INVESTITORUL MILIARDAR CHAMATH PALIHAPITIYA: "Dobânzile zero au «pervertit» condiţiile pieţei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2022

Sursă foto: Facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Sursă foto: Facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

"Banii gratuiţi daţi de Fed i-au făcut pe mulţi să evalueze greşit riscul investiţiilor lor"

Politica Rezervei Federale, care ani la rând a păstrat ratele dobânzilor în apropiere de zero, a "perverit" condiţiile pieţei, spune investitorul miliardar Chamath Palihapitiya, supranumit şi regele SPAC-urilor, conform CNBC.

Fostul director executiv al Facebook şi CEO al Social Capital a contribuit în ultimii ani la listarea mai multor companii prin intermediul SPAC-urilor (companii de achiziţii cu scop special, ce reprezintă o modalitate prin care societăţile pot deveni publice fără să treacă printr-un proces clasic de IPO), inclusiv Virgin Galactic, din care ulterior s-a retras. Popularitatea SPAC-urilor a crescut puternic în primii doi ani ai pandemiei, dar acum sunt într-un declin accentuat ca urmare a încetinirii activităţii economice şi a înăspririi reglementărilor.

"Acum învăţăm ce a mers prost, respectiv faptul că am avut peste un deceniu cu dobânzi zero", a spus Palihapitiya. "Asta a fost în principiu greşit. A pervertit piaţa. A distorsionat realitatea. A permis crearea maniilor şi dezvoltarea bulelor speculative în fiecare parte a economiei".

Ratele scăzute ale dobânzilor înseamnă randamente mai mici pentru economiile populaţiei, ceea ce încurajează cheltuielile şi poate reprezenta un avantaj pentru activele de creştere. Palihapitiya crede că "banii gratuiţi" daţi de banca centrală au dus la o "alocare greşită a riscului", ceea ce i-a făcut pe mulţi să evalueze greşit riscul investiţiilor lor. SPAC-urile intră în această categorie, dar Palihapitiya include aici şi acţiunile companiilor tehnologice.

"Când se introduc bani gratis într-un sistem se dezvoltă manii pe scară largă", a spus el. "Iar acum, când se scot aceşti bani, maniile se încheie iar preţurile multor titluri se ajustează. Cred că este un proces sănătos, doar că este nedrept să privim doar o singură clasă de active (n.r. SPAC-urile)".

Acum ratele dobânzilor cresc, iar Palihapitiya recunoaşte că a beneficiat enorm de politica monetară ultra-relaxată a băncii centrale americane. "Cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost cât de mult din succesul meu probabil nu mi s-a datorat. Aşa că, cu toate că îl învinuiesc pe Jerome Powell pentru politica dobânzilor zero, cred că am beneficiat masiv de pe urma sa, precum şi a lui Bernanke şi Janet Yellen (n.r. foşti preşedinţi ai Fed-ului)", a spus fostul director al Facebook.

Palihapitiya a adăugat: "Mediul cu dobânzi zero a reprezentat un mare avantaj pentru noi (n.r. dezvoltatorii de SPAC-uri) deoarece ne-a permis să strângem sume incredibile de bani de la investitori care, sincer vorbind, aveau foarte puţine alte alternative. Iar astea ne-a permis să aducem o mulţime (n.r. de oameni) în companii, multe având evaluări incredibile. Astfel, multe afaceri neprofitabile au devenit publice, iar acum începem să sortăm afacerile bune de cele mai puţin bune".

Păstrând proporţiile, un fenomen oarecum asemănător a avut loc la noi în Piaţa AeRO, unde în anii pandemiei au fost listate companii la evaluări foarte ridicate pentru ceea ce au livrat ulterior cele mai multe dintre ele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A fost "dorinta Guvenelor " !!!

    Dobanzi zero a fost "politic" dorit nu economic. 

    s c cret 

    "Dobânzile zero au «pervertit» condiţiile pieţei"

    corect,dar nu guvernele dicteaza pietelor financiare, 

    FED-ul american este o institutie PRIVATA si conform

    legilor americane nici macar Congresul nu-l poate controla  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb