Consiliul Concurenţei a extins investigaţia declanşată pe piaţa masei lemnoase din ţară şi a efectuat noi inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele a şase companii care activează în acest domeniu, respectiv Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL, potrivit unui comunicat al autorităţii.
"Au apărut noi indicii privind posibile înţelegeri între companii din domeniu pentru împărţirea pieţei, surselor de aprovizionare şi fixarea preţurilor în cadrul licitaţiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigaţia la nivel naţional" a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit sursei citate, documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
La începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării masei lemnoase în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.
De asemenea, Autoritatea de Concurenţă are în derulare o anchetă sectorială pe piaţa lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile şi mecanismele de funcţionare.
Consiliul Concurenţei a efectuat, pe 9 şi 10 februarie, inspecţii inopinate la sediile a patru companii care activează pe piaţa masei lemnoase, precum şi la două direcţii silvice, existând suspiciunea unor înţelegeri între aceşti agenţi economici, după cum a spus Bogdan Chiriţoiu. Firmele anchetate au fost Kronospan România SRL, Kronospan Sebeş SA, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL, iar direcţiile silvice au fost cele din Alba şi Hunedoara.
Preşedintele Chiriţoiu a spus atunci că instituţia pe care o conduce a demarat o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele patru firme pentru împărţirea pieţei şi a surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului la un preţ minim în cadrul licitaţiilor organizate de cele două direcţii silvice.
Mai multe asociaţii forestiere şi proprietari de păduri au acuzat că blocajul din sectorul forestier continuă, în ciuda protestelor din Capitală de la sfârşitul lunii ianuarie, fiind estimate pierderi de peste 500 de milioane de euro în industria lemnului. Potrivit acestora, una dintre măsurile luate de Ministerul Mediului cu privire la deblocarea licitaţiilor de masă lemnoasă, respectiv demiterea în bloc a Consiliului de Administraţie al Romsilva, nu a reuşit să contribuie la rezolvarea tensiunilor din interiorul sectorului şi la reluarea în parametri normali a activităţii.
Peste o mie de reprezentanţi din industria lemnului au protestat, pe 26 ianuarie, în faţa Guvernului, printre nemulţumirile lor fiind faptul că Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva ar fi crescut chiar şi de trei ori preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare pentru masa lemnoasă.