Investitorii în obligaţiuni în euro ar trebui să-şi crească pretenţiile

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2023

Investitorii în obligaţiuni în euro ar trebui să-şi crească pretenţiile

În aprilie 2021, când Vivre Deco îşi lansa al doilea plasament privat în obligaţiuni, instrumente ce urmau să fie listate la bursă (operaţiune intermediată de Tradeville), mulţi investitori au considerat că dobânda de 5,5% reprezintă o mare oportunitate.

Inclusiv jucători instituţionali s-au aflat printre cei care au subscris. Atunci dobânzile la euro erau încă foarte jos şi lipseau alternativele avantajoase pentru acest tip de plasament. Între timp, BCE a început cu întârziere ajustările de dobândă în lupta cu inflaţia, un proces care nu dă semne că ar fi ajuns la capătul drumului.

Unde ne aflăm la mai puţin de doi ani din perspectiva acestor randamente? Banca Transilvania a închis recent o emisiune de obligaţiuni pentru pieţele externe reuşind să atragă 500 milioane euro la un cupon de 9% şi scadenţa de 4 ani. Un câştig ce pare acum excepţional pentru deponenţii autohtoni care primesc din partea băncilor cel mult 3% pe an, iar din partea statului, în cadrul programului Fidelis, cel mult 5,8% la 5 ani.

Sigur, statul are, teoretic, aura riscului zero, dar în cazul Băncii Transilvania vorbim totuşi de liderul pieţei şi despre o afacere foarte solidă.

Or, dacă afacerile solide atrag capitalul cu 9% dobândă, cât ar trebui să fie cotaţiile la BVB pentru obligaţiunile deja listate şi care n-au aceeaşi imagine?

Am fost curios să văd cum s-au ajustat cotaţiile la BVB după închiderea emisiunii Fidelis din aprilie şi emisiunea Băncii Transilvania.

Ansett Logistics are o emisiune de obligaţiuni listată, scadentă în 2026, iar cuponul oferit la subscriere (în 2021) era de 8%. Cei care ar cumpăra obligaţiunile acum ar obţine doar 7,2% ca randament, pentru că în piaţă cotaţiile sunt de 102-103%.

Bondurile Patria Bank, scadente în 2027 şi cu un cupon de 6,5% oferă un randament de 6,8%, Ocean Credit IFN scadente în 2026 şi cu un cupon de 8,75% oferă un randament de 11%, emisiunea Impact scadentă în 2026 şi cu un cupon de 6,4% se poate cumpăra cu un randament de 7,5% (cotaţie de 95,6%), obligaţiunile Restart Energy One cu scadenţa în 2026 şi cupon de 9% oferă acum cumpărătorilor un randament de 11% etc.

După listare, titlurile de stat din ultima emisiune Fidelis, cu scadenţa la 5 ani şi cupon de 5,8% se tranzacţionează la 102,2%, ceea ce oferă un randament de 5,2%, uşor diminuat faţă de momentul subscrierii. Să vedem însă cum vor evolua lucrurile în următoarele luni.

Ideea care se desprinde de aici este că, încet-încet, pe măsura creşterii dobânzilor la euro (Euribor la 6 luni este acum 3,6%) şi a abordării mai prudente a băncilor după scandalurile din martie când Credit Suisse a fost la un pas de faliment, costurile finanţării în euro au urcat şi ar fi cazul ca şi investitorii autohtoni să fie mai pretenţioşi când participă la un plasament privat sau când cumpără obligaţiuni deja listate.

Experienţa ultimilor ani ne-a învăţat că o scadenţă de 5 ani este un termen mult prea lung pentru a dormi liniştiţi cu randamentul obţinut la subscriere şi că multe se pot întâmpla pe parcurs.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Wow... primul articol in care ziarul Bursa mentioneaza cine a orchestrat falimentul - "când Vivre Deco îşi lansa al doilea plasament privat în obligaţiuni, instrumente ce urmau să fie listate la bursă (operaţiune intermediată de Tradeville)"

    P. S. Felicitari Mache... mai mult curaj data viitoare! 

    1. Falimentul Vivre se datoreaza unui artificiu contabil care a fost permis de catre auditori (EY).

    Obligațiunile care au dobânzile cele mai mari sunt de obicei și cele mai riscante (ex. Vivre, Nemo). Desigur, nu este cazul BT care mi se pare destul de sigură. Ce nu s-au menționat în articol este faptul că dobânzile (cupoanele) obligațiunilor emise de stat nu se impozitează.

    1. pe langa asta se amesteca alea in E cu cele in lei,de pilda REO26 e in lei cu 9%

      lipseste tocmai cea mai recenta emisiune E BNET26E care a iesit cu 9% si discount 5% in plasament 

      deci asteptarile deja s-au ajustat ca se emit dupa cum se vede cu peste 10% real la E 

      pe multe emisiuni e complet irelevant sa argumentezi cu ce se pestrece la tranzactionare ca spread e foarte mare,lichiditate deloc si normal ca daca facem poza intr-o zi iese cu totul altfel decat in alta zi de luna viitoare sau trecuta 

      apoi e lesne de observat ca anumite emisiuni sunt tinute sus ca prin miracol,pe lichiditate deloc,tocmai la companiile care au si actiunea listata="avem credibilitate,ia uite ce pretuite sunt datoriile noastre"

      discutam de 2-3 procente diferente de randament cand ele sunt doar teoretice,practic datorita spread si lipsa lichiditate diferentele sunt mult mai mari si in functie de ce vrea un investitor mai hotarat sunt ori cu minus ori cu plus 

      Vivre are 5.5%, iar altii, precum ANS, PBK, IMP, Qual au peste 6.5, unele chiar 9, si toate la Euro

      Nu stiu ce sa zic de REO sau MWGP...

    La Vivre a fost furt, cu ajutorul EY, in loc sa faca audit le-au coafat, iar brokerul in loc sa faca verificari s-a multumit sa prezinte un prospect redactat de conducerea Vivre. Va mai mirati ca sunt la discount obligatiunile? La fel ca Vivre pot face multi, iau banii ... baga firma in faliment si raman cu banii. Legislatia e de partea lor. Obligatarii sunt pielea calului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb