Iohannis a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2016

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2015

Iohannis a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2016

Actualizare 16:18 Băsescu: "Nu înţeleg care e deosebirea între ce ar fi făcut Ponta şi ce au făcut tehnocraţii"

Bugetul pe 2016 este bugetul lui Victor Ponta, iar Guvernul de tehnocraţi a urmat întocmai instrucţiunile PSD şi PNL, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, astăzi, într-o conferinţă de presă.

"Bugetul pe 2016 este bugetul lui Victor Ponta. Nu înţeleg care este deosebirea între ce ar fi făcut Victor Ponta şi ce au făcut tehnocraţii. Guvernul a urmat întocmai instrucţiunile PSD şi PNL. A fost votat fără amendamente care să schimbe cumva viziunea celor două partide, dar el are două caracteristici extrem de grele. Una este că investiţiile sunt de numai 5,1% din PIB, în timp ce, comparând cu cel mai greu an de criză, 2010, atunci investiţiile au fost 6,8% din PIB. (...) Iar a doua arată un pas înapoi, arătând că tehnocraţii sunt pregătiţi să facă orice numai să stea pe scaunele de acolo - deficitul bugetar. Dacă anul acesta trebuia să avem un deficit de 1,2%, iată că tehnocraţii reuşesc să vină la un deficit de 3%, 2,95%. Este o decizie prin care noi îndepărtăm România de atingerea obiectivului de a intra în euro-zonă în condiţiile în care Europa are tendinţa de separare a zonei euro de zona non-euro. Şi ridicolul situaţiei este că vin tehnocraţii şi vor avea un deficit bugetar mai mare decât au avut politicienii", a afirmat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, "pentru tehnocraţi a fost mai scumpă ideea de a fi miniştri decât de a-şi servi ţara".

Întrebat dacă îşi menţine aceeaşi părere bună despre Dacian Cioloş, Băsescu a spus: "Da, părerea ca tehnician mi-o menţin, ca şi comisar european mi-o menţin, dar, din păcate, a venit tehnician şi s-a făcut politruc, asta e viaţa. (...) Primul lucru care l-a influenţat a fost dorinţa ca, prin orice mijloace, să rămână prim-ministru. Eu, dacă aş fost chemat ca tehnocrat, nu aş fi acceptat să-mi spună partidele: te-am chemat ca tehnocrat, dar uite condiţiile în care te votăm.

Băsescu este de părere că Guvernul Cioloş va rezista în funcţie până la alegerile parlamentare din 2016, întrucât "va face tot ce politicienii îi vor cere".

(A.L.)

------------------

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2016, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.

Bugetul de stat a fost adoptat miercuri de Parlament, în procedură de urgenţă, fără ca deputaţii şi senatorii să aducă mari modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de Guvern, la sfârşitul săptămânii trecute.

De asemenea, tot miercuri, Parlamentul a adoptat şi bugetul asigurărilor sociale. Astfel, pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii. Pensiile vor fi indexate cu 5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb