Investiţie: Un miliard de euro în cercetarea fundamentală

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai

Foto: Bogdan Ivan

Foto: Bogdan Ivan

English Version

Investiţiile în educaţie şi cercetare sunt investiţii într-un viitor mai bun. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că în perioada 2024-2026 sunt programate investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală. Bogdan Ivan a vorbit despre acest lucru la conferinţa anuală "Învăţământul superior din România, pe harta mondială a educaţiei": "Din punct de vedere al resurselor financiare am deschis sau avem în pregătire 14 linii mari de finanţare pentru ceea ce înseamnă cercetare fundamentală, dar şi transfer tehnologic către piaţă care totalizează aproximativ un miliard de euro în programe multianuale începând din 2024 până în 2026". El a precizat că printre cele mai importante investiţii sunt cele în centrele de excelenţă, finanţate cu 320 de milioane de euro urmând ca în România să funcţioneze 24 de centre de excelenţă în domenii ce merg de la sistemul medical până la spaţiu, de la inginerie medicală şi genomică până la studii ale spaţiului şi tehnologii cuantice sau cloud computing. "Toate acestea tocmai pentru a crea un context celor mai buni dintre tinerii din România şi a persoanelor cu experienţă în cercetare, de a se dezvolta aici şi a crea şi un impact direct către piaţă. Aceste investiţii totalizează aproximativ un miliard de euro", a afirmat Ivan. Acesta a explicat că ecosistemul de cercetare înseamnă cele peste 400 de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, dar şi universităţile şi companiile private: "Dacă ne referim la rezultate, în ultimii cinci ani de zile exporturile din ecosistemul de IT şi cercetare-dezvoltare ale companiilor din România au crescut de 2,5 ori şi-au atins 6,6 miliarde de euro. Iar astăzi România se poate lăuda - şi este un merit comun al societăţii din România şi mai ales al dascălilor din România - cu 200.000 de specialişti în IT&C şi cu peste 18.000 de specialişti în ecosistemul de cercetare, ceea ce ne plasează pe locul 1 ca pondere la o mie de locuitori în Uniunea Europeană şi locul 6 mondial. Aceste cifre reprezintă un potenţial pe care poate nu-l exploatăm aşa cum am putea să o facem".

Ministrul a arătat că, printre reuşitele din ultimul an, se numără crearea unei legi a personalului din cercetare, a statutului cercetătorului, - în colaborare cu Consiliul rectorilor, cu Academia Română cu asociaţiile şi structurile profesionale, care a fost actualizată cu principii din Carta Europeană a Cercetătorului şi care a fost trecută prin Parlament în urmă cu o săptămână.

"Am echivalat drepturile personalului din cercetare cu cel al cadrelor didactice universitare, dar în acelaşi timp am actualizat şi obligaţiile cercetătorilor din România, pentru că atunci când statul român investeşte o sumă de bani într-un anumit domeniu, trebuie să ştie foarte clar cum se vor întoarce aceşti bani", a mai spus ministrul Cercetării. El a subliniat cele mai recente reuşite ale României, printre care inaugurarea la Universitatea Babeş-Bolyai, a celui mai modern centru de cercetare în biologie medicală care are capabilităţi de imagistică medicală avansată în timp real, care pot ajunge până la 7 Tesla. Ivan a remarcat, de asemenea, impactul noilor tehnologii în procesul educaţional.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. România are nevoie de o reformă profundă in domeniul Învățământului Superior, si a Cercetării stiintifice. Statutul personalului din cercetare, dezvoltare și inovare prin care au fost echivalate funcțiile și gradele profesionale ale cercetătorilor cu gradele didactice universitare nu rezolvă problema performantei din cele două domenii. Este nevoie de integrarea Cercetării Stiintifice cu Invățământul Superior.

    In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică, mai ales cea fundamentală se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități. Dar, ca la noi la nimeni. Pentru ca ruptura între învătământul superior si cercetarea stiintifică să fie totală, în decembrie, 2020 Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost scindat în Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ruptura dintre învăţământul superior si cercetare este una din consecintele pentru care România nu mai are nici o universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023. 

    Chiar si pentru cercetarea aplicativă locul cel mai bun este tot în universităţi. Un exemplu de bune practici este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) , o institutie de învăţământ superior bazată pe cercetare (Research University). Nu întâmplător UTCN organizează începând din anul 2002, fără întrerupere , Salonul Internațional al Cercetării Știinţifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, care ajunge în acest an la cea de-a XXII-a editie. In spaţiul expozitional dedicat salonului PRO INVENT sunt reunite invenții din cele mai diferite domenii provenind de la universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, sau persoane fizice din țară şi străinătate. 

    Recent a avut loc lansarea Fundaţiei UNITECH, definită drept centru de inovare şi antreprenoriat, care va consolida colaborarea dintre mediul universitar şi sectorul de afaceri, cercetători, studenţi şi profesionişti din diverse domenii, vine în completarea profilului de învăţământ si cercetare a UTCN, contribuind la integrarea mai profundă cu mediul de afaceri, în cadrul triadei "învăţământ- cercetare- extensie" (Teaching- Research - Extension). 

    In concluzie, este nevoie de o reformă totală a structurilor universitare şi a modului lor de funcţionare,

    o evaluare a cercetării compatibile la nivel internaţional. 

    Povești cu pești.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb