Investitorii se tem că funcţionarii Fiscului s-ar putea uita în voie în conturile lor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2010

Reprezentanţii brokerilor speră ca verificările să se facă "civilizat"

Posibilitatea ca funcţionarii Fis-cului să verifice portofoliile de acţiuni ale persoanelor care tranzacţionează la bursă a pus pe jar investitorii şi brokerii, cei mai mulţi temându-se că reprezentanţii ANAF ar putea să dispună, după bunul plac, de informaţii cu caracter con-fidenţial.

ANAF a pus la punct un proiect care să îi permită să execute silit investitorii care au datorii la stat, vânzându-le acţiunile la bursă. Pentru asta, Fiscul a propus ca brokerii să îi transmită, de două ori pe lună, situaţia conturilor deschise de clienţii lui, cu informaţii despre lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor.

"Am suspiciuni majore în legătură cu păstrarea de către funcţionari a confidentialităţii în legătură cu mişcările din portofoliu, în lipsa căreia corectitudinea tranzacţiilor ar fi puternic viciată", a spus Adrian Rotaru, unul dintre investitorii activi de la Bursă, consultaţi de ziarul BURSA. Acesta este de părere că efectul vânzării de către ANAF a acţiunilor poprite va avea o importanţă secundară faţă de modul în care va afecta încrederea investitorilor în piaţa de capital.

Proiectul a fost discutat de către reprezentanţii ANAF în cadrul unei întâlniri cu membri din Asociaţia Brokerilor şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Contactat de ziarul BURSA, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat că intermediarii încearcă să convingă Fiscul să procedeze "în mod civilizat", fără să prejudicieze investitorii. Proiectul ar putea suferi mai multe modificări, dat fiind faptul că ANAF încă se consultă cu reprezentanţii pieţei.

"Fiscul vrea să procedeze cu acţiunile investitorilor la fel cum poate să pună poprire pe conturile bancare ale persoanelor care nu îşi plătesc taxele şi impozitele. Noi încercăm să convingem ANAF să facă acest lucru în mod civilizat", a declarat Dan Paul, adăugând: "Vrem să se procedeze ca în urmă cu câţiva ani când CNVM dădea o dispensă care circula în întreg sistemul prin care întreba brokerii dacă o anumită persoană are cont deschis la ei. Investigaţia era focusată pe un singur investitor şi se făcea la cererea autorităţilor.". La întâlnirea cu ANAF, brokerii au sugerat şi ca reprezentanţii Fiscului să fie nevoiţi să facă o solicitare expresă în momentul în care doresc să afle care este situaţia contului unui investitor, invocând că portofoliile se pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a replicat, vineri, că accesarea de către Fisc a informaţiilor privind portofoliile de acţiuni reprezintă un abuz grav, prejudiciind imaginea pieţei de capital autohtone.

"Considerăm că ANAF nu ar trebui să trateze toţi investitorii ca pe posibili rău platnici şi, la fel ca în cazul sistemului bancar, aceste informaţii ar trebui puse la dispoziţia Fiscului doar pe baza unor probe de cercetare, mandate sau hotărâri judecătoreşti", au declarat, vineri, reprezentanţii AIPC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Voi nu intelegeti nimic. A plecat Cojocaru si nu mai e cine sa santajeze investitorii. Si atunci pioneratul lui Vladimir zis "Pistoletu' Listat" trebuie institutionalizat. Adica ce sa o mai lungim...deja imi inchipui cum apare purtatorul de cuvant al ANAF la TV si zice...

    "Nu intelegem cum a fost posibil ca listele cu extrasele de cont ale tuturor cetatenilor romani sa fie publicate pe internet. O ancheta e in curs de desfasurare". Si va intreb atunci : CARE PIATA?????

    Aha...piata agoalimentara.... 

    Nu vrem ca Dan Paul sa mai vorbeasca in numele investitorilor si brokerilor.Am vazut cum ne-a vandut astfel incat investitorii sa se duca de 5 ori la fisc pe an si trimestrial si sa se umileasca.RUSINE DAN PAUL.

    Cand discutam si problemele mari ale momentului pe piata de capital :PRAGUL LA SIFURI,ABUZUL FISCAL asupra investitorilor.Faptul ca ii vedem pe cei de la fisc de 5 ori pe an,creditam statul si noi ne decapitalizam,De ce aceasta discriminare intre contribuabili ?In mod normal ar trebui sa ne platim impozitele pt castig de la bursa cel mai devreme in 15 MAI 2011 aferent anului 2010 SI CU O SINGURA DECLARATIE ANUALA.

    Aceasta masura aberanta si abuziva va alunga si putinii investitori care mai tranzactioneaza la noi.Daca comunitatea bursiera nu o sa faca nimic sa stopeze aceste abuzuri sa se pregateasca sa stinga lumina la bursa.O sa ramana fiscul sa tranzactioneze el cu doamna Anghelache.

    Cand discutam si problemele mari ale momentului pe piata de capital :PRAGUL LA SIFURI,ABUZUL FISCAL asupra investitorilor.Faptul ca ii vedem pe cei de la fisc de 5 ori pe an,creditam statul si noi ne decapitalizam,De ce aceasta discriminare intre contribuabili ?In mod normal ar trebui sa ne platim impozitele pt castig de la bursa cel mai devreme in 15 MAI 2011 aferent anului 2010 SI CU O SINGURA DECLARATIE ANUALA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb