Iohannis: "Trebuie să continuăm extinderea UE, pentru că astfel vom deveni mai puternici"

Elena Deacu
Politică / 9 mai 2015

"Am convingerea că în scurt timp vom face paşi semnificativi pentru a intra în Schengen"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în cadrul recepţiei de Ziua Europei, că trebuie să continuăm extinderea Uniunii Europene pentru că astfel vom deveni mai puternici iar România este, astăzi, nu doar un stat profund ataşat valorilor UE ci şi susţinător al adâncirii integrării europene.

"Puţine zile din calendar au darul de a vorbi deopotrivă despre trecut, prezent şi viitor. Puţine zile sunt încărcate în egală măsură de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar şi de speranţă. 9 mai este o asemenea zi. Mă bucur că avem ocazia de a o celebra împreună şi vă mulţumesc că sunteţi aici. Marcăm Ziua Europei, dar şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această zi este, însă, una aparte şi pentru că se împlinesc 138 de ani de la momentul proclamării independenţei de stat a României, obţinută cu jertfa a mii de români. Toate acestea se cuvin a fi amintite şi onorate astăzi", a spus şeful statului în discursul susţinut la Palatul Cotroceni.

El a mai arătat că au trecut 65 de ani de la Declaraţia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeană, prin crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului. Curajul, viziunea şi acţiunea unor lideri politici precum Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein a însemnat începutul celei mai lungi perioade de pace şi prosperitate pentru statele care au fost parte din acest proiect.

"Europa cetăţenilor este un spaţiu al libertăţii şi democraţiei, al dialogului şi diversităţii, al prosperităţii şi şanselor egale. Aş vrea să folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim să fie Europa pentru fiecare dintre cetăţenii săi şi cum o putem face mai puternică în serviciul lor. Perioada pe care o traversăm nu este una deloc simplă. Numeroase provocări - de la cele de securitate la cele economice, de la cele instituţionale la cele legate de migraţie - ne încearcă angajamentul, determinarea şi capacitatea de acţiune comună. Trebuie să fim conştienţi de ele, dar nu să ne sperie. Nu există construcţie durabilă care să nu fi avut de trecut teste şi de înfruntat circumstanţe", a apreciat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, în faţa provocărilor de securitate trebuie să fim solidari, în faţa xenofobiei şi extremismului să fim uniţi pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor, a valorilor toleranţei şi incluziunii, a unităţii în diversitate care exprimă cel mai bine esenţa Uniunii Europene în faţa scepticismului şi îndoielii, să fim curajoşi în a continua şi consolida procesul de integrare europeană şi de extindere şi în faţa dificultăţilor economice, să răspundem prin soluţii comune şi instituţii eficiente.

"Avem nevoie de o Uniune Economică şi Monetară puternică, cu o Uniune Bancară funcţională. Avem nevoie de o Piaţă Internă fără bariere. Şi de o Uniune a Energiei care să ne asigure securitatea energetică. Trebuie să consolidăm Spaţiul Schengen ca singură opţiune viabilă pentru siguranţa cetăţenilor noştri. Trebuie să continuăm extinderea Uniunii pentru că astfel vom deveni mai puternici", a declarat Klaus Iohannis în discursul său.

Preşedintele a mai declarat, sâmbătă, în cadrul recepţiei de Ziua Europei, că are convingerea că în scurt timp ţara noastră va face paşi semnificativi pentru a deveni membri ai Spaţiului Schengen, iar adoptarea monedei unice euro este cel mai important proiect de ţară, de la aderare.

Preşedintele a spus în discursul susţinut la Palatul Cotroceni că, recent, s-a sărbătorit împlinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, un moment deosebit pentru toţi românii, acum cetăţeni europeni cu drepturi depline.

"România este, astăzi, nu doar un stat profund ataşat valorilor care definesc Uniunea Europeană şi un puternic susţinător al adâncirii procesului de integrare europeană, România este o sursă de stabilitate şi democraţie într-o regiune complicată, un partener angajat în susţinerea statului de drept, în apărarea libertăţii fundamentale şi în promovarea economiei de piaţă. După mai mult de 8 ani de la momentul aderării putem afirma că am pornit pe un drum ireversibil şi am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este încă finalizat. Am convingerea că, în scurt timp, vom face paşi semnificativi pentru a deveni membri ai Spaţiului Schengen", a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai menţionat că adoptarea monedei unice euro reprezintă, fără îndoială, cel mai important proiect de ţară după aderarea României la Uniunea Europeană.

"Aderarea la zona euro impune, însă, o pregătire serioasă şi un efort susţinut şi bine coordonat în următorii ani din partea tuturor actorilor relevanţi - politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins că, în acest fel, vom putea să îndeplinim acest angajament şi să răspundem aşteptărilor pe care românii le au. În final, doresc să urez cetăţenilor români şi tuturor cetăţenilor europeni, la mulţi ani! La mulţi ani, Europa", a spus preşedintele, la finalul discursului de la Palatul Cotroceni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb