Preşedintele Klaus Iohannis a declart, astăzi, după şedinţa de la Palatul Cotroceni, alături de premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri, că problema materialelor de protecţie este una reală în toată lumea, adăugând că au fost identificaţi producători români care s-au reprofilat şi vor produce măşti, halate de protecţie, alţii ventilatoare pentru secţiile de urgenţă.
Klaus Iohannis a menţionat: "Am discutat cu premierul şi ceilalţi miniştri despre materiale de protecţie. E o problemă reală în toată lumea. Am început să identificăm producători români. Primele rezultate nu au întârziat să apară. Deja există producători care s-au reprofilat şi vor produce măşti, halate de protecţie, alţii ventilatoare pentru secţiile de urgenţă. Fiţi pro-activi, veniţi cu idei către guvernanţi, pentru că vrem să promovăm produse româneşti, avem nevoie de aceste material. Repet: haideţi să respectăm normele stabilite de autorităţi".
Şeful Statului a anunţat că, din păcate, azi avem aproape 2.000 de cazuri de infecţii cu coronavirus, precizând că e nevoie să respectăm mai bine şi mai mult indicaţiile autorităţilor.
"E foarte mult şi trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine. Nu vă întâlniţi cu alte persoane, dar dacă e obligatoriu să vă întâlniţi, evitaţi contactul fizic, staţi la distanţă unii de alţii. Cei mai vulnerabili sunt persoanele peste 65 de ani. Autorităţile şi-au făcut treaba. Există norme în vigoare, depinde de noi să le respectăm. Haideţi să îi protejăm pe cei peste 65 de ani, pe pensionarii noştri. S-a stabilit ca în intervalul 11 - 13 cei peste 65 de ani să poată ieşi pentru aprovizionare, haideţi să îi lăsăm pe ei. Noi avem tot restul zilei la dispoziţie să facem aprovizionarea.", a afirmat preşedintele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 14:57)
Buna
1 eliminare pensii speciale
2 bugetarii care nu au relatii cu publicul , in somaj technic cu ei
3 resucerea salariilor bugetarillor la maxim salariul mediu pe tara
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 18:12)
tehnic!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 15:42)
in traducere libera..."fiti proactivi, veniti cu idei ca noi suntem varza"......singurele noastre idei sunt anticipate si locale in 2 tururi.......
2.1. Da (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Subscriu în data de 30.03.2020, 16:28)
Bine punctate toate observatiile acum scrieti un mail
3. Pastrati fermele! Romania este granarul Europei
(mesaj trimis de Vera în data de 30.03.2020, 18:20)
Pastrati fermele agricole, promovati produsele romanesti: salam de sibiu etc. Avem nevoie de ferme si animale pentru hrana. Nu irositi banii europeni, bagati-i in agricultura.
Instalati rapid panouri solare pe toate cladirile si in toate spatiile urbane unde se poate.
Dati un minim de trai fiecaruia dintre noi. (1000 de lei pe luna este prea putin). Somajul tehnic este pentru o perioada foarte scurta. Ganditi pe termen lung.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 18:42)
1. Tocmai am citit articole ca firme romanesti ar putea produce masti si combinezoane dar nu au comenzi. Atentie insa ca astel NU este rezolvata problema intrucat a treia cale de contaminare, ochii, ramane deschisa.
2. Aduceti la cunostinta publicului, pe internet (un site al guvernului sau similar) problemele pe care le identiicati (de exemplu "cum promovam produsele romanesti" si constituiti un birou in cadrul guvernului cu cativa oameni inteligenti capabili sa analizeze rapunurile/propunerile primite, sa le centralizeze si sa vi le puna "sub nas" pentru analiza si promovare. Puteti sa fiti macar atat de inteligenti cat sa cereti opiniile de la altii!
3. Nu pot sa inteleg cum de nu v-ati imaginat ca multi oameni cu coronavirus vor da buzna la spitale si farmacii pentru tratamente de raceli si nu ati luat masuri de contracare decat acum (prin considerarea oricarui pacient prezent la usa spitalului ca potential purator de Covid, pana la proba contrara). La el in cazul dotarilor de baza pentru doctori (echipamente de protectie si de testare). Acum spitalele sunt mai periculoase decat locuintele si chiar mai periculoase decat strazile (care sunt aproape goale) pentru ca te duci pentru o problema de sanatate (alta decat Covid) si te poti infecta de la personalul medical, de la pacientul alaturat sau de la dotarile spitalului.
Suntem obligati sa alocam 2% pentru armata. Construiti (mai exact "sa contruim" ca banii sunt din buzunarele noastre) din banii armatei cate un spital in fiecare judet, care sa fie bine dotat si conceput inteligent inca de la triaj (unde in situatii extreme o sel ectie eficienta poate salva un spital intreg)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 19:23)
4. Rezolvati problema plimbarii pacientilor (si in general a romanilor atunci cand au de rezolvat o problema in relatia cu autoritatile). Acum pacientul merge la doctorul de familie doar ca sa ia trimiterea catre specialist dupa care face un drum la specialit pentru programare. Este programat peste o saptamana sau peste o luna sau chiar mai mult. Daca boala asteapta (si nu-l doboara pana atunci) dupa episodul "specialistul" pacientul revine la doctor (in cel mai bun caz ca sa-i dea tratamentul sau adesea ca sa-l trimita in alta parte, la alt specialist, daca nu s-a lamurit in privinta diagnosticului). De ce un pacient trebuie sa astepte un timp atat de indelungat ca sa primeasca diagnosticul si tratamentul adecat? De ce trebuie sa fie uzat fizic si psihic pana afla ce are? De ce nu exista un lux integrat la capatul caruia diagnosticul sa fie aflat in aceeasi zi?
" Buna ziua d-le doctor, tusesc si ma dor plamanii" "Ia trimiterea si mergi la etajul II pentru radiografie pulmonara" "Cioc, cioc buna ziua, intrati, luati loc, nu miscati, nu respirati poftiti radiograia" "Buna ziua d-le doctor, am adu radiograia" "Da, aveti bronsita, acesta este tratamentul, la revedere".
Din pacate sistemul nostru nu functioneaza asa ci asa: ... "Ia trimiterea pentru radiograie si vezi unde poti sa o faci"eventual mergi la spitalul privat unde am ore suplimentare" "Buna ziua, doresc sa ma programez pentru o radiografie" "Da, sigur, avem loc peste 12 zile la ora 12.30" "De ce tocmai atunci?" "Avem multi pacienti, dar stiti d-l doctor are si multe obligatii (in traducere "sunt multi care intra in fata)". Da, bine, o sa merg la privat (ca tot platesc asigurari la stat) sau revin peste 12 zile conform programarii, daca rezist pana atunci (poate boala intelege situatia si ma pasuieste 12 zile).
Caz concret, pentru o radiografie abdominala am fost programat peste 2 luni!!! Am avut vointa de a astepta iar in ziua si la ora respectiva cand am ajuns acolo conorm programarii mi s-a spus ca trebuie sa ma reprogrameze pentru ca d-na doctor are o problema de familie. Ulterior am aflat ca d-na doctor nu a putut veni pentru ca a asistat la dechiderea anului scolar!!!!!!!
ASTA ESTE SISTEM DE SANATATE?!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 20:21)
Puneti agricultura pe picioare, sa produca produse agricole, puneti zootehnia pe picioare cu ferme puternice, ex Curtici=Arad, sa produca lapte ,branza, carne etc. Puneti umarul si intariti intreprinderile de stat gaz metan, petrol, energie electrica, daca se impune se nationalizeaza . Trebuie refacuta mica si marea industrie romaneasca cu inginerii nostri din tara si din strainatate. Reducerea importurilor, consumul populatiei din productie interna. Domnule presedinte trebuie sa ridicam Romania acolo unde ii este locul in Uniunea Europeana. Sa fim priviti cu respect si admiratie. Curaj ca se poate...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 21:39)
Nu cred ca este o idee buna. Daca se apuca iar fiul lui Dragnea de cresterea porcilor si se imbogateste ce ne facem?
7. Agregatori de oferta agricola in online
(mesaj trimis de Vali în data de 30.03.2020, 23:57)
Buna,
Ministerul Agriculturii sa se implice in dezvoltarea si sustinerea imediata a unor hub-uri informationale, a unor magazine online (site-uri de vanzari, cu livrare prin curier) organizate pe regiuni sau judete unde oferta de produse agricole sa se intalneasca cu cererea in cazul produselor fermierilor romani.
O multime de ferme locale intra in curand in blocaj pentru ca nu au cui sa trimita marfa (supermarketurile ii refuza din motive de cantitate insuficienta sau calitatea non-standard, neuniforma).
Promovati aparitia sau realizati integratori de informatie in online , niste site-uri de vanzari online organizate pe o baza geografica (judete/regiuni) unde oamenii sa intre si sa comande cantitati de legume si fructe sau altele (branzaturi, carne atestata la veterinar ca e ok sau produse din carne traditionale) si producatorii sa poata sa le livreze prin curier acasa.
E nevoie ca oferta si cererea locala sa se poata intalni direct fara intermediari, fara distribuitori care sa conditioneze oferta.
- - -
Mai apoi : pe fondul ideii de mai sus... eliminati orice fel de taxa pentru 1 - 2 -3 ani pentru micro-fermele cu capital de origine locala care se asociaza cu alte micro-ferme si formeaza ferme mai mari (echivalentul fostelor CAP-uri). Incurajati organizarea sistematica a productiei bazate pe capital local.
Ajutati oferta sa se intalneasca cu cererea in online cat mai rapid si ati facut o fapta mare pentru firmele din mediul rural din zona agricola. Ajutati-le sa sara lanturile de distributie pentru a supravietui in aceste timpuri. Si consumatorii din online au si cele mai mari venituri disponibile (avand in vedere si nivelul educatiei).
7.1. inca o idee (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vali în data de 31.03.2020, 00:02)
statul Roman sa relaxeze imediat procesul, pasii si documentele de inregistrare a unui produs agricol tipic - ex: telemea de marginimea sibiului sau sunca crud-uscata de Mures etc...
totul trebuie sa fie extrem de simplu - 1-2 documente, o singura intalnire cu birocratia sau autoritatile si gata totul!
Totul trebuie sa fie ieftin, accesibil (ca timp si energie) si extrem , extrem , extrem de simplu ! Oamenii care vin sa inregistreze sunt oamenii cei mai simpli, nu au scoala! Trebuie totul atat de simplu sa fie ca si un copil de 10 ani de clasa a 5-a sa poata inregistra el (in nume propriu) marca " Limonada de la coltul strazii" si sa scoata bani vanzand limonada la coltul strazii.
TREBUIE O DEBIROCRATIZARE INTENSA SI O MINIMIZARE A NUMARULUI DE PASI IN CONTACTUL INTREPRINZATORULUI CU STATUL. Cati mai putini pasi. 2 pasi , 1 pas....
7.2. inca o idee (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vali în data de 31.03.2020, 00:09)
Statul sa dezvolte o retea de spatii de depozitare cereale sau legume sau fructe sau orice tip de produs agricol si sa ofere spatiu de inchiriere pentru producatorii agricoli contra cost - un cost scazut, care sa ajute producatorul.
Producatorii agricoli sunt subiect de bataie de joc din partea distribuitorilor care le cumpara produsul muncii cu discount-uri masive de 50-80% pentru ca stiu ca producatorii nu au ce face cu produsul muncii lor si o sa li se strice daca nu il preiau ei.
An de an producatorii sunt expusi la acelasi tratament.
Ideea lui Daea si Dragnea cu reteaua de aprozare era extraordinara (si o sustin si acum) dar trebuie sa aiba in spate o retea nationala de spatii de depozitare pentru produse agricole. Adica Statul sa aiba reteaua de vanzare (aprozarele) si sa construiasca/ofere la preturi foarte joase spatiile de depozitare pentru producator jucand in acelasi timp si rolul de potential cumparator (daca producatorul doreste sa vanda ).
Scoateti producatorii agricoli din mainile tziganilor si borfasilor care ii jumulesc an de an la vremea recoltarii.
Ar mai fi idei , am 1000 de idei pe secunda si ritmul creste!
8. un mesaj pentru D-nul Klaus
(mesaj trimis de Vali în data de 31.03.2020, 00:27)
Draga domnule Presedinte,
Dati un mesaj puternic companiilor care activeaza in Romania sa evite inchiderile de contracte de munca si sa evite pe cat posibil somajul tehnic.
In actualele conditii de munca (cu pandemia in desfasurare) sa dea dovada de flexibilitate si sa utilizeze munca remote (telemunca) si acolo unde e vorba de companii implicate in productia de bunuri (nu prestarea de servicii, preponderent) , producatorii sa faca apel la retehnologizare mizand pe limitarea necesitatii resursei umane in procesul de productie.
Pana in 2023, SUA si vestul Europei (pe fondul pandemiei care va dura pana in 2024 cand va disparea absolut subit, nu datorita unui vaccin) vor reexperimenta varfurile de somaj cunoscute in perioada Marii Depresiuni (24-32% somaj). Acest lucru va avea un impact si asupra Romaniei. Sau nu. Depinde de cum abordam totul acum la inceput.
Putem sa reinventam economia intr-o maniera exceptional de flexibila cu tot cu pandemie.
Consumul poate fi preponderent in online, pe internet (sau prin firme care sa ofere servicii de achizitie pentru persoane fizice) iar productia poate fi desfasurata remote , de acasa prin telemunca si acolo unde nu e posibil se poate miza pe upgrade tehnologic la producator.
Va reamintesc ca Romania are a 3-a sau a 4-a cea mai puternica retea de broadband internet DIN LUME! E un imens atu care ne pozitioneaza in varful piramidei pentru a trece foarte frumos si elegant de acest moment greu. Avem cum si avem cu ce! Avem infrastructura IT !
Dar nu trebuie sa cadem (prea tare) in capcana in care cad toate celelalte tari - inchiderea proceselor economice de productie! Uitati-va la China, se da de ceasul mortii sa reia TOATE ACTIVITATILE NORMALE! Cat mai curand! In timp ce vestul Europei si SUA nu pot pentur moment sau nu manifesta o vointa deosebita.
Nu e normal sa inchizi o intreaga economie pentru un numar de infectati si un numar de morti.
Romania trebuie sa fie redeschisa economic CAT MAI CURAND ! Asta va face diferenta intre o recesiune mai dura (Romania) si depresiunea economica in care vor aluneca vestul Europei si SUA!
Oamenii nu trebuie dati afara sau trimisi in somaj tehnic! Deloc!
Economia trebuie mentinuta activa si deschisa!
Urmariti masurile Chinei!
Virusul asta o sa ne mai stea pe cap vreo 4 ani ... nu ne permitem sa luam pauza 4 ani!
Ce se petrece acum va conduce la inscrierea vestului Europei si a SUA pe o panta descendenta fata de China dpdv economic. Romania trebuie sa aleaga solutiile invingatorilor din vitor, nu ale invinsilor din viitor!
Companiile sa nu dea oameni afara! Si economia sa fie redeschisa REPEDE, CAT MAI REPEDE!
Dati un mesaj entitatilor economice!