IOHANNIS:  "Situaţia îngrijorătoare din vecinătatea estică reclamă măsuri de consolidare a securităţii"

Adina Lateş
Politică / 21 ianuarie 2016

Situaţia îngrijorătoare şi marcată de incertitudini din vecinătatea estică reclamă măsuri de consolidare a securităţii, atât prin mijloace interne, cât şi prin cele de care România poate beneficia în cadrul parteneriatelor strategice, în mod special cel cu SUA şi în cadrul NATO, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, transmit surse din presă.

Preşedintele a menţionat că România susţine întărirea rolului NATO în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii speciale atât provocărilor din flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât şi celor din flancul sudic al NATO.

"În ceea ce priveşte profilul său în cadrul NATO, România este astăzi un membru predictibil şi apreciat. (...) Îmi doresc ca România să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate în regiune, să-şi întărească profilul şi să-şi consolideze rolul în interiorul NATO şi al Uniunii Europene", a completat Iohannis.

În context, preşedintele a afirmat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii rămâne un pilon esenţial al politicii externe a României.

"Putem vorbi astăzi de un parteneriat întărit în domeniul securităţii. În virtutea lui, România beneficiază de sprijin politic şi militar consistent din partea Statelor Unite. (...) Am început, de asemenea, să dezvoltăm dimensiunea economică şi investiţională a Parteneriatului strategic cu Statele Unite, să conturăm o agendă solidă în domeniul securităţii energetice, precum şi o serie de obiective ambiţioase în materie de cercetare, inovare şi educaţie. Extinderea acestora este posibilă pe fondul unui mediu investiţional predictibil şi al unei funcţionări corecte şi transparente a instituţiilor statului", a susţinut Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu poți fi furnizor de securitate în regiune, după cum anunți tu, atâta vreme cât obiectivele de politică externă ale României, ASUMATE și de tine, sunt de promovare a unei politici de influențare geopolitică potrivit agendei occidentale (nu îmi este clar dacă SUA sau NATO sau poate altcineva - Germania, mai recent). Așa am citit eu prin niște documente MAE. Iar asta face din România un factor destabilizator în regiune, nu un furnizor de securitate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb