Investiţiile străine au adus dolarului cel mai mare cîştig al ultimelor cinci luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2004

Moneda Statelor Unite a înregistrat, la finele săptămînii trecute, cel mai mare cîştig al ultimelor cinci luni în raport cu euro, după ce Departamentul Finanţelor a anunţat că întreprinzătorii străini au investit 87,6 miliarde de dolari în active americane, în luna noiembrie, de trei ori mai mult decît în luna anterioară.

Cîştigul a fost alimentat şi de raportul publicat de Universitatea din Michigan, raport care arăta că încrederea consumatorilor a cunoscut, în luna ianuarie, cea mai mare creştere din ultimii zece ani.

Dolarul a încheiat săptămîna trecută cu o cotaţie de 1,2394 unităţi/euro, pe piaţa din New York, comparativ cu cea de 1,2578 unităţi/euro, înregistrată joi, 15 ianuarie. Săptămîna trecută, moneda SUA a cîştigat 3,4 procente faţă de moneda împărţită de 12 state din Uniunea Europeană. Acesta a fost primul cîştig săptămînal realizat de bancnota verde în ultimele 10 săptămîni.

Amintim că după ce, în prima zi a săptămînii 12-16 ianuarie, dolarul atinsese cotaţia minimă istorică în raport cu euro, mai mulţi oficiali europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de impactul pe care îl are aprecierea puternică a monedei unice asupra redresării economiei regiunii. De la acel moment, euro s-a înscris pe o traiectorie descendentă în comparaţie cu dolarul.

În ultima zi a săptămînii trecute, administraţia americană a anunţat că investiţiile străine nete în valorile mobiliare ale SUA au depăşit de 20 de ori valoarea înregistrată de acestea în luna septembrie. Achiziţiile au atins 4,3 miliarde de dolari în perioada analizată, cifră ce contrazice opiniile potrivit cărora investitorii nu şi-au plasat economiile în activele SUA din cauza dobînzilor mici sau că deficitul mare de cont curent şi cel bugetar nu vor putea fi finanţate prin investiţii străine.

La finele săptămînii trecute, dolarul a cîştigat teren faţă de majoritatea valutelor importante. Astfel, este posibil ca estimările exprimate de analişti să fie date peste cap. Aceştia spuneau, la începutul anului, că dolarul va ajunge, la sfîrşitul acestui trimestru, la o cotaţie de 1,35 unităţi/euro. Acum însă, unii specialişti spun că dolarul ar putea să-şi continue aprecierea şi, chiar la finele acestei săptămîni, să ajungă la 1,20 de unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb