Procesul de privatizare a companiilor "Distrigaz Nord" şi "Distrigaz Sud" s-ar putea finaliza pînă la sfîrşitul primei jumătăţi a anului 2004, a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului. Domnia sa a afirmat acelaşi lucru şi în cazul procesului de privatizare a companiei "Petrom". Ministrul economiei se arăta, la sfîrşitul anului trecut, mai optimist şi declarase ca termen de finalizare a privatizării societăţilor menţionate sfîrşitul primu-lui trimestru al anului în curs.
Dan Ioan Popescu a motivat decizia prin multiplele probleme pe care le ridică aceste companii şi prin dorinţa executivului de a nu le vinde ieftin. Domnia sa a menţionat că, în curînd, o mare parte din problemele legislative vor fi rezolvate de Guvern prin adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. Minis-trul economiei a mai spus: "Alt punct intens discutat este situaţia juridică a terenurilor aflate în patrimoniul < Petrom >, respectiv circa 90.000 de hectare. Numai pentru jumătate din suprafaţă sînt clarificate titlurile de proprietate. Aceeaşi problemă o are şi < Electrica >. Totodată, 32% din conductele < Dis-trigaz > se află în proprietate privată. Va trebui să stabilim şi cîteva probleme legislative legate de mediu. În cazul acestor societăţi, situaţia nu este la fel de clară ca în cazul privatizării < BCR > şi < Sidex >".
Domnul Popescu a menţionat ca dată sigură 14 ianuarie 2004 pentru depunerea scrisorilor de interes în privatizarea distribuţiei gazelor naturale şi a adăugat că "Gas de France" a anunţat că îşi va depune oferta în următoarele zile. În cursa privatizării, companiei franceze i se alătură "Enel" Italia, "Wintershall" şi "Ruhrgas" Germania şi "Gazprom" Rusia. Ministrul economiei a subliniat: "Aceste societăţi nu sînt interesate numai de privatizare, ci şi de participarea la realizarea unor investiţii majore în domeniu. De altfel, < Wintershall > şi-a ex-primat intenţia de a deveni cel de-al patrulea producător de gaze din ţara noastră, alături de < Petrom >, < Romgaz > şi < Amrocco >". Domnia sa a precizat că societăţile interesate pot participa la privatizarea ambelor companii de distribuţie a gazelor, dar nu vor putea cumpăra decît una pentru a evita formarea unui monopol.