ÎNTR-UN INTERVIU PENTRU PUBLICAŢIA POLONEZĂ PARKIET, Sobolewski anunţă că susţine dezvoltarea pieţei româneşti, printr-un eveniment peste două-trei luni

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2017

Sobolewski anunţă că susţine dezvoltarea pieţei româneşti, printr-un eveniment peste două-trei luni

Capitolul "Bursa de Valori Bucureşti", la fel ca "Bursa din Varşovia", nu este închis definitiv, pentru Ludwik Sobolewski, fost CEO al BVB, după cum a declarat acesta într-un interviu pentru publicaţia poloneză Parkiet, publicat pe 21 noiembrie.

"Cred că, pe lângă alte activităţi, voi continua să susţin dezvoltarea pieţei româneşti, iar un eveniment care va confirma acest lucru va avea loc în două-trei luni", a spus Sobolewski.

Acesta îşi prezintă, în presa poloneză, propria imagine a evenimentelor legate de plecarea sa de la conducerea BVB.

Reamintim că Sobolewski a susţinut că îşi va continua mandatul, în lipsa unui contract de mandat, care a expirat pe 21 august. Ulterior, a spus că a decis să nu îşi exercite mandatul, pentru ca, în octombrie, să anunţe că îşi dă demisia din funcţia pe care nu o mai deţinea, totul cu concursul conducerii BVB, care i-a ţinut isonul.

Întrebat ce s-a întâmplat de a renunţat la poziţia de la BVB, după patru ani de mandat, Sobolewski a răspuns într-un singur cuvânt: "imaginaţie".

El a lăsat de înţeles că a respectat regulile guvernanţei corporative, ceea ce nu au făcut alţi participanţi la piaţă.

"Bani, în special ai altcuiva, cauzează adesea emoţii toxice", a precizat Sobolewski, întrebat dacă salariul său a fost o problemă pentru ceilalţi actori din piaţă.

Întrebat dacă, privind în retrospectivă, a fost o decizie bună să vină la conducerea BVB, Ludwik Sobolewski a declarat: "A fost o decizie foarte bună, deoarece munca în Bucureşti s-a dovedit a fi o experienţă extraordinară, atât pe plan profesional, cât şi personal".

Domnia sa a menţionat că a învăţat, în acest interval, să citească, să scrie şi să vorbească limba română, deşi nu ar fi fost nevoie, căci, în România, majoritatea cunosc limba engleză şi alte limbi străine.

Sobolewski a prezentat pentru publicaţia poloneză cei patru ani de mandat, de la Bucureşti: "După 2013, am efectuat trei tranzacţii importante de privatizare, ceea ce a dus la faptul că România a fost observată de investitori globali. În 2016, după trei ani de muncă privind ridicarea barierelor de reglementare, a apărut un IPO privat - cel mai mare din istorie, în decembrie 2016 (MedLife, o tranzacţie în jurul a 50 de milioane de euro). Apoi, în luna mai 2017, acest record a fost bătut de Digi (207 milioane euro), iar în a doua jumătate a acestui an - un alt IPO s-a închis pentru aproximativ 50 de milioane de euro. Au mai fost şi alte companii private mai mici.

În 2016, FTSE a plasat România pe o listă de observare în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, apreciind reforma implementată. În plus, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit acţionar al BVB (Bursa de Valori Bucureşti).

Am creat o piaţă NewConnect (n.r. se referă la piaţa AeRO, sistemul alternativ de tranzacţionare, similară segmentului NewConnect din Polonia), am creat o bază de investitori individuali, am implementat o serie de modificări în sistemul de tranzacţionare şi în sistemul de decontare. Problema este lichiditatea scăzută care rezultă în principal din capital local redus, ceea ce, la rândul său, scade implicarea investitorilor străini".

Fostul CEO al BVB spune că Bursa din Varşovia şi cea din Bucureşti pot fi comparabile, prin prisma faptului că ai de făcut acelaşi lucru: să stabileşti direcţiile de dezvoltare, să aduci schimbare şi să rezolvi cât mai multe probleme strategice posibil. Domnia sa a precizat că ambele pieţe se confruntă cu mediul internaţional în schimbare şi cu "nebunia" sub denumirea MiFID II (directiva europeană pentru pieţe de capital.

Recent, Consiliul Bursei l-a numit pe Adrian Tănase, directorul de investiţii al NN Pensii, în funcţia de director general, după a doua rundă de interviuri, în care contracandidat i-a fost bancherul Ciprian Păltineanu.

BVB nu selectase un CEO, după o rundă de interviuri din septembrie, la care participaseră Ludwik Sobolewski, fără să se înscrie oficial, Andre Cappon şi Paul Prodan.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce mincinos de cariera!

    Ludwik Sobolewski un OM VALOROS, o PREZENTA ACTIVA si POZITIVA pe firava piata de capital romaneasca!

    1. Ce mincinos mai esti si tu, Dr. WHO! Imi amintesc cand ai postat ca tu nu esti partizanul lui Sobolewski, ca tu nu vrei decat sa trecem la statutul de piata emergenta.Fara rusine.Nimeni nu-ti cere sa fii inteligent, daca nu poti, dar rusine ar fi trebuit sa ai.

    Ce pacat ca nu a spus nimic despre corturile din piata universitatii, marea sa realizare. Imaginea corturilor alea merita toti banii incasati de polonez. Sper sa nu se piarda asa o idee valoroasa si sa devina traditie

    Sobolewski este un mre investitor, numele sau este sinonim cu succesul garantat.

    P.S.D., prin tot ceea ce a facut si face, distruge piata de capital romaneasca!!!!!Jos cu acest guvern antinational si incompetent!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb