Inspectorii ANAF vor primi salarii mai mici

S.A.
Macroeconomie / 6 martie 2017

Ordinul de reducere a sporului pentru suprasolicitare psihică din cadrul ANAF (Sursa foto: Hotnews.ro)

Ordinul de reducere a sporului pentru suprasolicitare psihică din cadrul ANAF (Sursa foto: Hotnews.ro)

Sporul de stres al inspectorilor Antifraudă se reduce de la 25% la 5%

------------

Actualizare 14:22 ANAF: Bugetul pentru 2017 nu prevede fonduri care să susţină acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică

În construcţia bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susţină acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 25% din salariul de bază, de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă trimis astăzi Redacţiei.

Fiscul explică: "Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuţia anului 2016. În ciuda acestei situaţii, conducerea ANAF a apreciat necesitatea mentţnerii acestui spor în cuantum de 5 % din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, precum şi a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%".

ANAF menţionează că se va reveni cu o analiză în ceea ce priveşte modificarea procentului sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune.

(S.A.)

------------

Salariile inspectorilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) scad începând cu luna martie. Sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică va fi redus de la 25% din salariul brut la 5%, potrivit unui ordin al preşedintelui instituţiei, Bogdan-Nicolae Stan, transmite Digi24.

De acest spor beneficiau inspectorii Antifraudă, inspectorul şef Antifraudă, inspectorul adjunct Antifraudă şi inspectorul general Antifraudă. Angajaţii de la Antifraudă vor beneficia de la 1 martie 2017 de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de doar 5%.

Decizia a fost luată în contextul în care premierul Sorin Grindeanu a solicitat ANAF să vină cu măsuri pentru a creşte încasările bugetare.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an, ANAF a colectat cu 0,9% mai puţini bani la bugetul de stat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia oferită de reprezentanţii ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie.

Luni, preşedintele ANAF a convocat şi o întâlnire cu direcţiile generale şi regionale pentru crearea unui plan de acţiune care să crească încasările la buget.

Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, condamnă această decizie şi spune va acţiona în instanţă şi va solicita Avocatul Poporului să declare neconstituţională această iniţiativă, având în vedere că nu s-a diminuat riscul.

Sebastian Oprescu a declarat, citat de Digi24.ro: "Personal nu mi-o explic, având în vedere că solicitarea noastră este de a extinde acest spor pentru toate categoriile socioprofesionale de funcţionari care au activitate de control şi executate silită, cei care intră în contact de multe ori cu infractori pentru că atunci când există o infracţionalitate făcuta de un agent economic e posibil ca acel agent economic să mai faca o infracţiune. De aceea, spunem noi, că dacă îţi asumi un risc în numele comunităţii, comunitatea trebuie să te răsplătească la justa valoare. Această iniţiativă nu o agreem şi, cu siguranţă, vom lua măsurile de riguoare".

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a adăugat: "Să ştiţi că încasările la bugetul de stat sunt generate de două lucruri: legislaţie şi puterea economică a contribuabililor. Noi trebuie să stimulăm funcţionarul public şi de aceea cred că Grindeanu trebuia să transmită un mesaj de susţinere a activităţii funcţionarilor de la Antifrauda şi nu un mesaj de inhibare a acestora. Atâta timp cât iei bani din dreptul acestor angajaţi cu siguranţă va exista o demoralizare a acestei categorii sociopreofesionale, ceea ce nu este în regulă şi trebuie criticată".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANAF este ineficienta. Evaziunea fiscala este la tot pasul, in Piata Rahova, in Piata de flori George Cosbuc, chiar la medicul de familie, practic in toate domeniile. Sa solicitam Guvernului explicatii de ce nu se realizezeaza programul de venituri cu o asemenea institutie ANAF care accepta evaziunea fiscala ca pe ceva firesc este o aberatie. ANAF trebuie restructurat din temelii. Sa se aplice legea atat pentru micul afacerist ce vinde marfa prin tramvaie pana la parlamentari si presedintele tarii.

    Saracii inspectori! sunt intradevar foarte stresati; asta din cauza ca le este mila de datornici si mai ales de cei care nu-si pot achita datoriile si ajung sub "sabia" lor.

    Acum for fi si stresati si demoralizati; sa le iei banu nu-i chiar de colo.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb