IOHANNIS:  "Problema unei Europe cu două viteze aproape că nu mai există"

Ziarul BURSA #Politică / 20 iunie 2017

"Problema unei Europe cu două viteze aproape că nu mai există"

Problema unei Europe cu două viteze aproape că nu mai există, a declarat, ieri, la Berlin, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul unei întrevederi cu cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Întrebat într-o conferinţă comună de presă cum vede proiectul Europei cu două viteze, şeful statului a arătat că, între timp, această problemă nu mai există: "Între timp problema ca atare nu mai există, aşa cum a apărut într-un moment dat, cu anumite acuităţi politice. Cred că a fost parţial o chestiune doar de definiţie şi de comunicare, pentru ţările din Europa de Vest a fost important să nu existe ţări care blochează anumite proiecte, iar pentru noi, ţările din est, a fost important să nu existe proiecte la care nu avem noi acces. Între timp, toate aceste lucruri sunt foarte bine clarificate, cu toţii am fost de acord că trebuie să existe opţiunea pentru statele membre să participe sau nu la anumite proiecte, dar toate proiectele să rămână deschise pentru toţi cei care îşi doresc să participe şi avem cele două exemple clasice. Nu toţi sunt membri în zona euro, dar cine doreşte are calea deschisă şi un proiect mai recent unde am fost chiar noi, România, printre iniţiatori - procurorul european - unde toată lumea poate să participe, dar deocamdată nu participă toţi, ci doar o parte din statele membre. Cred că această chestiune a celor două viteze nu mai este de actualitate".

Iohannis: "Relaţia României cu Germania este nu doar de importanţă strategică, ci şi privilegiată"

Relaţia României cu Germania este nu doar de importanţă strategică, ci şi privilegiată, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"Relaţia cu Germania este pentru România nu doar una de importanţă strategică, ci şi o relaţie privilegiată şi cu siguranţă una dintre cele mai bune relaţii (...) şi doamna cancelar şi cu mine ne-am propus să păstrăm această relaţie şi să o îmbunătăţim. Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, este pe primul loc, cu creşteri constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil şi cred că arată că suntem nu doar apropiaţi politic, ci suntem apropiaţi şi economic", a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost importanţa minorităţii germane din România şi a comunităţii româneşti din Germania.

"Credem că aceste comunităţi contribuie semnificativ la crearea unui pod între naţiunile noastre, respectiv la întărirea acestui pod între naţiunile noastre", a adăugat Iohannis.

Discuţiile au mai vizat Europa şi proiectul european.

"Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat şi îmbunătăţit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăşi de cetăţeanul european, de a asigura securitatea spaţiului european şi de a găsi cele mai bune căi de a face UE mai bună - să funcţioneze mai bine, să fie mai eficientă şi mai acceptată. Am menţionat în acest context tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să continui discuţiile şi cu alţi parteneri europeni, poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare", a mai declarat preşedintele, citat de Agerpres.

O altă temă a fost preşedinţia României a Consiliului European din 2019. "Şi vreau să subliniez că exact în timpul în care vom avea noi preşedinţia vor apărea teme grele - se finalizează Brexit-ul, se discută următorul buget al UE - şi cred că putem să jucăm un rol nu doar important, ci şi pozitiv atunci când vom prezida Consiliul", a arătat preşedintele Iohannis.

Iohannis şi Merkel au vorbit şi despre relaţia transatlantică.

"Am relatat pe scurt cum a decurs vizita făcută în SUA în Washington şi am căzut de acord că rămânem pe aceeaşi idee comună şi importantă - relaţia transatlantică este vitală, că UE este importantă pentru SUA şi SUA sunt importante pentru UE, suntem de aceeaşi părere - că nu trebuie să optăm între NATO şi UE, ci trebui să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm", a subliniat şeful statului.

Nu în ultimul rând, a fost trecută în revistă, "în mod natural", vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei. "Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre spaţiul Mării Negre şi despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice, este un spaţiu care este vital nu numai pentru uniune, dar şi pentru NATO şi în sens larg pentru securitatea noastră, a întregii regiuni", a detaliat preşedintele.

Anterior întrevederii cu cancelarul Angela Merkel, Klaus Iohannis a semnat în Cartea de condoleanţe pentru fostul cancelar Helmut Kohl, care a decedat zilele trecute.

Iohannis: "Am transmis că România este o ţară stabilă"

România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, ieri, în cadrul discuţiilor avute la Berlin cu cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, adăugând: "În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă şi cred că am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţe să găsească soluţii urgente, ceea ce fără îndoială se va şi întâmpla".

Întrebat de jurnaliştii germani dacă această criză de la Bucureşti va avea urmări asupra Uniunii Europene, respectiv asupra relaţiilor cu Uniunea Europeană şi cu NATO, şeful statului a arătat că nu are absolut niciun efect: "Avem, într-adevăr, o criză politică internă pe care am definit-o la noi ca pe o criză din interiorul Coaliţiei de guvernământ, a partidului de guvernământ. Politica europeană şi politica externă ale României nu sunt influenţate sub nicio formă de această criză. Pe de o parte, pentru că, în primul rând, este vorba despre domenii pe care eu le reprezint şi interesul meu este să limitez lucrurile foarte clar. Şi, în al doilea rând, pentru că toţi politicienii români, indiferent de culoarea politică, sunt de aceeaşi părere cu mine şi anume că avem nevoie de o politică europeană şi politică externă extrem de solide, raţionale şi în aceste două puncte, în mod interesant, în România, suntem cu toţii de aceeaşi părere".

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 19-21 iunie o vizită în Republica Federală Germania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb