Investiţiile necesare în reţele până în 2030 pot fi asigurate în condiţiile unui cadru de reglementare atractiv

A.F.
Comunicate de presă / 12 iulie

Investiţiile necesare în reţele până în 2030 pot fi asigurate în condiţiile unui cadru de reglementare atractiv

Operatorii de distribuţie a energiei electrice sunt pregătiţi să angajeze un nivel semnificativ crescut de investiţii anuale în dezvoltarea şi adaptarea reţelelor electrice, până în 2030, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit ultimelor evaluări ale companiilor membre ACUE , pe lângă fondurile europene disponibile pentru reţelele electrice, cel puţin 6 miliarde de euro pentru investiţiile necesare în următorii 5 ani vor trebui finanţate din surse proprii ale operatorilor de distribuţie.

Pentru a putea mobiliza şi încuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investiţiilor îl reprezintă cadrul de reglementare care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuţie a costurilor de finanţare actuale, din piaţa de capital.

Este esenţial ca reglementările să fie clare şi aliniate realităţilor economiei, astfel încât investitorii să aibă încredere că îşi pot recupera costurile finanţărilor iar rata de rentabilitate este la un nivel rezonabil, competitiv faţă de alte opţiuni disponibile pe piaţă.

Asigurarea recuperării acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile şi predictibile încurajează investitorii să finanţeze proiectele de infrastructură a reţelelor electrice, având în vedere faptul că investiţiile lor vor fi amortizate pe termen lung, în cazul de faţă, 25-30 de ani. În acelaşi timp, o abordare graduală oferă o mai mare predictibilitate atât pentru distribuitori, cât şi pentru consumatori, facilitând planificarea bugetară şi financiară.

În spiritul transparenţei, Federaţia ACUE a făcut o serie de scenarii iar, în cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investiţii, impactul în tarif ar creşte progresiv, în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030 . Cu valoare de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei.

"Pentru membrii Federaţiei ACUE, îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice, asigurând capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezintă o prioritate iar angajamentul nostru are la bază obiectivele asumate la nivel naţional. Avem speranţa că factorii de decizie vor trata cu responsabilitate priorităţile domeniului, în sensul adoptării unui cadru de reglementare favorabil investiţiilor." Daniela Dărăban, Director executiv ACUE.

Reţelele inteligente şi reziliente vor face posibilă dublarea capacităţii de producţie din surse regenerabile conectate la reţea, 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (staţii pentru încărcarea a 850.000 maşini electrice, implementarea soluţiilor de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire şi răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea reţelelor şi eficienţa energetică .

Cadrul de reglementare pentru perioada următoare va determina ritmul şi dimensiunea investiţiilor şi posibilitatea de a atrage, sau nu, finanţările necesare. În lipsa unui semnal motivant pentru investitori, prin recuperarea costurilor de finanţare şi remunerări adecvate asigurate de noile reglementări, investiţiile nu pot depăşi ritmul actual anual.

Impactul pe termen mediu şi lung la nivelul consumatorilor va fi semnificativ prin privarea de beneficiile tranziţiei la un nou model de producţie şi consum, de accesul la noi funcţiuni ale serviciului de distribuţie prin care ar putea juca un rol activ în piaţa de energie şi, nu în ultimul rând, ar ridica o problemă serioasă de competitivitate a economiei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb