• Unii brokeri susţin că banca ar urma să îşi majoreze capitalul social
• Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, spune că nu s-a discutat în consiliul de administraţie o astfel de măsură
Cursul acţiunilor "Banca Transilvania" a atins în prima şedinţă bursieră a anului un nou maxim al ultimilor şase ani de tranzacţionare. Cotaţia a crescut pînă la 4.900 lei/acţiune, ceea ce reprezintă o apreciere cu 6,5% faţă de ultimul preţ înregistrat în 2003. Tendinţa de creştere a cotaţiei titlurilor TLV a fost însoţită şi de o lichiditate ridicată, ieri fiind transferate peste un milion de acţiuni. Brokerii susţin că interesul ridicat al investitorilor pentru titlurile "Băncii Transilvania" este determinat de politica băncii din ultimii ani, şi anume acordarea de acţiuni gratuite sub formă de dividend.
Pe piaţa de capital au apărut însă zvonuri contradictorii în privinţa acţiunilor pe care inves-titorii le vor primi. Unii brokeri sînt de părere că investitorii care vor deţine zece acţiuni TLV la data de referinţă pentru acordarea dividendelor ar putea primi 2-3 acţiuni gratuite prin dis-tribuirea profitului net. Alţii sînt însă de părere că "Banca Transilvania" ar putea să-şi majoreze capitalul social şi prin capitalizarea rezervelor din reevaluare. Potrivit acestora, pentru zece acţiuni deţinute la data de înregistrare, investitorii ar putea să primească chiar şase acţiuni gratuite.
Robert Rekkers, directorul general al "Băncii Transilvania", ne-a declarat însă că nu a supus atenţiei consiliului de administraţie problema unei majorări a capitalului social.
Creşterea cotaţiei acţiunilor TLV chiar din prima şedinţă bursieră a acestui an a fost explicată de brokeri prin faptul că investitorii au preferat să cumpere la preţuri mai mici, ei fiind de părere că pînă la data de referinţă tendinţă cursului va fi ascendentă. Din perspectiva acordării dividendelor sub formă de acţiuni gratuite, brokerii susţin că preţul titlurilor TLV ar putea ajunge la 5.000 lei/acţiune, valoare considerată un nou prag psihologic.
Interesul ridicat pentru acţiunile TLV este determinat de faptul că banca şi-a consolidat poziţia în sectorul bancar, avînd posibilităţi mai mari de dezvoltare decît "Banca Română pentru Dezvoltare", consideră brokerii. În ultimele două trei luni ale anului trecut, cotaţia acţiunilor TLV a crescut susţinut, conducerea băncii susţinînd că achiziţiile au fost realizate de un fond german de investiţii. Potrivit unor zvonuri, infirmate de conducerea băncii, BERD intenţionează să-şi majoreze participaţia deţinută la "Banca Transilvania" în 2004, operaţiunea urmînd să fie precedată de o reevaluare a activelor societăţii. Referitor la aceste proiecte, domnul Ionuţ Pătrăhău, director general adjunct al "Băncii Transilvania", ne-a declarat că nici majorarea deţinerii BERD şi nici reevaluarea activelor nu au un fundament real imediat.
La sfîrşitul lunii septembrie 2003, "Banca Transilvania" a înregistrat un profit net de 317,31 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de cel raportat pentru perioada similară anului trecut. Însă nivelul s-a încadrat în prevederile din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.