INSTITUTUL IFO: "Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit considerabil în iunie"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2021

"Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit considerabil în iunie"

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a continuat să se îmbunătăţească în luna iunie, la un nou maximum al ultimilor doi ani şi jumătate, în condiţiile în care redeschiderea economiei domestice a oferit un impuls de încredere societăţilor, care au raportat condiţii curente din ce în ce mai bune şi aşteptări în creştere.

Astfel, indicele Ifo din Germania a crescut cu 2,6 puncte în iunie, la 101,8 puncte, cea mai ridicată valoare din ultimele 29 de luni, de la o valoare de 99,2 puncte înregistrată în luna mai. Estimarea dintr-un sondaj Wall Street Journal era de 100,5 puncte pentru luna iunie.

Potrivit lui Clemens Fuest, preşedintele institului Ifo, "încrederea în rândul managerilor germani s-a îmbunătăţit din nou considerabil (...), iar economia germană lasă în urmă criza coronavirus".

"Creşterea de astăzi vine în mare parte din sectorul de servicii. (...) Avem îmbunătăţiri inclusiv de pe partea sectoarelor cele mai lovite de pandemie. Pe sectorul manufacturier valorile sunt puţin mai slabe, imaginea este mixtă - companiile spun că afacerile merg bine, dar aşteptările sunt ceva mai puţin optimiste, în principal din cauza problemelor de pe lanţurile de aprovizionare cu produsele intermediare", a spus Fuest la BloombergTV.

Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export şi din construcţii.

Klaus Wohlrabe, economist la Ifo, a precizat la rândul său că sondajul realizat de institut indică o rată posibilă de creştere trimestrială de 1,3% în perioada aprilie-iunie (T2 faţă de T1 2021) şi de 3,6% în perioada iulie-septembrie (T3 faţă de T2 2021).

Fuest a mai spus pentru Bloomberg că există o creştere puternică a comenzilor pentru companiile germane, dar nu există o creştere comparabilă a producţiei.

"Companiile au suficientă cerere, dar nu pot să producă cum şi-ar dori. Ne-am aştepta ca aceste probleme cu lanţurile de aprovizionare să dea înapoi, dar nu vedem semne încă cu privire la asta. Avem un sondaj lunar în construcţii şi numărul companiilor care raportează probleme cu aprovizionarea a crescut în mai şi acum a crescut iar în iunie, deci lucrurile par că se vor înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească", a afirmat Clemens Fuest.

Inclusiv indicatorii PMI calculaţi de Markit Economics pentru luna iunie continuă să indice o evoluţie solidă pentru fabricile germane în condiţiile unor comenzi foarte ridicate de la export. De asemenea, sectorul de servicii din economia germană a crescut în iunie pentru a doua lună consecutiv după 10 luni consecutive de contracţie a activităţii economice, potrivit indicatorilor PMI.

Astfel, componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo s-a îmbunătăţit puternic în mai. Per total, indicele condiţiilor curente a urcat la 99,6 puncte de la o valoare de 95,7 puncte în mai şi 94,2 puncte în aprilie, iar indicele aşteptărilor a urcat la 104,0 puncte de la 102,9 puncte luna trecută. Estimările generale erau pentru 97,8 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 103,9 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri. De menţionat că componenta aşteptărilor a consemnat la debutul primăverii, în luna martie, cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt se tranzacţiona în creştere, ieri, la ora 13:30, cu 0,6%, aproape de maximele istorice.

Fritzi Hoehler-Geib, economist la banca KfW, preciza recent că aşteptările sunt pentru o creştere economică puternică în a doua parte a anului graţie efectului de bază favorabil din sectorul de servicii - după cele 10 luni consecutive de contracţie - şi o aşteptată rezolvare parţială a problemelor cu input-urile pentru sectorul manufacturier.

În aprilie, circa 45% din companii spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.

De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei şi comenzile subdimensionate ale companiilor se resimt acum când cererea de produse tehnologice a explodat. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o lipsă de containere şi cu costuri în creştere.

Economiştii se aşteaptă însă în general la o revenire puternică a economiei comunitare din al treilea trimestru odată cu redeschiderea şi eliminarea restricţiilor. Economia germană este aşteptată să revină la nivelul pre-pandemic în prima jumătate a anului viitor.

Ifo a avertizat totuşi duminică că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei, întrucât numărul de cazuri de Covid-19 ar putea creşte din nou.

"Varianta delta este o ameninţare serioasă pentru economia germană", a declarat şeful Ifo, Clemens Fuest, într-un interviu acordat duminică portalului de ştiri T-online, citat de agenţia dpa.

Fuest a spus că nu totul ar fi pierdut dacă infecţiile ar creşte din nou ca urmare a răspândirii variantei delta, dar redresarea economică ar fi frânată, mai ales în sectoarele afectate puternic de pandemie, respectiv turismul, restaurantele şi comerţul. "Atunci ne-am confrunta cu o toamnă grea", a spus Fuest.

În Germania, proporţia cazurilor de infecţie cu varianta delta aproape s-a dublat în prima săptămână din iunie, ajungând la 6%, potrivit cifrelor furnizate de Institutul Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. RGDP-ul pe germania arata alt lucru!

    Indicele de incredere este afectat POZITIV din cauza propagarii intarziate a lichiditatii. 

    In Germania e cadere serioasa, atat in productivitate cat si in acumulare stocuri ce incep sa se deprecieze accelerat fara a mai genera valoare pe lantul economic. 

    Germania de acum seamana mult cu Romania din 81, cand incepe sa tinga un maxim potential si pe urma urmeaza o "productivitate" aparenta in pierdere. 

    De dragul mentinerii locurilor de munca si a industriei vechi (nu inca pentru Germania - dar cam se apropie de punctul de inflexiune). 

    semnat comenturi "cretine" 

    Germania a avut ca pondere in termeni reali stagnare economica inca din Q4 2017 pana in Q4 2019 cu caderea averenta de dupa "covid" (cadere care oricum era naticipata si fara covid).

    Nici in momentul acestui coment Germania nu a recuperat 2017 ... sau 2019!!! 

    Sunt cazuti chiar pe la un nivel de 2016!! 

    A nu se confunda cresterea masei monetare in circulatie cu cresterea productivitatii; a nu se confunda cresterea masei monetare in circulatie ce are efect pe termen scurt de "zahar" si poate sa distorisioneze indicele de incredere! 

    semnat comenturi "Cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb