ÎNVĂŢĂMÂNT Elevii s-au autodepăşit la simulări!

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 17 martie 2015

Elevii s-au autodepăşit la simulări!

Rezultatele simulărilor pentru examenul de Bacalaureat indică o spectaculoasă dorinţă a elevilor de a învăţa, manifestată în ultimul an. Conform datelor oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice există creşteri la toate probele faţă de anul precedent, atât la clasa a XII-a cât şi la a XI-a, dar mult mai interesantă este o comparaţie a rezultatelor obţinute de aceiaşi elevi la simularea de anul acesta faţă de aceea de anul trecut. Trebuie precizat că există şi temeri, în rândul părinţilor şi profesorilor, că riscăm să ne "furăm singuri căciula" dacă ne uităm strict pe cifre şi că pot exista şi alte cauze pentru aceste creşteri spectaculoase, de la gradul de dificultate al subiectelor până la un plus de indulgenţă din partea corectorilor sau a... camerelor de supraveghere. Cum statisticile nu conţin presupuneri, deocamdată trebuie semnalată această creştere semnificativă a gradului de pregătire a elevilor din anii terminali.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a centralizat rezulatele obţinute de elevii claselor a XI-a şi a XII-a, participanţi la simularea naţională a examenului de Bacalaureat 2015. Datele statistice relevă că ponderea elevilor clasei a XII-a, care au obţinut note peste 5 este următoarea: 61,36% la Limba română (procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%), 75,49% la Limba maternă (cu aproape 8 procente în plus faţă de 2014 - 67,78%), 52,49% la proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie (procentaj superior faţă de 2014 - 42,51%), respectiv 60,30% la proba la alegere a profilului (cu peste 7 procente în raport 2014 - 53,92%). Situaţia notelor peste 5 la clasa a XI-a se prezintă astfel: Limba română - 51,77% (în creştere cu peste 7 procente faţă de 2014 - 44,22%), proba obligatorie a profilului/Matematică sau Istorie - 42,35% (în creştere cu peste 6 procente faţă de anul trecut - 36,32%) şi Limba maternă - 56,97% (în scădere faţă de 2014 - 62,42%). Rata de participare la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi prezenţi din 148.143 de elevi înscrişi), respectiv 83,31% la clasa a XII-a (147.454 de elevi prezenţi din 177.000 de elevi înscrişi).Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire a disciplinelor nu este similară celei de clasa a XII-a.

Elevii care anul acesta termină clasa a XII-a au susţinut şi în urmă cu un an simulări, dacă acum 61,36% au obţinut note peste 5 la Limba română, anul trecut în clasa a XI-a, doar 44,22% dintre ei luaseră note de promovare, după cum se poate observa, creşterea este una mai mult decât consistentă într-un singur an de studiu. Şi la proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie - există un salt al notelor peste 5, 52,49% reuşind acum această performanţă faţă de 36,32% în urmă cu un an.

Ministerul a precizat din start care este scopul simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a: "pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, ajutorul acordat acestora pentru a conştientiza nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final". Dacă privim doar cifrele putem spune că scopul a fost atins şi în cazul în care trendul se menţine în 4-5 ani vor fi depăşite cifrele promovabilităţii dinainte de 1989.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar ultimii 10 ani de dezastru în rândul elevilor, școlarilor și studenților, prin inversarea valorilor (știm, băsescu nu a fost bun la nimic, a fost un "tâmpit" scos de școala românească, lipit apoi de sistemul politic mafioto-securistic pre și post-dec1989).

    Sper că tineretul observă că își vor putea face un viitor (afară sau aici) doar prin educație și că doar câțiva pușcăriabili de tipul politicienilor anilor trecuți nu reprezintă modele decât pentru hainele în dungi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb