Iohannis cere reexaminarea Legii privind Codul fiscal

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2015

Iohannis cere reexaminarea Legii privind Codul fiscal

Cătălin Predoiu: "PSD să ia o pauză de la «luptele de cocoşi» din partid"

Ionuţ Vulpescu: "Promulgarea Codului Fiscal - gest de responsabilitate, inclusiv pentru consumul de cultură"

------------

Actualizare 14:25 ALDE: "Preşedintele Klaus Iohannis a cedat tentaţiilor politice, ignorând voit realitatea economică"

Decizia lui Klaus Iohannis privind Codul Fiscal este una pur politică, fără argumente economice, transmite Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), care precizează că argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL.

"Klaus Iohannis a fost astăzi în faţa unei alegeri simple cu privire la promulgarea sau nu a Codului Fiscal: să ţină cont de interesele românilor, care ar fi fost beneficiarii scăderii taxelor şi impozitelor SAU să ţină cont de interesele de partid, ales PNL; să asculte de solicitările venite din partea mediului de afaceri care sprijină noul Cod Fiscal sau să asculte de solicitările lui Cătălin Predoiu, ale lui Gh. Ialomiţeanu sau Vasile Blaga - politicieni care vor să ajungă cât mai repede la guvernare şi cu orice preţ. Preşedintele a ales greşit: interesele de partid, înaintea intereselor oamenilor", se arată într-un comunicat al ALDE.

Potrivit Alianţei, "ironia maximă este că «partidul meu» şi «guvernul meu» reprezintă şi pentru Klaus Iohannis şi pentru Traian Băsescu acelaşi lucru: PDL (noul PNL fiind, în fapt, vechiul PDL), Blaga, Predoiu, Anastase. Doi preşedinţi - unul după altul - luptă pentru aceiaşi oameni şi pentru interesele aceluiaşi partid, în detrimentul intereselor românilor".

ALDE mai arată că în discursul ţinut acum câteva zile, preşedintele Klaus Iohannis afirma: "trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică".

ALDE precizează: "Klaus Iohannis s-a lăsat total pradă tentaţiei politice şi a ignorat realitatea economică. Realitatea economică este că România are o creştere economică de 4%, investiţiile străine sunt în creştere accentuată şi a crescut nivelul de colectare în primele luni ale acestui an. Suntem într-un context unic de oportunitate pentru a pune în aplicarea un Cod Fiscal ultraliberal care va securiza creşterea economică şi va accelera efectele pozitive pentru populaţie. Mai mult, toate măsurile economice care au pregătit terenul pentru noul Cod Fiscal: de la reducerea CAS cu 5 pp, la reducerea TVA la alimente au dovedit că economia românească este pregătită şi răspunde pozitiv la astfel de stimuli fiscali. Cel mai important, astăzi românii simt în buzunare efectele pozitive ale scăderii preţurilor la alimente ca urmare a scăderii TVA la alimente. Or, în situaţia în care realitatea economică oferă argumente mai mult decât solide şi în condiţiile în care mediul de afaceri şi românii o cer, gestul lui Klaus Iohannis de a refuza promulgarea Codului Fiscal din interese politice partizane este de neînţeles. Cu atât mai de neînţeles este acest gest, în condiţiile în care Klaus Iohannis a inclus în programul politic de candidat la prezidenţiale multe din măsurile de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea TVA la 19%, pe care acum le critică. În concluzie, nu asistăm doar la o simplă cedare în faţa tentaţiei politice, este cedarea supremă; pentru că rar există un context atât de favorabil şi de clar în care argumentele politicianiste trebuie lăsate doparte pentru a creşte economia şi a oferi rezultate palpabile în viaţa românilor".

ALDE transmite că ia act de decizia eronată şi partizană a preşedintelui Iohannis şi, în acelaşi timp, îşi exprimă convingerea că, împreună cu partenerii de guvernare, va găsi soluţii pentru a trece cât mai rapid prin Parlament din nou Codul Fiscal, fără modificări de substanţă, inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

"ALDE asigură mediul de afaceri că actuala coaliţie de guvernare îşi păstrează neschimbată promisiunea ca România să aibă un nou Cod Fiscal", se arată în comunicat, care precizează că ceea ce este regretabil este că dezbaterea pe legi care se fundamentează pe noul Cod Fiscal cum este Legea salarizării - care urmăreşte să repună salariile bugetare pe baze solide şi predictibile de creştere - trebuie amânată. "Exact ca şi în trecut, românii trebuie să plătească factura unei decizii luate pentru a aduce PNL cât mai repede la Putere", conchide comunicatul, semnat de Călin Popescu - Tăriceanu şi Daniel Constantin, copreşedinţi ALDE.

---

Actualizare 14:17 Claudia Ţapardel: "Preşedintele Iohannis vrea generarea unei crize economice"

Într-o perioadă când Grecia se confruntă cu o criză fără precedent, preşedintele Iohannis vrea să genereze şi în România o criză, transmite Claudia Ţapardel, europarlamentar PSD şi purtător de cuvânt al TSD.

Potrivit domniei sale, pentru o criză politică "nu este posibilă datorită stabilităţii majorităţii parlamentare, încearcă acum varianta crizei economice - respingerea Codului Fiscal este doar < < primul pas > > către acest obiectiv, ca să-l citez pe dl Iohannis. Şi nu cred că e genul de pas pe care îl visau cei care l-au votat în alegerile prezidenţiale...".

"Avem creştere economică, iar guvernul vrea să transfere beneficiile acestei creşteri în buzunarele tuturor românilor. Reducerea TVA la alimente a fost un astfel de gest, o reuşită indiscutabilă", transmite europarlamentarul.

---

Actualizare 14:10 Teodorovici: "Motivele invocate de Iohannis nu au niciun fel de justificare"

Ministrul de Finanţe Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la Guvern, că motivele invocate de preşedintele Klaus Ioahannis pentru retrimiterea Codului Fiscal în Parlament nu au "niciun fel de justificare", explicând că sunt state UE care şi-au asumat deficite mai mari de 3%.

"Decizia a creat o breşă în relaţia cu UE. Retrimiterea Codului întârzie pregătirea exerciţiului pe 2016", a mai afirmat Teodorovici.

(A.C.)

------------

Actualizare 14:09 Rovana Plumb: "Este regretabil că acest Cod Fiscal nu a fost promulgat"

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat, vineri, la Piatra Neamţ că este regretabil faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal.

"Este regretabil că acest Cod Fiscal nu a fost promulgat. Este şansa României de a se dezvolta. Le solicit reprezentanţilor PNL să sprijine adoptarea Codului Fiscal aşa cum a fost adoptat în forma iniţială. România are creştere economică, bani adoptaţi şi colectaţi la buget ca urmare a combaterii muncii la negru şi a celor care muncesc pentru recuperarea taxelor şi impozitelor neplătite. România are toate programele operaţionale aprobate de Comisia Europeană. România are «verde» de la Comisia Europeană şi are şansa ca prin măsuri de relansare fiscală să poată să se dezvolte", a subliniat preşedintele interimar al PSD.

---

Actualizare 14:07 Adrian Vasilescu (BNR): "Cred că opinia Consiliul Fiscal faţă de Codul Fiscal ar trebui luată în seamă"

Afirmaţiile Consiliului Fiscal pe tema Codului Fiscal, conform cărora acesta antrenează deviaţii permanente şi de proporţii de la obiectivele din tratatele europene, sunt categorice şi trebuie luate în seamă, a declarat, vineri, la Digi24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Naţională a României (BNR).

"Răspunsurile Consiliului Fiscal sunt foarte categorice (faţă de Codul Fiscal, n.r.) şi antrenează deviaţii permanente şi de proporţii de la obiectivele ce decurg din tratatele europene, cât şi din legislaţia naţională. Această afirmaţie a Consiliului Fiscal în raportul adresat Preşedinţiei este foarte categorică şi nu poate fi neglijată. Înainte de asta, însă, Consiliul Fiscal şi-a exprimat o opinie larg răspândită şi probabil că nu au luat-o prea mulţi în seamă. Eu cred că, din moment ce preşedintele nu a promulgat Codul Fiscal, acesta se întoarce la Parlament şi Parlamentul trebuie să stabilească paşii care trebuie urmaţi de aici încolo. Cred că unul dintre paşii de urmat este şi ascultarea cu atenţie a Consiliului Fiscal", a spus Vasilescu.

---

Actualizare 13:17 Marinescu: "Codul Fiscal încalcă Strategia fiscal-bugetară şi Programul de convergenţă"

Consilierul prezidenţial pe probleme economice Cosmin Marinescu a declarat că unul dintre argumentele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul fiscal este faptul că acesta nu are acordul FMI şi al Comisiei Europene şi vine în contradicţie cu Strategia Fiscal bugetară şi programul de convergenţă.

"Nu există acordul Comisiei Europene şi al FMI privind Codul fiscal, aşa cum eronat s-a strecurat această idee în spaţiul public, vine în contradicţie chiar cu documentele oficiale de politică economică, cu Strategia Fiscal bugetară şi programul de convergenţă", a spus Marinescu într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

El a arătat că, deşi de la nivel guvernamental este confirmată necesitatea unor măsuri care să acopere abaterea de la ţinta de deficit, acestea nu au fost, însă, prezentate şi nu a fost făcut cunoscut niciun plan privind reducerea cheltuielilor bugetare. "Încă nu ştim clar cum va putea arăta bugetul pentru 2016. Ar fi trebuit ca măsurile compensatorii să fi fost prezentate încă de la început, pentru a cunoaşte şi cealaltă faţetă a relaxării fiscale", a susţinut Marinescu.

Acesta a apreciat că implementarea Codului fiscal va genera "implicaţii semnificative" pentru bugetul anului 2016.

"La nivelul bugetului general consolidat, prin luarea în considerare a măsurilor Codului fiscal, deficitul brut estimat pentru 2016 este de circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei. Nu am rămas la ipotezele strict contabile, ci am recurs la abordări economice, în dinamică. Astfel, am luat în considerare şi efectele bugetare pozitive ale relaxării fiscale, adică aşa-numitele efecte de runda a doua, care au fost estimate de Ministerul Finanţelor - mai mult sau mai puţin optimist, încă nu ştim asta - la circa 0,6% din PIB, adică circa 4,5 mld. lei. În continuare, am luat în considerare şi creşterile certe şi recente ale unor cheltuieli deja aprobate prin acte normative, care vor induce asupra bugetului pentru 2016 o cheltuială suplimentară de circa 0,2% din PIB. Astfel, dacă tragem linie, ajungem la un deficit bugetar final de circa 2,5% din PIB, fapt ce arată o abatere semnificativă de la angajamentele bugetare asumate, care se cifrează la 1,2% pentru 2016. Aceasta indică în mod clar o anumită imprudenţă fiscală", a declarat consilierul prezidenţial.

El a arătat că, "în mod paradoxal", aplicarea Codului fiscal ar duce, totodată, la încălcarea propriilor sale prevederi, în speţă a articolului 498 care stipulează că Guvernul va asigura respectarea prevederilor referitoare la soldul structural anual al administraţiei publice prevăzute în Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, document adoptat de România în 2012.

"În acest context legal şi instituţional, atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional avertizează că România nu va respecta obiectivul bugetar pe termen mediu, aşa-numitul MTO, care este ţinta de deficit structural de 1% din PIB. Aşadar, aplicarea Codului fiscal ar încălca, paradoxal, tocmai prevederile Codului fiscal. Trebuie precizat, de asemenea, că nu există acordul Comisiei Europene şi al FMI privind Codul fiscal, aşa cum eronat s-a strecurat această idee în spaţiul public", a precizat Cosmin Marinescu.

În opinia sa, riscul adoptării unei politici de cheltuieli publice imprudente ar fi procedura de deficit excesiv, iar situaţia macroeconomică ar fi expusă unor vulnerabilităţi.

"În primul rând, remarcăm absenţa unei corelări elementare între priorităţile şi politicile fiscale, pe de o parte, şi priorităţile şi politicile bugetare, pe de altă parte. De exemplu, politica fiscală duce impozitele în jos, în timp ce politica bugetară ar duce cheltuielile în sus, dacă invocăm, de exemplu, creşterile de cheltuieli bugetare deja anunţate. Apoi, semnalăm revenirea la o politică fiscal-bugetară prociclică într-un moment cât se poate de nepotrivit, prin promovarea unui model economic axat, în principal, pe stimularea consumului, şi aceasta în dauna investiţiilor. În această privinţă, a investiţiilor, execuţia bugetară pe primul semestru oferă date dintre cele mai relevante", a punctat Marinescu.

El a arătat că este necesară o consolidare a "performanţelor recente în colectarea veniturilor" pentru susţinerea unui pachet de relaxare fiscală.

Cosmin Marinescu a admis că România are nevoie de relaxare fiscală, dar a insistat asupra manierei în care aceasta se realizează, subliniind importanţa unei "etapizări adecvate" a măsurilor de reducere a impozitelor, astfel încât cadrul fiscal-bugetar să nu fie supus unor vulnerabilităţi.

"România beneficiază, în prezent, de un tablou macroeconomic bun, la care se adaugă o creştere economică robustă. S-a reuşit, totodată, corectarea dezechilibrelor cauzate de o politică fiscal-bugetară puternic prociclică, aşa cum a fost cazul în anii premergători crizei economice. Tocmai din acest motiv este necesar ca România să evolueze, în continuare, pe culoarul unor politici responsabile, ceea ce necesită prudenţă în privinţa politicilor fiscal-bugetare, pentru a consolida echilibrele macroeconomice, dar şi potenţialul de creştere economică pe termen lung", a conchis Marinescu.

---

Actualizare 12:59 Ponta: "E clar că noul PNL este condus de reprezentanţi nu doar slugarnici şi ticăloşi, ci de-a dreptul nişte moluşte politice"

Premierul Victor Ponta a transmis, după retrimiterea Codului Fiscal la Parlament de către preşedinte, că "e clar că noul PNL este condus de reprezentanţi nu doar slugarnici şi ticăloşi, ci de-a dreptul nişte moluşte politice! Se vor sinucide jalnic - să le fie ţărâna politică uşoară!".

Potrivit premierului, "decizia domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat şi lăudat de mediul de afaceri, votat în unanimitate de Parlament, aşteptat de societatea românească în ansamblu nu doar pentru că readuce cota de TVA la 19%, ci pentru că garantează dezvoltarea economică şi socială a ţării ) are doar două posibile explicaţii:

1- este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost (ceea ce făcea şi Traian Băsescu indiferent la consecinţele negative);

2 - este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care Dl. Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc (ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată)!".

Premierul arată că indiferent care dintre cele două variante e cea reală, "oricum pentru români este cea mai proastă veste posibilă (iar pentru cei care au votat în Noiembrie cel mai clar semn că au fost înşelaţi)".

"Vestea bună este că azi putem consemna finalul oricărei iluzii despre noul PNL (mai slugarnic şi mai neserios chiar şi decât vechiul PDL) - după ce au spus cât de bun e Codul Fiscal, care este de fapt liberal, după ce au pus în programul lor de guvernare cota de 19% ca bază (amendamentul a fost al lor în Comisia de buget) şi după ce au votat în unanimitate în urmă cu trei săptămâni în Camera Deputaţilor proiectul - acum vor spune că are dreptate Iohannis şi Codul Fiscal e foarte prost!", mai transmite Victor Ponta.

---

Actualizare 12:32

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea privind Codul fiscal, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit motivaţiei reexaminării transmise de preşedinţie, "în materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată şi raţională, de natură a nu genera disfuncţionalităţi care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ". Astfel, în acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal "nu ar trebui promovate politici care generează fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate". Preşedinţia arată că măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie, iar revenirea la politici fiscale riscante şi cu consecinţe negative pe termen lung reprezintă o experienţă pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetăţeni.

"Bunăstarea economică unanim dorită de toate forţele politice din România în beneficiul cetăţenilor şi al agenţilor economici poate fi atinsă numai printr-o abordare fiscal-bugetară responsabilă, predictibilă pe termen lung, în concordanţă cu obiectivele de creştere economică sustenabilă. Simpla relaxare fiscală, neînsoţită de continuarea procesului de creştere a colectării veniturilor şi de o reaşezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai raţională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluţiilor economice şi sociale viitoare", motivează preşedinţia.

Instituţia transmite că susţine relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. "Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", potrivit preşedinţiei.

Acesta consideră că punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale. "Conform evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", se arată în comunicat.

Acesta motivează că în absenţa unei ajustări negative de mare amploare pe latura cheltuielilor, cadrul fiscal-bugetar preconizat va fi incompatibil cu menţinerea procesului de consolidare fiscală şi cu respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu asumat de Guvern prin documentele oficiale de politică economică, respectiv prin Strategia Fiscal-bugetară 2015-2017 şi prin Programul de Convergenţă 2015 - 2018. Cu alte cuvinte, prin noul Cod fiscal se va înregistra o abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate şi predictibilitate asumat prin tratatele europene şi legislaţia internă. În acest sens, se cuvine a fi subliniată diferenţa majoră dintre un deficit bugetar neintenţionat, ca efect al unei dinamici economice nefavorabile, şi un deficit bugetar deliberat, aşa cum este cazul scenariului actual de politică fiscal-bugetară.

Preşedinţia arată că din perspectiva sustenabilităţii cadrului fiscal-bugetar, în legătură cu intrarea în vigoare a Codului fiscal în forma transmisă la promulgare semnalăm o serie de riscuri interne şi externe. Astfel, în plan intern, riscurile şi vulnerabilităţile ar putea fi reprezentate, în primul rând, de revenirea la o politică fiscal-bugetară prociclică, într-un moment cât se poate de nepotrivit, în care România are nevoie să iasă pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc creştere economică nesustenabilă şi dezechilibre masive în recesiune. În al doilea rând, un alt risc este reprezentat de absenţa unei corelări necesare între priorităţile şi politicile fiscale, pe de o parte, şi priorităţile şi politicile bugetare, pe de altă parte. O consecinţă a intrării în vigoare a noului Cod fiscal poate fi şi neglijarea unor priorităţi bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de creştere a bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în anul 2017.

"Alte riscuri şi vulnerabilităţi la adresa cadrului fiscal-bugetar ar putea decurge din contextul european şi internaţional actual, în care situaţia economică a Greciei generează incertitudini majore, nu doar în zona euro, iar pieţele financiare globale pot resimţi şocuri şi căderi dintre cele mai puternice. În acest context, riscul de finanţare ar putea creşte semnificativ. Totodată, semnalăm că promovarea unui model economic axat pe creşterea consumului în dauna investiţiilor ar putea supralicita aportul consumului la creşterea economică şi, în plus, ar putea afecta şi competitivitatea şi balanţa externă a României. Nu în ultimul rând, actualul scenariu fiscal-bugetar ar putea afecta obiectivul asumat explicit de către Guvern privind aderarea la Zona Euro", se mai arată în comunicat.

Motivarea mai arată că în eventualitatea şi în funcţie de amploarea materializării acestor riscuri, situaţia macroeconomică a României ar putea suferi o deteriorare apreciabilă şi, posibil, de lungă durată, fapt ce ar atrage necesitatea unor ajustări costisitoare în plan fiscal-bugetar.

Preşedinţia transmite: "Ca stat membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat o serie de obligaţii în vederea respectării unor indicatori fiscali-bugetari prevăzuţi expres în legislaţia primară şi secundară a Uniunii Europene, precum şi în Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, ratificat prin Legea nr. 83/2012. În conformitate cu prevederile acestui tratat care, potrivit dispoziţiilor art. 11 alin. (2) din Constituţie, face parte din dreptul intern, România şi-a asumat angajamentul de a atinge obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2015. Potrivit indicatorului de datorie publică, în cazul României MTO semnifică o ţintă de deficit structural de maxim 1% din PIB".

În motivare se mai arată că legea privind Codul fiscal consacră dispoziţii care induc un efect contrar actului normativ sus-menţionat. Prin inducerea unui deficit bugetar semnificativ mai mare se ignoră angajamentele bugetare asumate de România la nivel european. În contextul economic actual, considerăm că implementarea noului Cod fiscal comportă serioase rezerve de oportunitate, având în vedere, în principal, reversarea procesului de consolidare fiscală, realizare pe care România a obţinut-o, în perioada post-criză, cu ajustări şi eforturi semnificative. În acest sens este şi poziţia Consiliului Fiscal, potrivit căruia "implementarea prevederilor noului Cod Fiscal este de natură să antreneze o deviaţie permanentă şi de proporţii" în raport cu obiectivele asumate de România, fiind vorba de un "derapaj deliberat, în flagrantă contradicţie cu principiile şi regulile instituite atât de legislaţia naţională, cât şi de tratatele europene".

Potrivit preşedinţiei, "ca urmare a obligaţiilor asumate de România cu privire la deficitul bugetar, în plan intern a fost adoptată Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, ce consacră principii de disciplină bugetară similare reglementărilor europene în materie. Potrivit acestui act normativ, Guvernul are obligaţia de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent şi de a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung (art. 4 din Legea nr. 69/2010). Acelaşi act normativ stabileşte obiectivele şi regulile politicii fiscal-bugetare, precum şi mecanismele de corecţie în caz de deviere de la obiectivul bugetar pe termen mediu sau de la calendarul de ajustare (art. 5-14 din Legea nr. 69/2010)".

Prin consecinţele pe care le poate antrena intrarea în vigoare, arată preşedinţia, noul Cod fiscal vine în contradicţie cu principiile instituite de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, fiind ignorat chiar scopul avut în vedere de legiuitor, respectiv acela de a derula politici fiscal-bugetare responsabile, prudente, în contextul economic actual, care să permită cadrului fiscal-bugetar acomodarea rapidă la o serie de şocuri şi incertitudini de pe pieţele financiare şi din economia globală.

"Având în vedere considerentele expuse mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind Codul fiscal", menţionează preşedintele.

---

Actualizare 12:09

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Codul Fiscal înapoi la Parlament, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

---

Actualizare 10:01 * Teodorovici: "Probabil preşedintele retrimite Codul Fiscal"

Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a declarat că nu a găsit astăzi o deschidere pentru discuţii privind Codul Fiscal cu preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că "probabil preşedintele retrimite Codul Fiscal".

La ceremonia de investire a noului ministru al Transporturilor, Iulian Matache, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis o discuţie între patru ochi pe tema Codului Fiscal, potrivit surselor din presă, însă preşedintele a refuzat propunerea lui Teodorovici.

"Am profitiat să pun o întrebare, dacă e dispus să discutăm pe Codul Fiscal înainte de a lua o decizie. Din păcate inclusiv azi nu am găsit deschidere pentru astfel de discuţii. (...) Probabil preşedintele retrimite codul", a spus Teodorovici la Antena 3.

Ministrul a subliniat că o amânare a adoptării Codului îngreunează elaborarea bugetului pe anul viitor şi creează nelinişte în piaţă.

---

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, le-a trimis, ieri, liderilor PNL şi UDMR o scrisoare prin care le cere să susţină noul Cod Fiscal, adoptat în unanimitate de Parlament şi aflat la promulgare.

Apelul Rovanei Plumb este lansat în condiţiile în care preşedintele Iohannis a criticat noul Cod Fiscal şi a precizat că încă analizează oportunitatea promulgării actului normativ, votat inclusiv de parlamentarii liberali. Rovana Plumb a precizat: "Vă solicit dumneavoastră, tuturor liderilor de partide parlamentare din Opoziţie îndemnul de a susţine până la capăt noile Coduri Fiscale, acum, când mai este doar un pas până la adoptarea lor. Vocea dumneavoastră este importantă şi trebuie să se facă auzită, fie că este vorba de semnarea unor scrisori, a unor petiţii online sau pur şi simplu de transmiterea unui mesaj public. Promulgarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală este esenţială pentru România, deoarece va transmite un semnal clar investitorilor că aceste măsuri vor intra în vigoare în perioada următoare, iar celor care au deja afaceri în Romania le va permite să îşi pregătească planurile pentru lunile şi anii care vin. Economia românească şi întreaga societate au nevoie de o astfel de stabilitate şi predictibilitate".

Preşedintele interimar al PSD susţine că, pe lângă scăderea TVA, noile Coduri fiscale conţin o serie de prevederi care vor contribui la consolidarea creşterii economice, la dezvoltarea afacerilor, la multiplicarea investiţiilor şi a locurilor de muncă şi la distribuirea cât mai echitabilă a bunăstării pentru toţi românii.

Referindu-se la intervenţia preşedintelui Iohannis pe subiectul Codului Fiscal, Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii şi totodată Deputat PSD, a declarat: "Mi-e teamă că din nou ajungem să minimalizăm importanţa unei măsuri fiscale cheie, cum este reducerea TVA-ului la 5% pentru cărţi".

Domnia sa a mai precizat: "Nu văd nici un motiv pentru care fiscalitatea din România să nu contribuie, prin acest ansamblu de măsuri, la crearea unui climat economic mai bun, mai prietenos cu investitorii, care să ajute la consolidarea evoluţiilor bune din economie. Este greu de justificat orice acţiune de blocare a reformelor fiscale iniţiate de către Guvernul Ponta şi majoritatea guvernamentală".

În opinia ministrului Culturii, elevii, studenţii şi "devoratorii" de cărţi vor putea să cumpere produse culturale mai ieftin, numai dacă noul Cod Fiscal este promulgat de Preşedinte. "A inventa pretexte pentru a întârzia cât mai mult aplicarea unor măsuri cerute, practic, de întreaga societate, nu este decât expresia unei lupte politice fără orizont, care nu ţine cont de agenda publică", a continuat Ionuţ Vulpescu.

Predoiu: Aşteptăm de la PSD măsuri concrete pentru aplicarea Codului

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat ieri, în replică la scrisoarea adresată PNL de Rovana Plumb, că este mandatat de conducerea partidului să comunice că liberalii aşteaptă, "în loc de epistole patetice", un plan de măsuri concrete pentru aplicarea cu succes a Codului Fiscal, fără dezechilibrarea bugetului.

Liderul PNL a precizat: "PSD să ia o pauză de la «luptele de cocoşi» din partid şi să comunice ce are de gând să facă pentru: 1) îmbunătăţirea radicală a colectării veniturilor, 2) combaterea evaziunii fiscale mari, 3) reluarea investiţiilor publice oprite, 4) atragerea de investiţii private în economie, 5) reforma companiilor de stat falimentate de guvernul Ponta. Noi le spunem şi ce să facă, măcar să spună dânşii, care au la dispoziţie aparatul de stat, cum vor să facă şi să se apuce măcar în ceasul al 12-le-a al guvernării lor de lucruri bine făcute".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la BNR, că încă analizează noul Codul Fiscal pentru a vedea dacă acesta trebuie promulgat, el adăugând că simpla scădere a taxelor nu garantează creşterea economică şi nu ne permitem "experimente economice".

Preşedintele a menţionat: "Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică".

Ponta: Codul Fiscal nu a apărut peste noapte, a fost discutat un an de zile

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să aducă critici Codului Fiscal, având în vedere că a fost discutat timp de un an de zile, "nu a apărut peste noapte", principalele prevederi fiind cunoscute nu doar de specialişti în economie şi analişti.

Ponta a declarat, la postul de televiziune B1, că preşedintele Klaus Iohannis "nu a aflat ieri de Codul Fiscal". "Cred că o parte din lucrurile din Codul Fiscal, chestiunea cu 19 la sută, dacă nu mă înşel este în programul electoral al preşedintelui Iohannis şi e şi în programul PNL cu care vor să vină la guvernare", a adăugat el.

Premierul a spus: "Într-o societate democratică cum ar trebui să fie România, nu ştiu dacă e, sper să fie, un act de asemenea importanţă care a fost dezbătut un an de zile, elaborat de Ministerul de Finanţe şi are în spate teancuri de calcule de previziune, care a fost agreat pentru prima dată cu mediul de afaceri, care este dezbătut în Senat şi aprobat, este dezbătut şi aprobat în unanimitate în Cameră de putere şi opoziţie, să-l oprim acum? Mi se pare ceva imposibil de explicat".

Premierul a negat informaţia potrivit căreia acordul cu FMI era aproape să se rupă arătând că este "o prostie".

"Au avut o îngrijorare (reprezentanţii FMI - n.r.) şi când am dat pensiile şi salariile înapoi în 2012, a trecut şi am dovedit că putem", a mai spus el.

"România nu este doar pe primul loc la creştere economică, este alături de Germania pe excedent bugetar, adică în loc să cheltuim bani pe ceea ce ne trebuie, noi zicem nu îi cheltuiţi, mai strângeţi nişte taxe", a precizat Victor Ponta. Întrebat dacă crede că preşedintele va întoarce Codul Fiscal la Parlament, premierul a spus: "Sigur, luăm în calcul orice, dar eu cred că e bun pentru România".

Gerea afirmă că declaraţiile lui Iohannis despre Codul Fiscal sunt "greu de înţeles"

Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, afirmă că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Codul Fiscal sunt "greu de înţeles" şi nu i se par normale, atât timp cât Codul Fiscal a fost discutat cu mediul de afaceri şi aprobat de Parlament.

Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă, dacă nu i se pare un gest politicianist să vină la Galaţi şi să anunţe reluarea furnizării apei calde, după ce aceasta a fost sistată de la începutul lunii aprilie, el făcând referire, în răspunsul său, şi la declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, transmite Mediafax.

Ministrul Gerea a precizat: "E momentul să intrăm într-o anumită normalitate, să nu mai ducem orice în politicianism, să ne uităm, că pot să fac trimiteri, de exemplu, şi la noile declaraţii ale preşedintelui Iohannis legate de noul Cod Fiscal, Cod Fiscal eminamente pozitiv, liberal, cu prevederi care vor da un imbold extraordinar economiei româneşti şi ne trezim iarăşi, tot aşa din impulsuri de genul ăsta, care sunt greu de înţeles, că după ce a fost votat în unanimitate de Parlament nu mai e bun Codul Fiscal, după ce a fost gândit, construit, cu mediul de afaceri, cu investitori străini şi autohtoni, tot din motive de genul acesta, ajunge să fie negat. De ce? Pentru că nu convine din punct de vedere partizan, politic, unora".

Potrivit acestuia, "nu este util să negi un lucru bun care se face".

"Nu este normal, acest gen de poziţii nu vor face să ducă România mai departe. Avem nevoie ca atunci când se face un lucru bun să fie recunoscut, iar dacă opozanţilor politici nu le convine, asta e, dar nu e util nimănui să negi un lucru bun care se face. Nu vrei să lauzi, treaba ta, dar haideţi, cei care fac lucruri bune să fie apreciaţi, cei care nu fac să fie criticaţi. Dacă reuşim să ne păstrăm într-o normalitate de genul acesta, ar fi extraordinar", a conchis ministrul.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce zice Ponta .... Dumnezeu cu "mila"... dam "bataie"...nu ma mai intereseaza nimic ..vreau doar sa castig capital politic.. Totul ce face este scris "pe picior" sustinut de marele maestru Teodorovici care acum se da mare "finantist"...De cealalta parte Iohanis este mai prudent si incearca sa atraga atentia asupra ... ce zice si Consiliul Fiscal si nu in ultimul rand..angajamentele luate de Romania in anii anteriori-2010,2012 fata de CE.... O revizuire cu mai multa prudenta nu cred ca ar strica...dar cu mult mai predictibile argumente ...

    1. stai sa vezi cand o reveni ca ministru marele finantist ialomiteanu......nu-i asa vas?......vas, de la ce vine?....de la vaselina.... cu care va ungeti peste tot cand trebuie sa postati cand primiti sarcina?

      Ai un vocabular de mahalagist....Asa te-a invatat Ponta ?? .. L-ai ajutat la plagiat ????

      pe bune vaselina?.....nici nu mi-am dat seama.....cand vorbesti cu creiere spalate, foste basiste, actuale chiolhaniste....trebuie sa le vorbesti pe limba lor......ai intelegi vaselina?

    Predoiu este un dobitoc ingamfat si nu rateaza nici o ocazie sa o arate. Merge bine firma bai Predoiule? Daca muncesti e normal sa faci cateva milioane pe an nu? Mai ales cand vii la guvernare

    Președintele liberal nu vrea "relaxări accentuate".

     

    În comunicatul președintului se mai spune că nu trebuie să avem relaxare fiscală "neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor". Păi și cu cele +2 mld € colectate în plus la buget de ANAF pe primele șase luni cum rămâne? Sunt 1.3% din PIB colectate în plus la buget față de 2014, pe primele șase luni. 

     

    Comisia europeană, în evaluarea MTO de pe 25 mai 2015, spunea că noul cod fiscal ar putea duce la o creștere a deficitului cu 2.4% din PIB. Dacă se colectează la fel de bine și în partea a doua a anului, atunci există marginea pentru relaxarea accentuată din noul Cod Fiscal. 

    Dar poate că este mai bine așa. Nu din motivele președintelui ci pentru că vrem să vedem că relaxarea fiscală face bine (să vedem efectul TVA-ului redus la alimente) iar austeritatea băsisto-iohannistă nu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb