International Investment Bank încearcă să recupereze creditul de la "Romcab" de la acţionarul majoritar "Sadalbari"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2017

Banca spune că Romcab SA a informat-o că întreaga sa activitate a încetat începând cu data de 3 ianuarie 2017

Compania nu a anunţat BVB despre încetarea activităţii, transmiţând, pe 23 ianuarie, că urmează să reia plăţile şi că situaţia incidentelor de plată este una temporară

Sadalbari SRL are datorii de 118,8 milioane de lei, conform tabelului creditorilor

International Investment Bank (IIB), care a acordat, în 2015, un împrumut de 15 milioane de euro, producătorului de cablu "Romcab" s-a înscris şi la masa credală a Sadalbari SRL, acţionarul majoritar al companiei de Târgu Mureş.

"Sadalbari" SRL, care deţine 69% din "Romcab" (MCAB), a intrat în insolvenţă, la cerere, pe 31 martie, potrivit deciziei Tribunalului Mureş. Tabelul preliminar al creditorilor "Sadalbari" cuprinde creanţe totale de 118,81 milioane de lei.

În buletinul procedurilor de insolvenţă se arată: "La data de 12.05.2017, creditoarea International Investment Bank Rusia (...) a depus o declaraţie de creanţă, prin care solicită înscrierea în Tabelul de creanţe al debitoarei cu o creanţă în suma de 15.157.959,40 euro (echivalentul a 68.886.862,29 lei), compusă din: - suma de 14.999.155,82 euro, reprezentând credit ce are ca temei obligaţiile asumate de debitoarea societatea Sadalbari SRL prin Contractul de fideiusiune (...), prin care aceasta s-a obligat să garanteze, cu toate bunurile acţionarului majoritar în speţă cu toate bunurile mobile şi imobile, corporale sau incorporale, precum şi produsele acestora aparţinând debitoarei societatea Sadalbari SRL, până la concurenţa sumei de 15.000.000 euro, obligaţiile de plată pe care societatea Romcab SA le-a contractat de la International Investment Bank Rusia, prin Contractul de facilitate din 16.09.2015, în valoare de 15.000.000 euro".

Creditul acordat de IIB către Romcab era pe trei ani, pentru finanţarea principalelor activităţi, în special, pentru achiziţia de materie primă de la diferiţi producători, inclusiv din alte state membre ale băncii.

IIB s-a înscris şi la masa credală a Romcab, după intrarea companiei în insolvenţă în luna februarie.

Anterior, IIB a transmis o notificare privind neîndeplinirea obligaţiilor aferente creditului către Romcab, Sadalbari şi Zoltan Prosszer, directorul general al Romcab.

Conform acestei notificări, Romcab SA a informat creditorul că întreaga sa activitate a încetat începând cu data de 3 ianuarie 2017, conform buletinului procedurilor de insolvenţă.

Informaţia este una suprinzătoare, în condiţiile în care compania nu a informat şi Bursa de Valori Bucureşti în acest sens, ci din contră, a anunţat, pe 23 ianuarie, că urmează să reia plăţile şi că situaţia incidentelor de plată este una temporară.

În notificarea din 31 ianuarie 2017, IIB expune multiplele încălcări ale condiţiilor de plată de către Romcab SA şi anume: "- Romcab SA nu şi-a respectat obligaţiile de plată la datele scadente şi a înregistrat mai multe întârzieri la plată, iar acest lucru reprezintă o încălcare a condiţiilor de plată;

- Romcab SA a informat creditorul că întreaga sa activitate a încetat începând cu data de 03.01.2017;

- Romcab SA a informat creditorul prin adresa din data de 05.01.2017 că a fost înregistrat în Centrala Incidentelor de Plăţi;

- Banca nu a primit documentele financiare şi certificatele de conformitate cerute prin contract;

- Romcab SA nu a transmis raportul privind proiectul şi raportul lunar privind activele în data de 05.01.2017 şi nici raportul privind activele scadent pentru trimestrul 3 al anului 2016;

- Romcab SA este implicat în numeroase procese aflate în diverse stadii procesuale înregistrate pe rolul diferitelor instanţe în calitate de pârât. Niciunul dintre aceste litigii nu a fost notificat băncii conform cerinţelor contractului de credit;

- Romcab SA a refuzat accesul băncii şi inspectorului contractual agreat în spaţiul său şi în depozite, în timpul vizitei programate pentru data de 16.01.2017, astfel cum s-a înregistrat în procesul - verbal emis de BEJ Huruba, Giunca & Asociaţii, în dosar nr. 12/2017 din data de 16.01.2017, încălcând astfel prevederile contractuale".

Prin respectiva Notificare, banca a solicitat debitoarei remedierea imediată a situaţiei, blocând totodată conturile Romcab SA deschise la EximBank SA, interzicându-i acesteia retragerea sau transferul, fără acordul său prealabil, a sumelor de bani din oricare din conturi.

EximBank este cel mai mare creditor al "Romcab", având de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului, potrivit tabelului preliminar al creditorilor. Tabelul creditorilor Romcab cuprinde datorii de un miliard de lei.

Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

Banca Transilvania are de recuperat 111 milioane de lei, în timp ce banca de stat CEC Bank are o creanţă de 34,6 milioane de lei.

"Sadalbari" SRL doreşte să recupereze de la producătorul de cabluri 101 milioane de lei, din care 88,54 milioane de lei reprezintă o creanţă înscrisă sub condiţie suspensivă.

Totodată, Banca Transilvania are de recuperat de la "Sadalbari" SRL 6,52 milioane de lei.

De asemenea, între creditorii "Sadalbari" a fost înscrisă şi compania Stareal Limited, offshore-ul în favoarea căruia compania şi-a gajat participaţia majoritară la "Romcab", cu o creanţă de 17,98 milioane de lei.

Pachetul majoritar de 69,02% din "Romcab", deţinut de "Sadalbari", a fost gajat către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, cu patru zile înainte ca producătorul de cabluri din Târgu Mureş să îşi ceară insolvenţa, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare.

Recent, acţionarii "Romcab" au cerut explicaţii referitoare la existenţa stocurilor, în condiţiile în care deteriorarea situaţiei companiei într-un timp atât de scurt a iscat suspiciuni, iar, în piaţă, au circulat zvonuri că creditele la bănci ar fi gajate cu stocuri fictive.

Înainte de AGA, "Romcab" a raportat că a făcut un provizion pentru stocuri de 178 milioane de lei, la finalul anului 2016.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu mai pot actionarii de grija bancilor ... salvarea companiei este prioritatea

    In plus, probabil pentru ca sunt un incapatinat, mi-as dori tare mult sa aflu detalii despre cum poate fi o pierdere de 180 mil lei o simpla eroare contabila. A inceput si ASF sa se intrebe (retoric?) la vreo 16 zile de la AGA...

    INTREBARE?Cine a aprobat creditul pentru Romcab in valoare de 50 milioane euro....acea persoana sa raspunda.

    sebastian vladescu ce spune?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb