Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti, în care aduce un omagiu tuturor înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru ţară, dar face referire şi la conflictul din Ucraina, care ne aminteşte ororile războiului şi datoria de a consolida capacitatea de apărare a României, conform agerpres.ro.
"În urmă cu 106 ani, a început, la Mărăşeşti, cea mai importantă bătălie din campania anului 1917 din Primul Război Mondial, când Armata Română, cu sprijinul aliaţilor, a reuşit să oprească ofensiva Puterilor Centrale, stabilizând frontul pentru întreaga durată a războiului. Această importantă victorie militară a fost obţinută însă cu preţul unor mari sacrificii de vieţi omeneşti, în memoria cărora au fost ridicate mausolee şi monumente, precum cele de la Mărăşti, Oituz şi Mateiaş, care glorifică eforturile şi jertfa soldaţilor români din Primul Război Mondial", a afirmat şeful statului, în mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială.
El a amintit că la şase ani de la bătălie, pe 6 august 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din România, a început construcţia Mausoleului de la Mărăşeşti, ampla lucrare finalizându-se în anul 1938. "Astăzi, la 100 de ani de la inaugurarea acestui grandios monument, unde sunt înhumate osemintele a peste 5.000 de ofiţeri şi soldaţi români, aducem un pios omagiu tuturor înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru România, sub faldurile Drapelului Tricolor, şi au făcut, astfel, posibilă existenţa şi dezvoltarea statului naţional şi unitar român şi a României independente, libere şi democratice în care trăim în prezent. Păstrând vie memoria eroilor noştri, ne plecăm cu respect în faţa acestui grandios edificiu şi preţuim devotamentul soldaţilor noştri pe câmpul de luptă", a adăugat preşedintele Iohannis.
Totodată, conflictul militar din Ucraina ne aminteşte ororile războiului şi datoria de a consolida capacitatea de apărare şi rezilienţa a ţării, a menţionat preşedintele României.
"România de astăzi, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, este pilon de stabilitate regională şi un important furnizor de securitate în Europa de Sud-Est, care beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa. Conflictul militar din vecinătatea graniţelor noastre ne aminteşte, o dată în plus, ororile războiului şi, totodată, datoria de a consolida capacitatea de apărare şi rezilienţa României. De asemenea, ţara noastră este şi va rămâne alături de aliaţi şi parteneri în apărarea valorilor pe care le împărtăşim. Glorie eternă eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi martirii neamului!", mai spune preşedintele Klaus Iohannis, în mesaj.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 13:53)
Du-te la Sibiu!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 16:24)
Noi l-am votat de 2 ori,
asa ca noi trebuie sa aplaudam "Romania Educata" si "Romania Lucrului Bine Facut"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 19:31)
Voi l-ați votat de două ori. Voi aplaudați-l.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 16:30)
are perfecta dreptate!
4. ororile
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 16:43)
facute de bunicii si neamurile lui, hitleriste!
5. nu uitati!
(mesaj trimis de un om în data de 06.08.2023, 16:48)
pe 6 august a fost aruncata asupra Japoniei prima bomba nucleara! De catre cine? De americani! Unde? Intr-un oras suprapopulat, fara baze/obiective militare ... Ce au vizat?! Mamele si bunicii ce-si duceau pe la ora 8.00 copii la scoala! Astea DA orori!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 19:00)
cA sa opreasca un razboi unde au murit 60 .000.000 oameni, 2/3 din ei civili.
Te gandesti ce se intampla dc hitler ajungea la bomba nucleara? pt ca era aproape
decizia de a bombarda hiroshima n-a fost poate cea mai fericita, dar a oprit macelul instant. si privind acum inapoi multi viteji s-arata.
dupa razboi.
ruzzia sa zica ms la americani ca dc hitler ajungea la bomba nucleara, de care era f apropae, in loc de hiroshima, era moskova, londra, poate si washington
5.2. aaaa, ok! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de un om în data de 06.08.2023, 19:27)
Sa dea si rusii atunci 1 nucleara ca sa opreasca razboiul si pierderile de vieti omenesti, nu?! Sau ,,nu convine" variata reciproca ... stapanirii?! Stapanirea care v-a spalat pe creiere si va spune cum sa ganditi ...
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2023, 19:35)
Faci apologia genocidului și crimelor de război, ca la cinci cuvinte mai încolo să le critici.
Cum e până la urmă? E bine să ucizi civili necombatatanți, adică să faci crime de război, sau nu e?
6. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 07.08.2023, 00:01)
Texte produse de o Inteligenta Sintetica (IS).
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2023, 09:25)
Nu vad care ar fi legatura lui Iohannis cu inteligenta de orice fel!
7. Cinste eroilor care au murit in WWI!
(mesaj trimis de Un liberal în data de 07.08.2023, 10:30)
Si cu ocazia asta sa ne reamintim cat de apropae am fost de la a fi eliminati ca si natiune independenta : la momentul acestei varsari de sange (acest front a fost martorul unui adevarat macel !) ,aceasta a fost prima ocazie . Sa ne aducem aminte ca dinastia importata din Prusia a contribuit cu diplomatie indoielnica ,daca nu cumva mai rau de atat , la dezastrul militar si sa ne aducem aminte ca la momentul bataliilor tragice de pe acest front ,parlamentul, guvernul ,familia regala erau toti in refugiu la Iasi . Al doilea moment aproape de obliterarea statului roman modern a fost in WWII ,si la momentul dictatului de la Viena . Sa cinstim eroii cazuti si simultan sa evitam razboaiele ,adevarata pacoste care distrug vietile personale ,economia ,averile personale , sanatatea si viitorul poporului ,indiferent cum ajungem sa participam intr un conflict armat . Intarirea capacitatii de aparare si a rezilientii nu e pentru timp de pace ,e pregatire pentru razboiul pe care poporul NU IL VREA ! Asa ca mai bine sa intarim demersurile diplomatice ,mecanismele de negociere si garantii internationale etc pentru a stinge razboaiele din vecinatate ,ca noi oricum nu mai apucam sa ajungem cu inzestrarea armatei la nivelul la care se poarta razboaiele moderne . Better safe than sorry !