Actualizare 17:41 Europarlamentarul Negrescu vrea explicaţii privind soluţiile identificate în urma discuţiilor din Consiliul European
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu comentează declaraţiile recente ale Preşedintelui Klaus Iohannis, solicitând din nou explicaţii suplimentare privind soluţiile identificate de Administraţia Prezidenţială în urma discuţiilor din Consiliul European, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Negrescu a afirmat: "Chiar dacă au fost făcute într-o conferinţă de presă pe alt subiect, sunt totuşi binevenite comentariile făcute de preşedintele României privind situaţia din Grecia. Înţelegem că dânsul «nu îşi face iluzii», dar problema rămâne: faptul că nu avem mai multe informaţii sau soluţii propuse de către cei care ne reprezintă la nivelul Consiliului European devine îngrijorător! Trebuie acţionat din timp, în conformitate cu discuţiile de la Consiliul European! Ce am învăţat în Parlamentul European, dar şi pe parcursul studiilor mele din ţară şi din străinătate, este că o ţară serioasă se pregăteşte mereu pentru momentele dificile. Aş fi vrut să aud din partea Preşedintelui României faptul că România este pregătită pentru aceste situaţii şi că, în orice condiţii, România are variante de lucru pe care le va pune de îndată în aplicare dacă situaţia se va dovedi îngrijorătoare".
Europarlamentarul îşi doreşte un dialog constructiv între Preşedinţie, Guvern şi deputaţii din Parlamentul European, solicitând organizarea unei astfel de reuniuni în cel mai scurt timp.
Europarlamentarul explică: "România trebuie să aibă o poziţie comună la nivelul tuturor palierelor decizionale europene. Trei sferturi din legislaţia naţională este influenţată de legislaţia europeană, iar economia naţională este dependentă de piaţa europeană. Cum putem să maximizăm rolul României în Uniunea Europeană dacă nu avem o poziţie oficială exprimată pe subiecte de interes european şi dacă nu există consultări care trec peste barierele ideologice?
Este nevoie ca Preşedinţia României, care reprezintă ţara noastră la nivelul Consiliului European, să iniţieze consultări în cel mai scurt timp cu eurodeputaţii români şi Guvernul României! Românii au îndurat austeritatea economică şi provocările impuse de procesul de integrare în Uniunea Europeană, iar astăzi avem prea mult senzaţia că reprezentanţii externi ai ţării noastre au abandonat proiectul european al României. În faţa unei crize care poate conduce la destrămarea Uniunii Europene, România nu poate sta nepăsătoare şi trebuie să acţioneze pentru a intensifica eforturile pentru realizarea unui compromis".
(A.C.)
-------------
Preşedintele Klaus Iohannis spune că, dacă criza din Grecia va continua, vor fi afectate şi România, şi Uniunea Europeană, şi NATO, adăugând că nu crede că "cineva este atât de naiv încât să creadă că ieşirea Greciei din zona euro nu ar afecta pe toată lumea".
În conferinţa de presă susţinută la finalul întrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şeful statului a declarat: "În ceea ce priveşte Grecia, nu trebuie să ne facem niciun fel de iluzie, dacă criza continuă şi nu se găseşte o soluţie, atunci situaţia dificilă în care va intra Grecia ne va afecta pe toţi. Şi pe noi România, şi pe noi Uniunea Europeană, şi pe noi NATO. Sigur, în grade diferite, dar nu cred că cineva este atât de naiv încât să creadă că ieşirea Greciei din zona euro, de exemplu, nu ar afecta pe toată lumea. Din acest motiv, cred că este foarte important să se caute în continuare căi pentru a atenua criza şi pentru a găsi soluţii de ieşire din criză".
El a precizat că la ultimul Consiliu European s-a decis, consensual, că negocierile în această fază nu se poartă în Consiliul European, pentru că nu acolo este locul lor, ci se poartă negocieri între reprezentanţii Greciei, respectiv instituţiile financiare şi miniştrii de finanţe.
"Faptul că în Grecia se organizează un referedum a dus la soluţia pe care o cunoaşteţi, pe termen scurt, de a aştepta rezultatele referendumului şi de a decide ulterior ce se poate face", a adăugat Iohannis.
Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.
Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăţi, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.
Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
1. fără titlu
(mesaj trimis de doru în data de 02.07.2015, 15:22)
Daca se aduna nori, s-ar putea sa ploua. Pas cu pas.
1.1. cu titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de lelii în data de 02.07.2015, 18:42)
E din categoria Basescu: ”daca trecem de semifinale, putem ajunge chiar si in finala.”
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2015, 23:17)
Gresit:s-ar putea sa ploua; marunt, pic cu pic................
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2015, 23:04)
presedintele care este trebuie sa explice romanilor x=mc2 ca doar este fizician.sau ma uit cu mult timp in urma parca in 2005 când conducea un audi A8 atentie! pe strazile SIBIULUI corect din banii de primar sau de la nunta si el face parte din categoria primarilor pe persoana fizica DAR nu merita sa fie presedinte .O sa revin cu amanunte .Ziarul bursa este si va ramane cel care exprima cu adevarat liberalismul cel mai important concept din istorie care întotdeauna creeaza valoare adaugata.cu ideile liberale trebuie sa te nasti exact ca un pictor ceea ce nu este cazul dl presedinte ,liberalismul lui este tabula rasa