Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană a scăzut pentru a doua lună la rând în noiembrie, evoluţie ce sugerează că motorul economiei europene se va contracta în trimestrul al patrulea ca urmare a restricţiilor aplicate pentru a contracara cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus.
Indicele, calculat de institutul Ifo, a scăzut la 90,7 puncte în noiembrie de la o valoare revizuită în jos de 92,5 puncte în octombrie (92,7 puncte iniţial). Economiştii sondaţi de Wall Street Journal estimaseră o valoare de 90,6 puncte pentru noiembrie. În luna septembrie, indicele Ifo a venit la 93,2 puncte. Cele două scăderi lunare succesive vin după cinci luni de creşteri care au urmat încheierii perioadei de lockdown din primăvară.
"Incertitudinea în afaceri a crescut. Cel de-al doilea val al coronavirusului a întrerupt revenirea economică a Germaniei", a declarat Clemens Fuest, preşedintele Ifo.
Scăderea a fost în principal cauzată de aşteptările "considerabil mai pesimiste" ale companiilor pentru următoarele şase luni. Totodată, componenta condiţiilor curente s-a deteriorat uşor în noiembrie. Astfel, indicele condiţiilor curente a scăzut la 90,0 puncte de la o valoare de 90,3 puncte în octombrie, iar indicele aşteptărilor a scăzut la 91,5 puncte de la 95 puncte luna trecută.
Sondajul sugerează că este probabil ca economia să scadă în ultimul trimestru din acest an, a declarat pentru Reuters şi Klaus Wohlrabe, economist la Ifo.
Restaurantele, barurile şi celelalte localuri ne-esenţiale sunt închise începând cu data de 2 noiembrie. Unele magazine şi şcolile au rămas deschise. Într-o şedinţă ce va avea loc astăzi, cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor germane sunt aşteptaţi să extindă restricţiile până pe 20 decembrie.
Mai multe ţări europene au reimpus restricţii pentru contracararea crizei sanitare, iar asta va lovi cel mai probabil în producătorii germani specializaţi pe export. Totodată, aşteptata contracţie a sectorului de servicii din cauze ce ţin de cererea domestică va cântări negativ în dinamica PIB. Produsul intern brut al Germaniei a marcat o dinamică record de +8,5% în trimestrul al treilea după prăbuşirea de -9,8% cauzată de restricţiile asociate primului val de Covid-19 din primăvară.
Indicele Ifo este bazat pe un sondaj realizat în rândul a circa 9.000 de companii din industria manufacturieră, servicii, comerţ şi construcţii.
Amintim că industria prelucrătoare din zona Euro a rămas pe creştere în noiembrie (indicatorul PMI preliminar la 53,6 puncte, în scădere uşoară totuşi), în timp ce industria de servicii s-a contractat puternic (41,3 puncte), cu cel mai rapid ritm din luna mai încoace. Divergenţa indică o contracţie economică a zonei Euro pe total în noiembrie (PMI compozit preliminar de 45,1 puncte) după o evoluţie similară în octombrie. Germania a făcut totuşi notă discordantă cu un PMI compozit de 52,0 puncte, venit pe o evoluţie foarte bună a industriei manufacturiere (PMI în expansiune de 57,9 puncte) şi o contracţie mai slabă a industriei de servicii (PMI pe servicii de 46,2 puncte, a doua lună consecutivă de declin pe servicii, de la un PMI de 49,5 puncte în octombrie).
Pe de altă parte, PMI-urile au indicat un optimism la niveluri ridicate în zona Euro pe fondul ştirilor privind dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid şi startul campaniei de vaccinare în luna decembrie. Estimările sunt pentru o dinamică a PIB de -7,4% în 2020 pentru zona Euro, cu plus de 3,7% în 2021.