţi de învăţământ mai puţin serioase

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Cultură / 26 iulie 2013

Inspectoratul recunoaşte că avem unităţi de învăţământ mai puţin serioase

Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat se poate transforma într-un nou prilej de scandal. În Capitală examenul va fi organizat, în sesiunea august - septembrie, doar în colegiile naţionale şi "în unităţile de învăţământ mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de fraudă. Declaraţia îi aparţine inspectorului general şcolar Constantin Trăistaru şi a fost oferită agenţiei de presă Mediafax. Practic, un inspector recunoaşte că în acest moment în Bucureşti funcţionează şi instituţii de învăţământ mai puţin serioase. Acest lucru era ştiut de părinţi şi elevi, dar este de neînţeles de ce ministerul nu a luat măsuri pentru a îndrepta lucrurile în condiţiile, conform lui Trăistaru, care era la curent cu această stare de fapt.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că printre colegiile în care va fi susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea a doua sunt Sfântul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale. Trăistaru a mai spus că şi pentru sesiunea de anul viitor va lua în calcul organizarea bacalaureatului în centre asupra cărora nu a existat suspiciunea de fraudă. Inspectorul general şcolar a adăugat că pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat au fost înscrişi 8.675 de candidaţi, dar se aşteaptă şi finalizarea examenelor de corigenţă, fiind posibil ca numărul celor înscrişi să crească. Trebuie menţionat faptul că scandalul legat de frauda de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" este departe a se fi încheiat. Parchetul Tribunalului Bucureşti face în continuare cercetări pentru fapte de corupţie la liceul mai sus menţionat, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, este în continuare în arest preventiv, iar zeci de elevi încă oferă declaraţii anchetatorilor.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în perioada august-septembrie. În 19-20 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 19-21 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 20-21 august - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 22-23 august - evaluarea competenţelor digitale. Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română. În 27 august va fi susţinută proba la Limba şi literatura maternă, în 28 august este programată proba obligatorie a profilului, iar în 30 august va fi proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale. Prima sesiune a examenului de bacalaureat a avut loc în perioada iunie - iulie, rezultatele finale fiind afişate în 12 iulie. Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea contestaţiilor. Procentul de promovabilitate în cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,30% înaintea contestaţiilor şi 25,49% după soluţionarea contestaţiilor.

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor, iar până la 150 de norme vor fi reduse, profesorii care ar putea fi afectaţi de diminuarea numărului de clase fiind de la disciplinele tehnologice, a declarat inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru. Acesta a adăugat că ISMB va face o altă analiză în 2 august, când va putea şti mai precis care va fi situaţia locurilor în clasa a IX-a, după a doua repartizare, respectiv câte clase nu au elevi şi ar trebui desfiinţate, tot atunci fiind analizată şi situaţia normelor didactice pe discipline. Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că există posturi ocupate prin suplinire şi acestea ar urma să fie diminuate prioritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb