Iohannis a trimis Legea dării în plată spre reexaminare la Parlament

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 18 decembrie 2015

Iohannis a trimis Legea dării în plată spre reexaminare la Parlament

Actualizare 20:00 Mario Draghi (BCE): Legea dării în plată poate avea "implicaţii negative cu un potenţial impact asupra profitabilităţii, capitalizării şi asupra costurilor totale şi a condiţiilor de creditare"

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), atrage atenţia, într-un aviz al instituţiei asupra proiectului legii dării în plată, că efectele aplicării acestei legi asupra sectorului bancar din ţara noastră pot avea "implicaţii negative pentru instituţiile de credit, cu un posibil impact asupra profitabilităţii, capitalizării şi capacităţii de creditare viitoare, pentru funcţionarea sistemului financiar, precum şi pentru costul şi condiţiile de creditare în ansamblu".

În scenariul cel mai pesimist, "astfel de implicaţii ar putea conduce la deficite de capital, care ar putea necesita măsuri prudenţiale", atrage atenţia Mario Draghi în avizul BCE. "Dacă proiectul de reglementare va intra în vigoare, ar trebui ca instituţiile de credit din România să desfăşoare activităţi de administrare de activelor imobiliare care le-au fost oferite în plată pentru descărcarea de datoriile prevăzute în favoarea acestora în cadrul contractelor de credit", precizează preşedintele BCE.

În ceea ce priveşte efectele pe care aplicarea legii le poate avea asupra economiei României, BCE atrage atenţia că acordarea de drepturi generale, precum cele prevăzute în proiectul de reglementare, poate conduce la hazard moral şi poate compromite oferta de creditare în viitor.

"Astfel de drepturi pot stimula potenţialii debitori care nu au nevoie generală de protecţie să speculeze cu privire la modificările preţurilor imobiliare şi să îi oprească să îşi atingă obligaţiile, chiar dacă au mijloacele de a face acest lucru pe deplin. În anticiparea impactului negativ pe care aceste drepturi le-ar putea avea asupra disciplinei de plată în România, băncile ar putea fi forţate să restrângă condiţiile de creditare şi să să majoreze plăţile în avans", se arată în avizul BCE.

Din perspectiva stabilităţii financiare, elementele de potenţială preocupare referitoare la impactul asupra instituţiilor de credit, care ar trebui evaluate de la început, privesc de riscurile asociate cu împrumuturile în valută, implicaţiile for cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit în ceea ce priveşte ipotecile pe proprietarile rezidenţiale, pentru a reflecta în mod adecvat gradul de risc al portofoliilor aferente.

"Prin urmare, BCE subliniază importanţa unei analize de impact aprofundate cu privire la implicaţiile practice ale proiectului de reglementare pentru activitatea instituţiilor de credit de pe piaţa internă şi, mai larg, pentru piaţa imobiliară din România. Având în vedere importanţa intereselor implicate, atât pentru instituţiile de credit şi celelalte instituţii financiare afectate, ca părţi obligate să primească activele imobiliare, cât şi pentru proprietarii altor active imobiliare din România, doar cu ajutorul unei evaluări preliminare ar fi posibilă atenuarea riscurilor generate la adresa stabilităţii financiare", menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte efectele pe termen mai lung asupra stabilităţii financiare, BCE observă că proiectul de reglementare se va aplica şi în ceea ce priveşte împrumuturile în monedă străină. "BCE consideră că, atunci când sunt introduse măsuri legate de stingerea împrumuturilor în monedă străină, ar trebui să se acorde întotdeauna o atenţie corespunzătoare repartizării echitabile a sarcinilor între toate părţile implicate, evitându-se astfel posibilitatea apariţiei hazardului moral în viitor. În mai multe ocazii, BCE a evidenţiat riscurile asociate împrumuturilor în monedă străină. Proiectul de reglementare nu pare a conţine nicio garanţie în acest sens", se mai arată în avizul semnat de Mario Draghi.

Puteţi accesa întregul text al avizului semnat de Mario Draghi aici.

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:34 Iohannis: "Legea dării în plată este binevenită, dar forma Parlamentului riscă să creeze dificultăţi"

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, astăzi, pe Facebook, decizia de a transmite Parlamentului legea privind darea în plată, afirmând că acest proiect este "bine-venit", dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

"Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile", a scris, pe pagina de socializare, Klaus Iohannis.

(A.L.)

---------------

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut astăzi reexaminarea Legii privind darea în plată, trimiţând-o Parlamentului, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit cererii de reexaminare, principiul dării în plată este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. Aplicarea acestui concept este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, se arată în solicitarea preşedintelui către Parlament.

"Darea în plată trebuie legiferată astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral în relaţia dintre creditor şi debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilităţii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor lor legitime. Pe de altă parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflaţi în imposibilitatea de a-şi achita creditele ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe şi creditorii acestora răspunde, totodată, unei problematici care are şi profunde conotaţii sociale şi pentru care soluţiile legislative trebuie să ofere celor aflaţi într-o asemenea situaţie predictibilitate şi securitate juridică. Din aceste perspective, considerăm că actele normative în materie trebuie să fie clare şi lipsite de orice echivoc, doar astfel putând fi realizat scopul avut în vedere de legiuitor", susţine şeful statului în cerere.

Iohannis consideră că prin instituirea unor proceduri menite să deroge de la Codul de procedură civilă, prin derogarea cvasi-generală de la Codul civil, prin absenţa unor prevederi exprese de corelare cu alte acte normative incidente, precum şi prin utilizarea unei terminologii neclare, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, în forma transmisă la promulgare, poate genera dificultăţi în aplicare şi o practică judiciară neunitară.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în noiembrie, ca for decizional, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

În ultima perioadă, de când Legea dării în plată a fost aprobată în Parlament, au avut loc controverse aprinse între părţile implicate - iniţiatori, bănci, BNR şi consumatori.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. fricosule....

    hai ca va facut neamtu la sleahta lyi dan si voevozeanu un cadou de nu puteti sa duceti.acuma sa vedem cum mai negociaza voevozeanu rata la vila pe spatele la aia care a muncit.

    de la ce sa te astepti de la unu care si-a achizitionat cel putin dubios 6 case, iar pe una a inchiriat-o pe bani buni sa fie sediu de banca. am preferat sa ignoram porcaria asta a lui Johannis, insa atunci cand ii influenteaza faptele nu mai poate fi trecuta cu vederea

    porcaris de cotrocenius....acuma si-a dat arama pe fata sasu'

    bancile au facut mucii varza la tot poporu' 

    O decizie inteleapta fata de o lege populista si care putea sa aduca efecte negative atat economice cat si sociale. Mesajele lui Cristian Dan si ale altora nu tin locul de realitate. Restrictionarea accesului la credite pentru cei care vor un apartament, un camin pentru familiile lor, este o ordinarie fara margini pe care Cristian Dan si postacii sai au incercat sa o acopere prin manipulari si injuraturi. Si pentru ce? Trambitasii de baza, cum ar fi Voivozeanu nu vor predarea caselor ci negocierea ratelor. O privire de ansamblu ne arata cum unii de genul lui Voivozeanu vin si comenteaza pe internet din vilele lor si predau lectii de genul:"tinerii sa stea in chirie daca nu isi permit 50% avans", "postac BNR" etc. Astia sunt oamenii care raspundeau in dispret unor comentarii in care altii se intrebau disperati ce vor face daca dupa niste ani de munca li se va inchide usa bancii in nas. Puteti admira vila "amaratului" Voivozeanu Catalin pe Facebook. Astia sunt cei care isi urmaresc interesele dar li se ingroase venele in gat cand cineva intreaba daca dupa legea lor isi va mai putea lua un 2 camere pentru copii. Astia sunt oamenii din cauza carora v-a cazut legea. Oameni care nu au putut privi dincolo de interesele lor si care nu au vrut sa stea la masa negocierilor ca sa redacteze o lege echitabila pentru toata lumea si care sa nu afecteze pe nimeni. Cand cineva le semnala asta faceau spume si isi continuau intoxicarile. Nu au vrut niciun fel de sfat pentru ca nu i-a interesat decat rezolvarea problemelor lor.

    P.S.Din cate se pare Dan are acces si la datele privind IP-urile celor care comenteaza, lucrul asta mi se pare foarte trist din punct de vedere al eticii acestei publicatii.  

    1. Faci pe omu' chibzuit, Rotariu?!

      Ce-ti imaginezi ca ai obtinut prin retrimiterea in Parlament a unei legi votate aproape unanim?! 

      Altceva decat ca vi l-ati compromis si pe Johannis? 

      Legea se va intoarce.

      Pregateste-te sa innebunesti, Rotariule, fii chibzuit ! 

      Rotariu ai perfecta dreptate...Toti acei"carcotasi si neaveniti" si care folosesc un limbaj ..de mahala nu sunt alti decat cei ce vor ca legea sa rezolve doar strict interesele lor . Legea inca nu are norme de aplicare exista inca atatea neclariotati...L-am auzit si pe marele avocat Pipera care ironiza putin aceasta retrimitere a legi....Sigur ca d-lui nu-i convine CLARIFICAREA unor aspecte din lege...,vrea cat mai multe NECLARITATI ca pe viitor sa-si poata CONSILIA CLIIENTI....ca doar deacolo vin BANI. Apreciez iontr-un fel pozitia deputatului Zanfir care cu mai multa decenta a spus ca vor analiza si vor clarifica cat mai bine astfel incat sxa se rezolve toate problemele privind creditarea in speta ipotecara si de viitor.

      sa fie lege buna rotarule sa poate oameni sa cumpere case ca de aia am muncit pe afara, nu sa taie voevozeanu porcu la vila si altii sa stea cu frica ca dupa craciun trebuie sa caute alta chirie. plini de bani vro sa scape de plata cu noi terminati

      Chestia cu "Pregateste-te sa innebunesti, Rotariule, fii chibzuit !" arata clar ca am dreptate in ceea ce spun, adica va doare in spate de cei care ar fi prejudiciati de legea voastra, mersi ca mi-ai dat dreptate domnule Anonim. Voi le stiti pe toate, voi sunteti marii experti financiari, Iohannis, aia de la banca europeana, aia de la BNR, Zilisteanu, toti sunt niste golani vanduti pe 3 lei. Cei care intreaba care va fi situatia lor dupa legea voastra, ce sa mai spunem, niste gunoaie, postaci, derbedei care nu inteleg ca locul lor e in chirii sau la parinti in paturi suprapuse. Da bai, sunt niste derbedei fiindca si-a facut Voivozeanu al vostru vila in Bragadiru pe CHF si nu ii mai convine rata, de asta are nevoie de o lege care sa il ajute la negocieri cu banca, fiindca nu da vila nici de prost, cine ar da la banca un palat ca ala? N-au inteles astia care isi permit sa intrebe ceva ce nu va convine ca toata tara e obligata sa fie solidara cu Voivozeanu pana isi plateste vila si sa stea in chirie. Ai dracu' vor case cand omul e indoit de rate, va dati seama cat tupeu pe nenorocitii astia care nu inteleg ce importanta e vila aia in viata omului?

    Bancile ar face bine sa accepte casele acum,ca daca mai scad preturile in continuare,sunt sanse ca pretul pe care il iau acum pe imobil la licitatie,la anu' sa nu ia decat jumate....

    si nu transmis numai opiniile sistemului bancar, aceiasi care nu doresc introducerea monedei unice.Este o defaimare a domniei Sale prin obligarea semnarii acestei hartii. Dezamagitor

    Marlanus Iohanis te crezi mai destept decat comisiile parlamentare? Acum ai aratat din ce material esti, iar daca palaria e prea mare nu uita ca exista DEMISIA

    Legea darii in plata Domnului, nu va avea viata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb