IOHANNIS, ROMÂNILOR DIN SUA: "Îndemnaţi americanii să descopere România"

Andrei Stan
Politică / 27 septembrie 2015

Actualizare 11:07 Iohannis a discutat cu preşedintele Chinei despre investiţii în energie, infrastructură şi turism

Preşedintele Klaus Iohannis a avut ieri la New York, o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, temele abordate vizând relaţiile economice şi investiţionale între România şi China, mai ales în sectoare percum energia, infrastructura şi turismul, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea a avut loc în marja participării şefului statului la reuniunea Global Leaders' Meeting on Gender Equality and Women's Empowerment.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, cei doi demnitari au salutat evoluţia şi substanţa relaţiilor româno-chineze, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul mai larg al raporturilor Uniunea Europeană-China şi pe plan internaţional.

În plan bilateral, discuţiile au vizat, în mod deosebit, aprofundarea cooperării economice şi investiţionale între România şi Republica Populară Chineză. Principalele sectoare vizate pentru derularea unor proiecte de anvergură sunt energia, infrastructura şi turismul. Cu ocazia întrevederii, a fost exprimat interesul României pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii.

Cei doi înalţi oficiali au abordat şi aspecte ale cooperării dintre România şi Republica Populară Chineză în cadrul ONU. De ambele părţi s-a exprimat interesul pentru intensificarea acestei colaborări, se arată în comunicat.

(S.A.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ieri reprezentanţilor comunităţii româneşti din SUA că ei sunt "ambasadori informali" ai României şi pot să-i îndemne pe americani să descopere ţara noastră, ca turişti sau investitori, arătând că în România pot găsi oameni "creativi şi performanţi", informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a avut ieri seară, la New York, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite. "Să adăugaţi rolului vostru de ambasadori informali ai României în America şi pe acela de emisari ai culturii americane în România. Iar când spun «cultură americană» mă refer la «cultura domniei legii». (...) Voi, care îndrăgiţi meleagurile natale şi le cunoaşteţi potenţialul, sunteţi cei mai în măsură să-i îndemnaţi pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turişti, fie, de ce nu, ca investitori, ştiind că vor găsi în ţară oameni creativi şi performanţi, dar şi oportunităţi", a spus preşedintele, subliniind importanta parteneriatului economic dintre România şi SUA.

În acest context, Klaus Iohannis a amintit şi despre problema predictibilităţii legislaţiei, o problema cu care se confruntă investitorii. "Ştiu că una dintre îngrijorările celor care doresc să investească în România, fie că vorbim de investitori străini, fie de români din afara graniţelor care vor să dezvolte afaceri în ţară, este lipsa de predictibilitate a legislaţiei, care creează neîncredere şi incertitudine. O economie competitivă, care nu stă nici sub presiunea corupţiei, nici a schimbării repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractivă şi mai deschisă", a atras atenţia preşedintele în discursul său.

Iohannis a mai spus că românii stabiliţi în Statele Unite pot contribui, prin experienţa lor, la dezvoltarea democraţiei şi la corecta funcţionare a instituţiilor publice din România. "Suntem aici într-un loc în care democraţia, statul de drept, separaţia şi echilibrul puterilor, libertatea, pluralismul şi domnia legii au devenit, cum spuneam, reflexe naturale într-o societate care îşi extrage forţa din aceste valori şi principii. Repet că, pentru mine, experienţa dumneavoastră, a celor care trăiţi de mai multă sau mai puţină vreme în Statele Unite, este în acest sens cât se poate de valoroasă", a spus preşedintele.

Preşedintele le-a vorbit reprezentanţilor comunităţii româneşti şi despre proiectele sale, precum invitaţia la dialog pe tema educaţiei, spunând că şi aceştia îşi pot aduce contribuţia. "Sunt chemaţi să participe şi românii din afara graniţelor, cu experienţa sau expertiza pe care au acumulat-o intrând în contact cu sistemele de educaţie din alte state. Comunitatea românească din Statele Unite are în rândurile sale personalităţi ale lumii academice şi culturale, dar şi mulţi tineri valoroşi, studenţi şi absolvenţi de mari universităţi, pe care îi încurajez să se implice în acest demers", a spus Iohannis.

În ceea ce priveşte relaţia statului cu românii din diaspora, preşedintele a subliniat că autorităţile trebuie să aibă grijă de cetăţenii săi oriunde s-ar afla ei, oferindu-le sprijin diplomatic, asistenţă, servicii consulare de calitate, dar şi să aibă grijă ca aceştia să-şi poată păstra cultura, tradiţiile şi valorile. În acest context, Klaus Iohannis le-a vorbit românilor stabiliţi în SUA şi despre legea votului prin corespondenţă.

"Este un proiect la care ţin în mod special, nu din raţiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relaţii corecte între stat şi cetăţean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal şi a condiţiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondenţă va fi o dovadă de maturizare a clasei politice româneşti", a spus Iohannis.

"Vă admir curajul, aţi răzbit şi v-aţi făcut un loc aici, departe de casă. Contez aşadar pe voi să fiţi partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă şi în România o politică mai curată şi o economie mai performantă, pe măsura talentului şi potenţialului nostru. Peste tot pe unde am întâlnit români în afara graniţelor i-am încurajat să fie solidari şi uniţi, pentru că asta îi face puternici şi respectaţi. Vă adresez şi dumneavoastră acelaşi îndemn şi vă mulţumesc pentru că ne reprezentaţi aici, în Statele Unite, şi pentru că purtaţi România în minte şi în suflet", a mai precizat preşedintele în discursul său.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu faceți asta pentru că se vor îngrozi.

     

    Iar în legătură cu interesul României pentru drumul mătăsii, să ne punem pofta în cui. Orientarea către Est de acum 2 ani a lui Ponta a fost aruncată la coș (foarte probabil la ordinele americanilor pe care serviciile și Iohannis le-a acceptat în poziție de drepți). 

    Suntem niște sclavi americani și întregul mapamond ne știe ca atare. 

    1. le-au acceptat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb