Investitorii autohtoni pot tranzacţiona mai ieftin acţiuni pe pieţele americane

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2010

Investitorii de la noi pot să tranzacţioneze mai ieftin acţiuni pe pieţele americane, după ce Depozitarul Central a stabilit o legătură transfrontalieră cu depozitarii centrali din Statele Unite ale Americii. Această situaţie va permite investitorilor autohtoni să deconteze tranzacţii cu instrumentele financiare administrate de depozitarii DTC (Depository Trust Company) şi FED (Federal Reserve Banks), inclusiv cu titluri de stat emise de U.S. Treasury.

Până acum, investitorii puteau tranzacţiona în Statele Unite doar dacă brokerul lor trimitea ordinele unui alt intermediar care avea acces la piaţa americană, iar decontarea tranzacţiilor se făcea prin depozitarul cu care era legat al doilea broker.

"Investitorii vor avea la dispoziţie întreaga gamă de eurobonduri şi titluri de stat înregistrate în sistemul FED şi în depozitarii centrali europeni cu care Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere, în plus faţă de acţiunile, obligaţiunile şi celelalte instrumente financiare înregistrate în DTC şi în depozitarii europeni menţionaţi anterior", se arată într-un comunicat al Depozitarului de la Bucureşti.

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului de la Bucureşti, a declarat că stabilirea noii conexiuni este un pas către constituirea unei reţele globale de legături ale instituţiei pe care o conduce. (Ş.C.)

"Ne face o deosebită plăcere să anunţăm operaţionalizarea conexiunii transfrontaliere dintre Depozitarul Central şi depozitarii din Statele Unite ale Americii, acesta fiind un reper major în programul nostru de dezvoltare, în contextul în care este prima legătură cu depozitari situaţi pe un alt continent", a spus Adriana Tănăsoiu.

Depozitarul Central dispune de legături transfrontaliere în 17 ţări (Aus-tria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria) şi oferă participanţilor săi posibilitatea decontării transfrontaliere în 10 valute.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pentru cultura dumneavoastra personala, Depozitarul Central SA este doar o simpla denumire a unei societati comerciale care intretine registrul actionarilor societatilor cu care colaboreaza.

    Cei de la Depozitarul Central SA incearca sa impuna aceasta denumire in loc de "registrul actionarilor" sau "societate de registru" pentru a se impamanteni idea ca de fapt trebuie sa existe o singura societate, adica... DC. 

    Asa ca in alte tari exista alte societati de registru si nu conteaza ca si ele au in denumire "Depository" sau alti termeni, deci nu "depozitari centrali". 

    O alta societate de registru este Casa Romana de Compensatie (CRC). De ce nu spuneti "casele de compensatie din alte tari"? Si dumneavoastra incurajati monopolurile? 

    Am mai observat ca mai spuneti si "bursa" cand va referiti la BVB, desi BVB este doar una dintre bursele romanesti. Mai exista si Bursa Romana de Marfuri, si Bursa Sibex (BMFMS) si alte burse si din pacate prea putine burse. (Prea multe totusi pentru cat de mica si saraca este Romania:) 

    1. Stimate d-le Radu,

      Aveti o oarecare cunoastere a pietei de capital locale dar e evident ca va lipsesc fundamentele teoretice. Prin urmare, in comentariul dvs se regasesc o serie de confuzii intre concepte si intre rolul unor institutii ale pietei financiare.  

      Cu toate acestea, sustin ideea dvs de fond, aceea ca s-a sustinut si inca mai este inca sustinuta pozitia de monopol a DC, inclusiv prin manipularea terminologiei folosite in reglementarile pietei de capital.  

      Totusi DC a facut in ultimii ani cateva mutari strategice importante, care pun serios in umbra chiar si BVB si care trebuie apreciate. 

      Totdata sustin faptul ca institutiile pieitei sibiene (pe care le amintiti) care-si propun sa devina un competitor direct al BVB si DC mai au un drum lung de parcurs pina a reusi acest lucru.

      Succes 

      Hai sa vorbim ca s afacem pe desteptii. Articolul a fost explicativ si la obiect. Comentariile sint menite sa arate ce educat sinteti! BVB este bursa romaneasca si e normal sa fie referita ca atare. De asemenea, intrebarea referitoare la monopoluri este ridicola. Sinteti membru PSD si anti capitalist?

      In acest moment, Depozitarul Central a cumulat si functia de Registru, care tinea de serviciile altor societati (vreo 10, daca-mi amintesc bine) care au fost eliminate abuziv, creind o situatie de monopol,de facto. In domeniul serviciilor de registratar, monopolul fusese detinut, initial (vreo 4 ani) de Registrul Roman al Actionarilor, infiintat sub asistenta USAID, la 1996.

      Casa de Compensatie sibiana vine sa dilueze pozitia Depozitarului Central in piata serviciilor de registrare si/sau depozitare, dar nu reface caracterul ei concurential. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb