• Daniel Zamfir: "Ceea ce face Nicuşor Dan este un abuz grosolan în serviciu, mai ales că de doi ani nu a eliberat nicio autorizaţie de construcţie" • Paul Racoviţă: "Primăria Capitalei, arhitectul-şef şi Direcţia de Urbanism inventează lucruri care sunt pe lângă lege" • Constantin Hazarian: "Ne îndreptăm spre o catastrofă urbanistică"
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, prin suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi prin refuzul de a emite autorizaţii de construcţie şi de urbanism în baza planurilor respective, a blocat derularea unor investiţii publice şi private de peste 4 miliarde euro, au afirmat participanţii la dezbatarea organizată, ieri, de Comisia Economică, Industriii şi Servicii din Senat. Situaţia tinde să devină gravă, mai ales că recent o instanţă din capitală a anulat în fond Planul Urbanistic General al municipiului Bucureşti, a precizat senatorul social-democrat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii.
"Capitala se află în acest moment într-o situaţie fără precedent, deoarece atât investiţiile private, dar mai ales investiţiile publice sunt în mare pericol de a mai fi realizate. Şi aici discutăm despre investiţii publice cum ar fi continuarea lucrărilor la termoficare unde există finanţare europeană, finanţări pentru pasaje, pasarele, lărgiri de trame stradale şi aşa mai departe. Extinderea Institutului Cantacuzino, crearea acelei hale în care să se producă vaccinuri este de asemenea blocată. Deci practic oraşul, astăzi, este paralizat. (...) O informare pe care am primit-o de la Inspectoratul de Stat în Construcţii arată clar consecinţele groaznice care vor fi ca urmare a acestei inacţiuni. De asemenea avem un studiu care arată că Bucureştiul a fost văduvit de circa 4 miliarde euro investiţii directe din cauza inacţiunii Primăriei Capitalei. Este inacceptabil ca timp de doi ani să nu emiţi nicio documentaţie urbanistică, să nu semnezi nici autorizaţii banale - branşament utilităţi, certificate de urbanism -, lucru care are o consecinţă extrem de nefastă asupra dezvoltării Capitalei. Practic, investitorii care ne-au solicitat această întâlnire ne-au anunţat public că o parte din ei încep să părăsească Bucureştiul, renunţă la investiţiile de aici. Asta ne pune într-o zonă extrem de nefavorabilă mai ales acum când majoritatea capitalelor europene sunt în căutare de investitori străini, iar noi dăm semnalul, din păcate, din cauza acestui primar absolut iresponsabi,l că Bucureştiul este blocat, este total neprietenos investiţiilor străine şi din păcate nu se pot face nici investiţii publice", a declarat senatorul Daniel Zamfir.
Preşedintele Comisiei Economice a precizat că este inadmisibil că primarul general al Capitalei, Nicuşora Dan, nu a demarat de la preluarea mandatului nicio acţiune pentru realizarea şi aprobarea unui plan urbanistic general şi a preferat să blocheze toate construcţiile din municipiul Bucureşti. Senatorul a acuzat şi faptul că, deşi l-a invitat la dezbatere pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan a refuzat să participe.
"E stilul cu care ne-a obişnuit Nicuşor Dan, de a nu da socoteală nimănui legat de ce face la Primăria Capitalei. (...) Asistăm la un lucru grav generat de inacţiunea primarului Nicuşor Dan: blocarea sectorului construcţiilor. Aceasta înseamnă că se vor pierde locuri de muncă, se vor pierde bani la bugetul public, iar preţurile apartamentelor vor creşte din cauza lipsei noilor investiţii în zona imobilelor rezidenţiale. Din păcate, primarul general al Capitalei nu poate fi sancţionat de Parlament, dar tragem un semnal public cu speranţa că organele competente se vor sesiza, deoarece neîndeplinirea sarcinilor de serviciu - cum ar fi emiterea documentelor de urbanism, autorizaţiilor de construcţii, atunci când ele îndeplinesc cerinţele legii - este abuz în serviciu. Ceea ce face Nicuşor Dan este un abuz grosolan în serviciu, mai ales că de doi ani nu a eliberat nicio autorizaţie de construcţie", a spus Daniel Zamfir.
• În cazul anulării definitive a PUG, sectorul construcţiilor va fi blocat timp de trei ani în Capitală
Situaţia descrisă de preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat a fost confirmată şi de şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, de doi consilieri generali ai Capitalei şi de reprezentanţii companiilor din domeniul real- estate.
Paul Racoviţă, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii a afirmat că "Primăria Capitalei, arhitectul-şef şi Direcţia de Urbanism inventează lucruri care sunt pe lângă lege".
"Astăzi există un cadru opţional pe site-ul Primăriei Capitalei la documentaţia care stă la baza eliberării certificatului de urbanism, cadru care nu e prevăzut nicăieri în legislaţie. Primarul general a fost sancţionat de mai multe ori pentru neemiterea certificatelor şi autorizaţiilor de construcţie pentru depăşirea termenelor prevăzute de lege. (...) Există o modalitate la nivelul executivului Primăriei Capitalei - pentru a întârzia emiterea autorizaţiilor - de a bombarda Inspectoratul de Stat în Construcţii cu suspiciuni la emiterea nelegală a unor autorizaţii sau certificate, adrese la care noi am răspuns că emiterea cu întârziere a certificatelor înseamnă abuz de drept. Pentru asta, Primăria Capitalei mi-a făcut plângere penală şi m-a reclamat la minister", a precizat Paul Racoviţă.
Constantin Hazarian, consilier general din partea PNL (partid care a susţinut candidatura lui Nicuşor Dan pentru funcţia de primar general), preşedinte al Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Consiliul General al Municipiului Bucureşti a arătat că în 2021 s-a decis suspendarea PUZ-urilor pentru sectoarele Capitalei, deoarece primarul general a promis că va face o analiză şi va veni cu altceva în loc.
"Nu s-a întâmplat aşa ceva; a apărut o analiză care nu avea nicio legătura cu Primăria Municipiului Bucureşti. O altă promisiune făcută de primarul general a fost că după această suspendare se va intervni chirurgical pe PUZ-urile unde s-au constatat probleme şi se vor remedia. Teoretic trebuia să intervină cei care au realizat PUZ-urile, după negocieri cu PMB şi Consiliul General. Nu s-a întâmplat asta, nu a existat acest mecanism de îndreptare a erorilor. Au fost promisiuni care nu au fost ţinute. Primarul general şi-a asumat în campanie şi în suspendare deblocarea PUG, fapt ce nu s-a întâmplat. A păcălit pe toată lumea. (...) În acest timp, instanţa de fond a anulat PUG-ul întocmit în perioada 1887-2000. Dacă va fi anulat şi la recurs, ne îndreptăm spre o catastrofă urbanistică: ne vom întoarce la regulamentul general de urbanism şi la Codul Civil, acte care se aplică satelor, cătunelor unde nu există niciun plan de urbanism. Pentru orice autorizaţie de construcţie - chiar şi pentru un gard - va trebui făcut un plan de urbanism", a spus Constantin Hazarian.
Cu toate acestea, el a arătat că la şedinţa CGMB de la finalul lunii iulie, primarul Nicuşor Dan a spus că a finalizat după doi ani analiza promisă iniţial şi a constatat că se află în cadrul contractului pentru Planul Urbanistic General pe care trebuie să îl finalizeze Universitatea de Arhitectură Ion Mincu şi partenerii săi. Dar acest PUG va fi finalizat în minim trei ani.
• Blocarea investiţiilor se lasă cu pierderi financiare în bugetul Capitalei
Marius Pavel, consilier general din partea PSD, membru în Comisia de urbanism a CGMB, a arătat că anul trecut Primăria Capitalei a eliberat doar 236 de autorizaţii, în care sunt incluse şi cele privind branşarea la utilităţi, faţă de 2000 autorizaţii ce reprezintă media anuală anterioară preluării de către Nicuşor Dan a mandatului de primar general.
"Blocajul este evident; vorbim despre un minus de 3,5 miliarde euro privind investiţiile, iar aici nu mă refer la cele private, ci la investiţiile publice. Din aceeaşi cauză, anul trecut am înregistrat un minus de 48 milioane la taxe şi impozite locale, minus cauzat de neeliberarea documentelor solicitate de constructori şi dezvoltatorii imobiliari. (...) Vorbim despre subminarea economiei naţionale, pentru că Bucureştiul generaza 27% din PIB, procent din care 45% reprezintă investiţii în construcţii", a precizat consilierul general social-democrat.
Reprezentanţii companiilor din domeniul real-estate au acuzat faptul că primarul general al Capitalei interpretează legislaţia în vigoare într-o manieră proprie, care nu este conformă cu practica şi cu normele actelor normative.
"Primarul general ne-a spus că, dacă prezentăm răspunsuri juridice de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului, va debloca situaţia. Am obşinut documentele respective, inclusiv o opinie juridică emisă de avocaţi care au contract cu Primăria Capitalei, dar în acel moment domnul primar nu a mai dorit să se întâlnească cu noi, iar PUZ-urile sunt în continuare blocate. În momentul în care PUZ-urile au fost suspendate, domnul primar general a ieşit şi a comunicat că există un raport în care are 26 de aspecte de nelegalitate ale acestor documente şi, deşi i-am cerut să vedem acest raport, nu l-am primit. Ni s-a transmis în unele situaţii că documentaţiile de urbanism pe care le-am înaintat Primăriei au probleme grave, dar nu ne-a fost trimisă nicio adresă prin care să ni se specifice care sunt carenţele documentaţiilor respective. (...) În loc să contribuim la dezvoltarea Bucureştiului prin plata unor taxe, banii respectivi vor ajunge în alte localităţi din România, deoarece vom reloca investiţiile pe care doream să le facem iniţial în Capitală. Sunt proiecte care au cel puţin un an şi jumătate întârziere din cauza lipsei avizului arhitectului-şef", a spus Antoanela Comşa, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Investitorilor din Real-Estate din România (care numără 28 de mari companii) şi preşedinte al grupului Gran Via România.
Bianca Stamatoiu, reprezentanta AFI România s-a plâns că toate proiectele din Bucureşti ale companiei respective sunt blocate, inclusiv un proiect pe un teren de 14 hectare, din care suprafaţa imobiliară ocupa doar 25% din terenul respectiv, restul urmând a fi spaţiu verde, spaţiu de relaxare şi drumuri de acces.
• Procese şi modificări legislative
Jan Demeyere, fondatorul companiei belgiene Speedwell s-a declarat nemulţumit de faptul că Primăria Capitalei i-a respins autorizaţia pe motiv de lipsă a oportunităţii, ceea ce a dus la blocarea unei investiţii imobiliare de 75 milioane euro.
Reprezentanţii companiei Eden Capital au arătat că nu au primit, timp de doi ani, autorizaţie pentru branşare la utilităţi, deşi finalizaseră investiţia imobiliară ce avea la bază o autorizaţie de construcţie ce respecta toate prevederile legale din momentul emiterii ei. De aceea, compania respectivă a acţionat în instanţă atât Primăria Capitalei cât şi pe primarul Nicuşor Dan solicitând prejudicii materiale şi de imagine produse de inacţiunile edilului şef al municipiului Bucureşti.
"Capitala nu a fost niciodată un model de administraţie în care lucrurile să meargă într-o dinamică foarte ridicată şi unde să existe o colaborare foarte bună cu cetăţenii. În Bucureşti, problema cu autorizaţiile, PUZ-urile şi PUG-ul nu a fost niciodata rezolvată. O administraţie publică trebuie să răspundă prompt la solicitări de investiţii, de construcţii şi la orice solicitare venită din partea cetăţenilor. E clar că acolo unde nu se construieşte, economia s-a oprit. Dacă în Bucureşti nu se construieşte, va fi o problemă pentru toată ţara", a afirmat senatorul Lorant Antal (UDMR).
În cadrul dezbaterii, reprezentantul ISC şi cei ai companiilor din real-estate au solicitat membrilor comisiei senatoriale sprijin pentru aprobarea urgentă a unor modificări legislative la nivel naţional, modificări care să ducă rapid la deblocarea proiectelor de infrastructură din Capitală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 08:04)
inainte cu omul si suma potrivita se rezolva orice
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 10:37)
vrei sa spui sa mergem inainte ca inainte era mai bine, ei bine nu tovarase, nu mai vrem sume potrivite pentru blocuri care iau foc sau iau soarele vecinilor. Stop, daca tu vei fi tolera mai putin coruptia la fel si cei din jurul tau, si din jurul meu, si facem o romanie mai bune. Statul roman nu are capacitatea de a aplica legea inca la scara larga, dar toleranta tine de noi, un dresor de lei e aplaudat si vazut ca un erou in tara asta doamne
2. Foarte bine face !
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 12:06)
Spre deosebire de senatorul traseist Zamfir, Nicușor Dan are mandatul direct de la cetățeni sa stopeze abuzul urbanistic și sa refacă URGENT planul urbanistic general cu focus pe disciplina în construcții și prezervarea spațiilor verzi, vandalizate de 30 de ani !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 14:21)
Eu cred că are chiar mandatul ceresc asemenea împăraților chinezi pe rit vechi.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ggg în data de 07.07.2022, 15:42)
urgent nu inseamna 3 ani....
3. fără titlu
(mesaj trimis de Spectator în data de 07.07.2022, 14:48)
După 10 ani, când sectoarele Bucurestiului au ajuns să aibă Puz-uri, ca să nu mai depindă de Capitală ! A venit Mucușor si a anulat tot, pentru ca dezvoltatorii nu mai aveau nevoie de el !! Așa că ne întoarcem cu 10 ani în urmă.. poate chiar mai mult!! Tot ce doreste să modifice, se putea si făra aceste blocaje !!!! Dar probabil nu î-și facea simtită prezența!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de enica în data de 07.07.2022, 14:54)
va trag de urechi investitorii ca v au dat spagile iar voi le ati tras teapa.....las ca Negoita de la S3 sigur incepe padurea de blocuri din Palady, la fel si Videanu....oricum nu are treaba cu ei Anaf control venituri pers. fizice ca doar is din acelasi partid.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 18:06)
Bucuresti= Aburdistan
Orasul ca si tara au ajuns neguvernabile
Primaria Generala si Primariile de sector au devenit incompatibile. Gastile partinice si transpartinice au intrat acum in propria lor capcana. In mod normal Bucurestiul ar trebui sa aiba o singura primarie cu un singur buget si o singura autoritate raspunzatoare de PUZ. Sa nu se uite ca la marginea Bucurestiului in asa numitul Ilfov se petrec monstrozitati imobiliare care vor marca acele zone si indirect Bucurestiul pe cel putin 3 generatii
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 20:40)
tampitul asta nu pupa un al 2lea mandat
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 21:21)
Dacă-i numără Chlotilde voturile îl prinde și pe-al 3-lea.