ÎNTREPRINZĂTORII ŞI FINANŢIŞTII ATRAG ATENŢIA: "Bugetul de investiţii va fi sacrificat pentru încadrarea în deficit"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2017

"Bugetul de investiţii va fi sacrificat pentru încadrarea în deficit"

Cristian Pârvan, PIAROM: "Este o politică păguboasă pe termen mediu şi lung"

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Anul acesta asistăm, în mod clar, la o tendinţă evidentă de deteriorare a finanţelor publice"

Situaţia bugetului consolidat de stat va evolua aşa cum au evoluat toate bugetele ţării noastre în ultimii 10-15 ani, chiar şi acelea care au fost la 11 luni pe plus, reuşind să încheie anul pe minus, ne-a declarat, ieri, domnul Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Domnia sa ne-a spus: "Este aceeaşi tehnică de execuţie bugetară: nu cheltuim, nu cheltuim, nu cheltuim, nici măcar acolo unde trebuie, şi mă refer la sectorul de investiţii. În execuţia bugetară se observă o scădere de 18% faţă de investiţiile de anul trecut, care au fost nesemnificative. Ca urmare, ne aşteptăm ca sectorul investiţiilor să fie sacrificat, spre finalul anului, pentru a se asigura încadrarea în deficitul de 3% din PIB. Să sperăm că sacrificarea investiţiilor va fi de ajuns, altfel va fi foarte, foarte grav".

Domnul Pârvan a afirmat că va urma, în mod sigur, o altă rectificare bugetară, şi speră că guvernanţii vor reuşi să restrângă şi cheltuielile din alte sectoare.

Cristian Pârvan a mai precizat: "Avem cinci condiţii exacte neîndeplinite, cu risc de blocare a fondurilor europene. Cei care trebuie să le îndeplinească, să o facă, şi să se mai poată valorifica ceva din sumele pe care ar trebui să le încasăm de la Comisia Europeană".

Conform domniei sale, prima rectificare bugetară a arătat că politica economică din ţara noastră mizează pe reducerea investiţiilor: "Dacă Ministerul Transporturilor nu a cheltuit banii, la fel ca anul trecut, îi luăm pentru alte cheltuieli, în loc să facem echipe de management pentru investiţii, pentru că acele investiţii trebuie făcute. Noi ne-am bucurat că am luat banii şi i-am cheltuit pe ce trebuia să plătim. Este o politică păguboasă pe termen mediu şi lung, care rezolvă problemele pe termen scurt".

Potrivit domniei sale, pentru ca situaţia să poată fi rezolvată, ar trebui ca măcar măsurile de tipul "split TVA" să nu mai existe, deoarece perturbă permanent mediul de afaceri autohton: "Să lăsăm mediul de afaceri să facă ce trebuie să facă şi să performeze în continuare. Dacă statul vine cu astfel de măsuri, îl perturbă. Dacă nu îl poate ajuta, atunci să îl lase în pace, iar dacă split TVA nu dispare, măcar să rămână cu statut opţional timp de 12 sau 18 luni".

Ionuţ Dumitru: "Este posibil ca până la finalul anului să mai facem o rectificare bugetară pentru acoperirea cheltuielilor"

Veniturile la bugetul de stat au fost sub aşteptările iniţiale, iar cheltuielile sociale peste aşteptări, ne-a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

În lunile iulie-august a fost o oarecare îmbunătăţire la încasările de TVA, faţă de lunile anterioare, însă cifrele pe TVA sunt, în continuare, slabe, a mai afirmat domnia sa.

Preşedintele Consiliului Fiscal ne-a mai spus că deficitul bugetului general consolidat din primele opt luni ale acestui an, de 6,5 miliarde de lei, marchează o tendinţă evidentă de deteriorare a situaţiei finanţelor publice, lucrurile nefiind schimbate major faţă de lunile anterioare.

Domnia sa a precizat: "Anul acesta asistăm, în mod clar, la o tendinţă evidentă de deteriorare a finanţelor publice. Execuţia bugetară are mari slăbiciuni care vulnerabilizează poziţia finanţelor publice, în sensul în care veniturile nu au fost colectate conform aşteptărilor, chiar dacă creşterea economică este peste aşteptări, şi cu o structură favorabilă, cel puţin din punct de vedere teoretic, încasărilor bugetare. O creştere economică bazată pe consum ar trebui să aducă venituri bugetare destul de mari. Dacă aveam o creştere economică bazată pe exporturi, atunci nu s-ar reflecta prea mult în încasările bugetare, dar o astfel de creştere ar trebui să aibă efecte pozitive asupra încasărilor bugetare".

Potrivit domnului Dumitru, veniturile evoluează slab, iar cumulat la nouă luni, cifrele arată o scădere a încasărilor, chiar dacă în prima jumătate a anului consumul a crescut în mod real cu circa 8%, adică în termeni nominali cu aproximativ 10%.

Conform domniei sale, faptul că ţara noastră nu poate colecta TVA, nici măcar la nivelul din 2016, este foarte grav, singura explicaţie logică fiind o mai mare evaziune fiscală.

Totodată, Ionuţ Dumitru ne-a mai precizat că în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, sunt de menţionat cele sociale, de personal şi cele de asistenţă socială, care ar trebui să reprezinte un motiv de preocupare întrucât cresc foarte repede.

Preşedintele Consiliului Fiscal a explicat: "Cheltuielile sociale, cele de personal şi de asistenţă socială sunt cu mult peste ceea ce s-a bugetat iniţial. Rectificarea bugetară a mai alocat sume foarte mari pentru personal şi asistenţă socială ca să poată plăti salariile şi pensiile până la finalul anului, însă cred că, în continuare, ar trebui să ne preocupe această dinamică foarte rapidă, în special a cheltuielilor de personal pe opt luni. Acestea au crescut cu 21,4%, în condiţiile în care bugetul iniţial pentru anul acesta fusese făcut cu o creştere de 12%, iar rectificarea bugetară a alocat bani suplimentari şi s-ar putea ca nici aceea să nu ajungă la cât de repede cresc ele. Este posibil ca până la finalul anului să mai facem o rectificare bugetară pentru acoperirea cheltuielilor. Este clar că s-a sub-bugetat de la bun început, dar şi salariile au crescut mai repede decât se anticipa iniţial".

Domnul Dumitru a abordat şi subiectul investiţiilor care au scăzut cu 30% în lunile ianuarie-august 2017 şi au ajuns la 10,5 miliarde de lei, de la 14,9 miliarde de lei în ianuarie-august anul trecut.

Imaginea de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă în bugetul naţional, anul acesta, cuprinde venituri cu mult sub aşteptări (nu s-au colectat conform anticipărilor), deşi creşterea economică a fost peste aşteptări, şi cheltuieli cu salarii şi cu asistenţa socială ce cresc cu mult peste aşteptările iniţiale, a spus Ionuţ Dumitru, adăugând:"Deficitul bugetar este menţinut sub 3% cu sacrificarea investiţiilor care scad cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016 şi cu acele venituri excepţionale din dividendele excepţionale încasate la bugetul de stat".

Ionuţ Dumitru: "Split TVA nu va rezolva problema evaziunii fiscale"

Split TVA va rezolva, probabil, problema TVA-ului declarat, şi neplătit, pentru că blochează acele sume aferente taxei într-un cont în care nu poţi avea acces, însă nu rezolvă problema majoră a TVA-ului - TVA-ul nedeclarat, ne-a spus Ionuţ Dumitru.

"Această măsură va avea efecte pozitive în sensul în care taxa, odată declarată, va fi, cel mai probabil, şi încasată de către buget.

În acelaşi timp, în ceea ce priveşte o mai bună colectare a TVA-ului declarat, măsura de split creează o serie de probleme birocratice pe care mediul de afaceri le-a subliniat în repetate rânduri în ultima perioadă", a adăugat domnia sa.

Bugetul general consolidat, a încheiat primele opt luni ale anului curent cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB, în creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit MFP, după primele şapte luni, bugetul consolidat avea un deficit de 5,1 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, ceea ce indica un deficit de circa 1,4 miliarde lei în luna august.

În primele opt luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,41% din PIB sau 3,1 miliarde lei.

Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din primele opt luni ale acestui an a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creştere a cheltuielilor, conform MFP.

Gelu Diaconu, fost preşedinte al ANAF: "Execuţia bugetară pe opt luni ne arată cât de greu se va reuşi încadrarea în ţinta de deficit. Un buget cu venituri fiscale precare, construit pe nevoia de a plăti salarii pletorei de partid aflată în funcţii ale administraţiei de stat, fără investiţii publice şi cu cheltuieli la bunuri şi servicii reduse drastic. Adică subfinanţare pentru sănătate şi educaţie!

Criza de resurse bugetare va afecta din ce în ce mai mult viaţa de zi cu zi a românilor!

Promisiunile electorale cu care au obţinut voturi se dovedesc o iluzie.

O ţară fără infrastructură, cu instituţii funcţionând la limita de avarie, dar sufocată de propaganda de partid, care a confiscat agenda publică cu discursul antijustiţie.

Pentru anul viitor, aşteptaţi-vă să crească taxele!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb