INVESTITORII INSTITUŢIONALI: Randamentul dividendelor - principalul punct forte al BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 noiembrie 2018

Randamentul dividendelor - principalul punct forte al BVB

Lichiditatea şi adâncimea mică a pieţei, precum şi diversitatea sectorială redusă - punctele slabe ale pieţei noastre de capital, potrivit instituţionalilor

Randamentul ridicat al dividendelor reprezintă principalul punct forte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), consideră 80% dintre respondenţii primului studiu de percepţie realizat în rândul investitorilor instituţionali de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) şi prezentat, ieri, de Daniela Şerban, preşedinte ARIR, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Pe următoarele locuri în rândul punctelor tari a pieţei noastre se află multiplii de piaţă (indicatori de evaluare a unei companii) mici şi potenţialul de creştere, precum şi volatilitate redusă a cotaţiilor.

Pe de altă parte, lichiditatea şi adâncimea redusă a pieţei, reprezintă principalul punct slab al BVB, conform a 50% dintre respondenţi, pe următoarele locuri fiind diversitatea sectorială redusă (prin existenţa prea multor companii defensive), precum şi activitatea redusă a investitorilor de retail (dată de rata redusă de economisire).

Potrivit studiului, 85% dintre investitorii instituţionali chestionaţi de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România ar recomanda investiţiile la BVB altor investitori.

Totodată, în opinia a 84% dintre participanţii la sondaj, companiile listate la BVB sunt foarte receptive la solicitările investitorilor instituţionali.

Studiul realizat de ARIR a evidenţiat că investitorii instituţionali comunică cel mai des cu companiile listate prin intermediul evenimentelor dedicate (76%), dar şi prin e-mail sau telefon (56%).

Conform sondajului, disponibilitatea managementului companiilor listate este în proporţie de 72% la nivelul aşteptărilor instituţionalilor sau peste aşteptări.

"În acelaşi timp, 60% dintre respondenţi au declarat că transparenţa şi calitatea raportărilor companiilor listate la BVB corespunde aşteptărilor lor", se arată în raport.

În ceea ce priveşte experienţa investitorilor instituţionali în comunicarea cu companiile care se află în proces de IPO (Ofertă Publică Iniţială), 28% a fost pozitivă şi 28% neutră.

"Investitorii sunt, în principal, de acord că societăţile care vor să se listeze la bursă sunt prezente activ în roadshow-uri şi au prezentări bine pregătite", se arată în raport.

La sondaj au răspuns investitori din România, Marea Britanie, SUA, Ungaria, Olanda, Cehia, Estonia, Polonia, Noua Zeelandă şi Finlanda, cu active totale în administrare de 5,7 mld euro şi o expunere de 689 milioane de euro în ţara noastră. Majoritatea respondenţilor investesc la Bursa de Valori Bucureşti de peste trei ani.

Primul studiu de percepţie în rândul investitorilor instituţionali a fost realizat în perioada 5 - 23 noiembrie 2018. Răspunsurile au fost colectate online, pe un eşantion de 30 investitori instituţionali.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi actualilor şi potenţialilor emitenţi o platformă de dezvoltare a profesioniştilor din domeniul relaţiei cu investitorii (IR) şi de a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi guvernanţă corporativă.

ARIR a fost fondată de companii listate, cu potenţial de listare, administratori de fonduri şi profesinişti în relaţia cu investitorii. Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori Bucureşti, ALRO, Franklin Templeton Management - Suc. Bucureşti, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi To_Hlt531107123n_Hlt531107123y Romani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb