Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au decis, la finele reuniunii desfăşurată la Washington, în perioada 24-25 septembrie, să anuleze 57,5 miliarde de dolari din datoriile ţărilor sărace, ca să uşureze povara acestor state. Anularea debitelor reprezintă punerea în practică a iniţiativei lansată, în luna iulie, de Grupul celor Opt state industrializate. Înţelegerea priveşte datoriile către Banca Mondială, FMI şi Banca Africană pentru Dezvoltare, şi ea a fost trimisă către consiliile de conducere ale acestor instituţii, pentru aprobarea finală, după cum a anunţat preşedintele Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz.
"Acesta este un moment ce reprezintă o oportunitate reală", a spus Wolfowitz, într-o declaraţie de presă comună cu directorul general al FMI, Rodrigo de Rato. Wolfowitz consideră că acum a fost limpezită calea către anularea datoriilor şi aceasta reprezintă doar un pas în procesul de extindere a economiilor ţărilor sărace. Un număr de 38 de state pot fi eligibile pentru iertarea de datorii în proporţie de 100%, majoritatea din Africa Sub-Sahariană.
Wolfowitz a concluzionat că mai importantă decît ştergerea datoriilor şi majorarea sprijinului financiar este realizarea unui acord global comercial.