INSTANŢA, DIN NOU ARBITRU ÎNTRE CREDITAŢI ŞI BĂNCI Bancpost a pierdut, Volksbank a câştigat

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2015

Bancpost a pierdut, Volksbank a câştigat

Tot mai multe procese dintre clienţi şi bănci, pe tema clauzelor din contractele de credit ajung la final, iar deciziile sunt diverse.

O instanţă a Tribunalului Iaşi a decis definitiv că Bancpost trebuie să elimine clauzele constatate ca fiind abuzive dintr-un act adiţional al unui contract de credit ipotecar în franci elveţieni (CHF) şi va restitui clienţilor o parte din sumele încasate abuziv.

În schimb, Volksbank a anunţat că a câştigat definitiv un proces de eliminare a comisionului de risc, la Curtea de Apel Bucureşti.

Deciziile vin după ce, tot în această săptămână, Piraeus Bank a pierdut definitiv un proces pe tema îngheţării cursului valutar cu un client ce are credit în franci elveţieni şi a fost obligată de instanţă să-i restituie sumele achitate în plus.

Bancpost spune că se va conforma hotărârilor instanţei

Bancpost le va restitui reclamanţilor suma de 2.092 CHF, în echivalent în lei, reprezentând comision de administrare încasat de bancă, ce a fost calculat din octombrie 2007 şi până la intrarea în vigoare a actului adiţional, din 21.10.2009, potrivit deciziei instanţei.

De asemenea, Bancpost va trebui să plătească dobânda legală aferentă acestei sume calculată începând cu data introducerii acţiunii şi până la data plăţii efective şi va mai trebui să restituie reclamanţilor şi sumele încasate începând cu octombrie 2008 şi până în octombrie 2009, care reprezintă diferenţa dintre dobânda percepută de bancă şi dobânda de 4,85%.

Totodată, banca va plăti dobânda legală aferentă acestei sume calculată începând cu data introducerii acţiunii şi până la data plăţii efective. Instanţa obligă instituţia financiară să înlăture clauzele constatate ca fiind abuzive prin hotărâre şi care nu au fost înlăturate prin actele adiţionale încheiate. Bancpost va trebui să recalculeze toate tragerile de credit şi să diminueze soldul creditului cu valoarea sumelor încasate în baza clauzelor constatate ca fiind abuzive. Bancpost ne-a transmis că a luat notă de hotărârea Tribunalului Iaşi şi, "ca întotdeauna", se va conforma hotărârilor instanţei de judecată.

Volksbank şi BT vor menţine decizia voluntară de stopare a calculului comisionului de risc

Volksbank România a precizat că a câştigat, pe 18 mai, procesul cu un client care a cerut eliminarea comisionului de risc din contractul de credit încheiat în franci elveţieni şi restituirea sumei încasate de bancă pe seama acestuia.

Încă de la început, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată, argumentând că în prezenta cauză nu se poate reţine situaţia de inferioritate, având în vedere valoarea creditului şi condiţiile specifice ale contractului, a precizat Volkbank.

Banca şi acţionarul său, Banca Transilvania, au anunţat că vor menţine inclusiv pentru aceşti clienţi, decizia voluntară de stopare a calculului comisionului de risc începând din 8 aprilie 2015, precum şi returnarea sumelor deja încasate în contul acestui comision.

În cazul clienţilor cu credite în altă monedă decât CHF, Volksbank România a luat măsura stopării calculării comisionului de risc începând cu data de 8 aprilie, iar procesul de rambursare prin diminuarea soldului creditului va începe după finalizarea perioadei de valabilitate a ofertei de conversie a creditelor în CHF, potrivit băncii.

Există mai multe procese în derulare, inclusiv colective, între bănci şi clienţi privind clauzele abuzive, dar şi referitoare la îngheţarea cursului de schimb. Clienţii cu credite în franci elveţieni sunt printre cei mai afectaţi, în condiţiile aprecierii acestei monede, ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei, în ianuarie.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul persoanelor care s-au împrumutat în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb