Legea care reglementează vânzarea medicamentelor pe internet a fost trimisă de preşedintele Klaus Iohannis miercuri Parlamentului pentru reexaminare, potrivit cererii de reexaminare, publicată de Administraţia Prezidenţială.
Preşedinţia consideră că actualele reglementări, care nu permit vânzarea de medicamente fără reţetă în farmacii în regim de autoservire, şi prevederile nou introduse, care permit vânzarea de medicamente fără prescripţie pe internet, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, există "nu numai o lipsă de corelare a normelor, dar şi o discrepanţă sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică".
"Se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea prin lege a condiţiilor în care se realizează vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, urmând ca acestea să fie detaliate şi nu stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", potrivit cererii de reexaminare, publicată de Administraţia Prezidenţială.
Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 266/2008 privind modul în care funcţionează farmaciile şi cum se vând medicamentele permite vânzarea medicamentelor în mediul online numai de către farmaciile autorizate şi interzicerea comercializării necontrolate a medicamentelor.
"Vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală este permisă numai în cazul farmaciilor şi a drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, prin ordin al ministrului Sănătăţii", potrivit legii.
Inspecţia de supraveghere şi interzicerea comerţului cu medicamente în mediul online de către structuriile neautorizate ar urma să fie efectuată de structurile existente în cadrul Ministerului Sănătăţii.
În cazul în care organele de inspecţie constată abateri de la prevederile prezentei legi prin comercializarea medicamentelor în mediul online, acesta vor dispune aplicarea contravenţiilor dar şi suspendarea activităţii precum şi înştiinţarea organelor de cercetare abilitate.
Potrivit actului normativ, comercializarea medicamentelor prin intermediul unor site-uri care nu aparţin unităţilor farmaceutice autorizate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei, precum şi cu suspendarea site-urilor.
De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 50.000 de lei şi închiderea farmaciei respectiv a drogheriei: funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii, deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente a căror deţinere sau eliberare sunt interzise în drogherie, vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală de către unităţile farmaceutice neautorizate de Ministerrul Sănătăţii în acest scop, potrivit proiectului de lege.